Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konkurenční doložka v pracovní smlouvě

Pracovní smlouva obsahuje Konkurenční doložku, která říká, že jako zaměstnanec souhlasím s tím, že po dobu 12 měsíců od ukončení pracovního poměru se zdržím výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele (...nebo měla soutěžní povahu) a za to mi zaměstnavatel poskytne náhradu ve výši poloviny průměrného výdělku za každý měsíc, kdy budu plnit závazek nekonkurovat. Jinak hrozí sankce ve výši 3 průměrných platů.
Dále je ve smlouvě uvedeno, že zaměstnavatel může od doložky odstoupit z několika důvodů, mimo jiné pokud dá zaměstnanec výpověď nebo např. pokud zaměstnavatel uzná, že pro něj není ekonomicky výhodná. Dále se ve smlouvě uvádí, že odstoupení od konkurenční doložky musí být učiněno písemně a doručeno zaměstnanci.

Situace: řekněme že jsem jako zaměstnanec dal výpověď sám a pracovní poměr mi skončil na konci září. Do dneška jsem nedostal ani písemné vyrozumění o odstoupení od doložky zaměstnavatele ani finanční náhradu. Zároveň nyní nepracuji nikde o konkurence. Co teď?

Dotazy:

1) Jelikož jsem nedostal finanční náhradu ani do 15 dnů po skončení měsíce října, v kterém jsem nekonkuroval, mohu konkurenční doložku vypovědět? Existuje šablona?
2) Jelikož jsem nedostal písemné vyrozumění o odstoupení zaměstnavatele od doložky a zároveň jsem se držel dohody nekonkurovat, mohu požadovat po bývalém zaměstnavateli kompenzaci ve výši poloviny platu?

Díky!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Než podepíšete nějakou smlouvu, máte si ji přečíst. Pokud tam jsou vágní ujednání nebo je jednosměrn…
Araneus84 20.11.2015 09:42
Araneus84
Než podepíšete nějakou smlouvu, máte si ji přečíst. Pokud tam jsou vágní ujednání nebo je jednosměrn… poslední
Slepejš 24.11.2015 09:35
Slepejš

Než podepíšete nějakou smlouvu, máte si ji přečíst. Pokud tam jsou vágní ujednání nebo je jednosměrně výhodná pro druhou stranu nemáte ji buď podepisovat nebo máte navrhnout úpravu.

Osobně bych minimálně trval na tom, pokud tuto doložku nemůže vypovědět jednostranně i zaměstnanec, že doložka platí pouze za předpokladu, že finanční odměna za každý měsíc bude vyplacena na účet nejpozději do poloviny měsíce následujícího jinak se ujednání o konkurenční doložce považuje automaticky za neplatné. Popřípadě že musí být celá odměna za rok vyplacena nejpozději do měsíce po skončení pracovního poměru jinak se opět konkurenční doložka považuje za neplatnou.

Z toho, co jste sem nakopíroval nevyplývá povinnost zaměstnavateli uhradit odměnu za konkurenční doložku do nějakého termínu. Ani tam není uveden termín do kdy vám musí být doručena výpověď konkurenční doložky. Jestli jste něco takového podepsal, tak vám radím, ať než podepíšete cokoli dalšího, konzultujete to radši s právníkem...

Než podepíšete nějakou smlouvu, máte si ji přečíst. Pokud tam jsou vágní ujednání nebo je jednosměrně výhodná pro druhou stranu nemáte ji buď podepisovat nebo máte navrhnout úpravu.

To je krásná teorie, jako z učebnice, jen se zeptám, kolika procent pracovních pozic se týká individuální změna pracovní smlouvy? Jednoho procenta "nepostradatelných" pracovníků?
Z tazatelova dotazu vychází, že by firma měla konkurenční doložku vyplácet, pokud ji tedy nevypověděla písemně, reálně je šance na vyplacení čistě na solidnosti dané firmy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru