Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spoluvlastnictví rodinného domu - následné vypořádání

Dobrý den, vlastním 1/2 nemovitosti, 1/4 vlastní jiný subjekt (firma) a 1/4 nyní půjde do dražby. Jedná se mi o to, zda je pro mě výhodné zkusit tu 1/4 koupit, abych byl většinovým vlastníkem nebo je celkem jedno, zda firma pak bude mít 1/2 a já také 1/2? Svoji polovinu rozhodně nehodlám prodat, ale jedná se mi hlavně o to, zda ta firma může nějakým způsobem nutit mě k prodeji mé poloviny? Jak se pak postupuje, když např. odmítnu firmě svou polovinu prodat? A pokud by firma měla 1/4 a já 3/4, má pak ta firma stejné nároky, tudíž nutit mě k prodeji mých 3/4 nebo mě nutit ke koupi jejich 1/4? Děkuji moc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nikdo nemůže nikoho nutit prodávat svůj podíl - ale může učinit spoluvlastníkům nabídku na odkoupení…
Prasak 23.09.2017 23:11
Prasak
To asi ne, ale co jsem tak četl na internetu, tak pokud já odmítnu nabídku na odkoupení nebo prodání…
Wiz1973 23.09.2017 23:19
Wiz1973
skonči u súdu to môže,ale ani súd nemôže za normálnych okolností donútiť niektorého spoluvlastníka n… nový
audax 24.09.2017 10:36
audax
O akú nehnuteľnosť sa jedná si konkrétne neuviedol. (R.d. môže mať tri nadzemné podlažia so samostat… nový
Nuda 24.09.2017 12:20
Nuda
Dobrý den, děkuji za odpověď, upřesním tedy následující: - na této nemovitosti, kde vlastním 1/2, ta… nový
Wiz1973 24.09.2017 18:16
Wiz1973
Rozhodující jsou údaje o vlastnictví zapsané na katastru nemovitostí. Kde kdo bydlí,ty nebo nájemníc… nový
kozakl 24.09.2017 20:58
kozakl
Ano, v katastru je oficiálně já 1/2, ta firma 1/4 a prozatím jeden člověk, co vlastní tu 1/4, která… nový
Wiz1973 24.09.2017 21:49
Wiz1973
R.d. sa dá súdnou cestou rozdeliť tak, aby po zrušení podielového spoluvlastníctva bol dom účelne vy… nový
Nuda 25.09.2017 06:28
Nuda
Moc děkuji za rozsáhlé informace, ještě se podívám na ty břemena, ale nemělo by tam nic takového být… nový
Wiz1973 25.09.2017 12:34
Wiz1973
Na odpovědi Nudy pozor → odpovídá podle slovenského práva. Někdy je slovenská úprava (téměř) stejná… nový
ivzez 26.09.2017 11:22
ivzez
vzniká povinnosť ponúknuť najprv podiely spolumajiteľom Předkupní právo bylo obsaženo v dřívějším o… nový
ivzez 26.09.2017 11:20
ivzez
Já bych šel do toho a koupil další díl domu. Budete na tom lépe. nový
milan.cukrar 25.09.2017 06:34
milan.cukrar
DOPORUČUJI obrátit se na advokáta co se podobnými případy zabývá. Moji rodiče vedli (pravda, bylo to… poslední
Yarda 26.09.2017 12:53
Yarda

To asi ne, ale co jsem tak četl na internetu, tak pokud já odmítnu nabídku na odkoupení nebo prodání, tak to může skončit u soudu, který může dát celý dům do dražby za nižší cenu a vlastníci si poté rozdělí prodejní cenu dle podílů, je toto pravda?

skonči u súdu to môže,ale ani súd nemôže za normálnych okolností donútiť niektorého spoluvlastníka na predaj spoluvlastneného majetku/veci,môže tak urobiť v prípade,že spoluvlastník sa o svoj majetok dlhodobo nestará a majetok,resp.jeho časť nejako chátra a znemožňuje tak ostatným spoluvlastníkom riadne plnohodnotné užívanie,alebo ich priamo nejako ohrozuje,alebo sa niektorý zo spoluvlastníkov nepodiela nijako na údržbe a chode a dlhodobo sa o to nezaujíma,tam môžu dokonca využiť paragrafy ohladne tvz.vydržania majetku,kde prejde vlastníctvo do ich rúk bez nutnosti dotyčného nejako odškodniť,ale to už sú skôr extrémy,súd môže na návrh spoluvlastníkov zrušiť za určitých okolností spoluvlastníctvo a rozdeliť majetok ako bezpodielové vlastníctvo a prideliť jednotlivým bývalým spoluvlastníkom časti majetku,ale donútiť niekoho aby postúpil svoju časť druhému a de facto ho zbaviť bez nejakého vážneho dôvodu časti majetku v prospech iných súd za normálnych okolností nemôže a vážnym dôvodom určite nieje to,že traja chcú bazén a štvrtý garáž etc....

O akú nehnuteľnosť sa jedná si konkrétne neuviedol. (R.d. môže mať tri nadzemné podlažia so samostatnými bytmi s príslušenstvom, komplet podpiviničenie a obývateľnú sedlovú strechu)

- Máš v nehnuteľnosti trvalý pobyt?
- Nedisponuješ inou nehnuteľnosťou určenú na bývanie?
- Má nehnuteľnosť vyčlenené priestory na užívanie?

- Či sa dá napríklad nehnuteľnosť účelne rozdeliť na samostatné byty s príslušenstvom s prístupovými cestami a chodníkmi. V tom prípade by súd zrušil podielové spoluvlastníctvo na návrh niektorého spolumajiteľa s prikázaním bytu-tov iba jednému.

Donútiť k odpredaju podielu sa podľa svojvôle nedá. Vlastníctvo je chránené ústavou. Musia byť k tomuto úkonu zákonné dôvody. Napríklad spoluvlastník odmieta hradiť náklady na opravy, údržbu, nutné spoločné poplatky a výdaje, neužíva nehnuteľnosť lebo disponuje s inou, ruší pokojné užívanie, apod.

Dokonca aj minoritný spoluvlastník môže fest zatočiť s majoritným, pritom náklady na údržbu nesie menšie, podľa veľkosti podielu. Tým, že sa staneš po odkúpení 1/4-ny majiteľom 3/4 z celku, nemusí znamenať pre teba výhru, ba práve naopak. Zloduch ti môže sofistikovane ničiť spoločný majetok, vymieňať vložky zámkov za svoje, kľúče ti neodovzdá apod., a ty budeš cálovať opravy vo väčšom pomere.

V každom prípade v dopyte je velice málo informácií k serióznej odpovedi na túto komplikovanú právnu otázku. Skoč za právnikom, ale nie za magorom, ktorých kvasia boľševickí lúzeri, ako huby po daždi v Plzni a na SR v detto hnoj Sládkovičove.

Dobrý den, děkuji za odpověď, upřesním tedy následující:
- na této nemovitosti, kde vlastním 1/2, tak nemám trvalý pobyt a ani zde nepobývám - bydlí zde rodinní příslušníci. Já bydlím v nemovitosti, která je psaná na rodiče
- jinou nemovitost nevlastním, a to ani z části
- ta nemovitost, kde mám 1/2, tak má jeden hlavní vstup do dvora i jeden vstup do baráku, kde se to pak přes chodbu rozděluje na 1. patro, kde lze plnohodnotně bydlet a v přízemí jsou pak další prostory, kde může bydlet druhá osoba

Teoreticky by tedy šlo nemovitost rozdělit na horní a dolní patro, ale stále zde bude jenom jeden vchod, druhý nelze udělat. Rodinní příslušníci, kteří zde žijí, tak se o dům standardně starají. Firma, která vlastní 1/4 již cca rok mě prozatím ještě ani nekontaktovala. Právním věcem vůbec nerozumím, nevím tedy, co všechno může firma v budoucnu udělat, ale nyní se tedy rozmýšlím, zda tu 1/4 koupit nebo ji nechat někomu jinému, možná že právě té firmě a bude to půl na půl...? Děkuji moc.

R.d. sa dá súdnou cestou rozdeliť tak, aby po zrušení podielového spoluvlastníctva bol dom účelne využitý na samostatný byt s príslušenstvom, ktorý je prístupný zo spoločných priestorov (napr. z podesty spoločného schodiska). Byt v takomto r.d. musí zasahovať horizontálne cez celý pôdorys stavby.

O odkúpenie podielu 1/4-ny sa môžeš pokúsiť, dokonca vzniká povinnosť ponúknuť najprv podiely spolumajiteľom rad radom a následne, až všetci spolumajitelia odmietnu kúpiť podiel, potom je možné ponúknuť podiel tretej osobe, ktorá nefiguruje zápisom v LV predmetného spoluvlastníctva.

Ak by sa predaj 1/4 uskutočnil bez prednostnej ponuky spolumajiteľom, bolo by tento právny úkon možné napadnúť na súde ako nulitný, lebo bolo porušené prednostné predkupné právo dané zákonom.

Trvalý pobyt má síce len evidenčný charakter, ale v prípade akéhokoľvek právneho sporu sa na neho prihliada. Navyše, bez súhlasu spolumajiteľov 1/1-na z celku sa do takto rozdelenej nehnuteľnosti nemôže k trvalému pobytu prihlásiť nikto. Ani majoritný spolumajiteľ, ktorý nemá iný pobyt a inú nehnuteľnosť určenú na bývanie. Ohlasovňa pobytov vyžaduje súhlasy od všetkých spolumajiteľov zapísaných v LV. (Jedine cestou súdneho rozhodnutia).

Bude otázkou, (ak si ideálnym spolumajiteľom 1/2-ny z celku), ako sa so spolumajiteľom druhej poloviny dohodnete na spoločnom užívaní a údržbách. V tomto prípade radšej odkúp dražobnú 1/4-nu pre seba. Budeš mať viacej starostí a platieb. Lenže ako opisuješ stavebné riešenie (pôdorys domu), bude možné v budúcnosti súdnou cestou vyporiadať menšinového spoluvlastníka z dôvodu "účelného využitia nehnuteľnosti" v tvoj prospech. Na čo by mal súd prihliadať, ale nemusí.

Pozn.: Dúfam, že LV nie je zaťažený o.i. nejakým vecným bremenom, poznámkou pod čiarou, notárskou zápisnicou formou RIxxxx, rozsudkom o trvalom dožití nejakého nájomcu, fyzickej osoby, právneho subjektu, výrobni apod. Museli by ste tieto úkony zapísané v LV strpieť vospolok, tj. spolumajitelia 1/1-na z celku.

DOPORUČUJI obrátit se na advokáta co se podobnými případy zabývá.
Moji rodiče vedli (pravda, bylo to ještě hluboko před plyšákem) soudní spor o zrušení spoluvlastnictví (byli vlastníky ideální poloviny nemovitosti, druhý spoluvlastník taky vlastnil ideální polovinu) a spor (a tím i možnost odkoupení druhé ideální poloviny nemovitosti) vyhráli, mimo jiné asi i proto, že měli důkazy že druhý spoluvlastník jim působí problémy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru