Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SJM

Dobrý den,jsem 1.rok rozvedená.Zdědila jsem byt po rodičích v době manželství.Splácím podíl z dědictví mému bratru kvůli vyrovnání se.Část tohoto dluhu pomáhal splácet můj manžel,který si po rozvodu nárokuje polovinu z těhto peněz,které se mému bratru vyplatili.jedná se o 60000kč.Potřebuji vědět,zda má na tyto peníze nárok.Jestli se nejedná o náklady na bydlení s tím spojené.Odstěhoval se ještě před rozvodem,odvezl si věci o které měl zájem s tím ,že z bytu již nic jiného nechce.změnil trvalý pobyt a zaměstnání.Od doby kdy se odstěhoval,neplatil již nic (nájem,atd).jen na děti.Pokud přistoupím na dohodu o vyrovnání se,chce ,aby tuto dohodu o SJM sepsala jeho právnička a před ní jsme ji podepsali.Má tato dohoda sepsaná právničkou váhu?Bude vše vpořádku a vyřešené.?Slyšela jsem,že takovouto smlouvu,aby byla platná,může sepsat jen notář.Nechtěla bych udělat osudovou chybu.Prosím o odpověď.Děkuji

Předmět Autor Datum
no právně smluvně jste to měli ošetřený? myslím tím vypomáháním se splácením bratrovi od manžela? je…
kamzl 01.09.2015 17:19
kamzl
Na majetek získaný dědictvím nárok nemá. ALE jestliže z těch 60 tis. pro vašeho bratra zaplatil polo…
Araneus84 01.09.2015 17:26
Araneus84
Děkuji Vám za rady.Tech 60 000Kč je již zmíněná polovina.Víte,jde mi též o to,zda smlouva o vypořádá…
Pidas 02.09.2015 16:35
Pidas
právník a advokát, v tom není žádný rozdíl jen to jiný pojmenování pro tu jednu samou profesi, liší…
kamzl 02.09.2015 17:13
kamzl
Mezi právníkem a advokátem je velký rozdíl. Každý advokát je právník, ale zdaleka ne každý právník j…
Wikan 02.09.2015 17:45
Wikan
Obecně: Peníze, jež jste ze SJM vyplatili bratrovi, byly Vás obou. Tzn., že byste polovinu vyplacený…
ivzez 02.09.2015 16:55
ivzez
Omlouvám se za přehlédnutí a opravuji: V posledním odstavci jsem měla psát o 60 tisících. [Vycházel… poslední
ivzez 03.09.2015 22:30
ivzez

no právně smluvně jste to měli ošetřený? myslím tím vypomáháním se splácením bratrovi od manžela? je nějaký papír na to ve kterém je uvedený? jestli ne je to jak píšete, mohlo by se to brát všelijak, jako náklady bydlení, kupování výbavy dětem, atd... pak má samozřejmě nárok jen na půlku všeho(nebo na to co jest v nějaký předmanželský smlouvě, či v o dohodě po rozvodu) ale na tohle, dalo by se říct že to byla jeho "dobrá vůle" a v rámci SJM tomu tak je.

samozřejmě jestli si nechá vypracovat onu dohodu od právníka, ve které toto bude žádat, nebude mu potřeba žádného dokladu o těch penězích a vy to podepíšete, tak mu je budete muset vyplatit - vrátit.

To by ale bylo lepší si tu vypracovanou dohodu vzít a zase se svým právníkem před podpisem jí nechat upravit nebo zkontrolovat. Jinak ručně napsaný papír s nějakými paragrafy od manžela nemá žádný význam a soud by měl rozdělit majetek podle toho SJM.

Na majetek získaný dědictvím nárok nemá.
ALE jestliže z těch 60 tis. pro vašeho bratra zaplatil polovinu, tak je logické, že mu z nich polovina náleží. Protože pokud byste argumentovala ve smyslu, že se to platilo ze SJM, tak logicky i ta druhá půlka bytu se stala součástí SJM a na její polovinu má tedy nárok. Není to totiž v žádném případě majetek získaný dědictvím, nýbrž normální koupí (vyplacení vašeho bratra = koupě jeho poloviny)
Moc nechápu, proč si kvůli 30 tisícům, které byste mu logicky vyplatit měla, chcete brát právníka, kterému několik tisíc zaplatíte. Prostě mu dejte 30 tis., pokud mu nevěříte, nechce si od něj podepsat, že jste mu vyplatila 30 tis. jako vyplacení poloviny bytu ze SJM. Smlouvu od jeho právničky, které nebudete zřejmě rozumět, nepodepisujte.
Vyřešeno.
Jinak pro zajímavost. Při svém rozvodu jsem bez jakéhokoli právníka partnerce vyplatil částku okolo 150 tis. Kč, které prokazatelně do bytu investovala.
Jak se říká, právníci jsou pro blbce, normální lidi jsou schopni vše vyřešit i bez nich.

Děkuji Vám za rady.Tech 60 000Kč je již zmíněná polovina.Víte,jde mi též o to,zda smlouva o vypořádání sepsaná právníkem,má stejnou váhu,jako od notáře.Aby mi potom (po podepsání) někdo neřekl,že smlouva je neplatná a budu muset třeba vyplácet znovu.Na vyplacení si musím vypůjčit,jsem ve finanční tísni.Ráda bych se z bývalým mužem vypořádala.Je si vědom mé situace a hrozí mi soudy.Pokud můžete,prosím dejte mi vědět jak s tou smlouvou.Budu moc ráda za radu.S bývalým manželem není rozuná řeč.Ale chci mít již vše za sebou.Děkuji

právník a advokát, v tom není žádný rozdíl jen to jiný pojmenování pro tu jednu samou profesi, liší se mírně snad jen v tom na které právo jsou zaměřený. Při různých charitách jsou i právníci/advokáti/ zadarmo, nebo jsou neziskovky, které v tomto pomůžou a dojednají právní pomoc.

Samozřejmě že tak kvalita může být horší, protože jim se nic neplatí, ale pro začáteční radu nebo nasměrování bych je využil.

osobně často využívám tuto organizaci, je v každém větším městě nebo při farnostech.

jeden příklad neziskovky zde

Edit: notář je vlastně potřeba k vyrovnání dědictví a je nezastupitelný jinou osobou, určuje ho soud kvůli dědictví - vyrovnání dědictví- zastupuje zesnulého - je ho opravdu potřeba a pokud vám napíše i dohodu o tom vyrovnání s manželem, tak může být, jinak na tu dohodu lze použít i advokáta/právníka.Tady se jedná o dvě různé věci které by zvládl notář-ovšem za peníze jako i advokát/právník, ale jak jsem psal výše, je možnost kvůli té dohodě o vyrovnání pokud jste na tom finančně špatně použít některou tu organizaci z O.P.S

Obecně:
Peníze, jež jste ze SJM vyplatili bratrovi, byly Vás obou.
Tzn., že byste polovinu vyplacených prostředků měla vrátit.
Závazná je každá smlouva – i smlouva uzavřená bez právníka nebo ústně.
Jenom by se hůře prokazovalo, co jste si sjednali…
______

Jak se manžel podílel na nákladech spojených s bydlením? Pokud nijak, bylo by možné jeho příspěvek
na splátky považovat za jeho podíl na nákladech na bydlení (chtělo by to ale písemně ošetřit).

Může se zdát, že 30 tisíc není nijak moc, ale přesto bych doporučila obrátit se na právníka.
V žádném případě se nespoléhejte na právničku bývalého manžela, smlouvu zkonzultujte
(a nechte si vysvětlit) právníkem, k němuž máte důvěru(!!). Rozhodně neuzavírejte smlouvu,
které byste nerozuměla, nebo s kterou nesouhlasíte. (Nikdo Vás nesmí k uzavření smlouvy nutit.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru