Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Anonym - křivé obvinění z úplatků

Dobrý den, jsem poživatelem ID stupně 2. Teď už tedy stupně 1. Byl jsem předvolán před OSSZ na základě anonymního udání, které kromě klasické špíny udájného simulování(které bych okamžitě přešel) obsahovala také křivé obvinění ze soustavného uplácení několika lékařů. Toto již považuji za velmi vážné obvinění, které nelze jen tak přejít, protože se netýká jen mě. Anonym ovšem nebyl tak úplný anonym, protože věděl veškeré údaje o mě, a ve svém vyznání řekl určité údaje, které zná jen pár mých příbuzných nebo se týkají přímo jejich života(vyprávění o tom proč oni důchod nedostali). Jsem proto přesvědčen, že to byl někdo z nich.. Id mi byl snížen ze stupně 2 na stupeň 1, i když paní doktorka říkala. že to nemá žádnou souvislost s tím anonymem, že vycházela pouze z aktualizovaných zpráv o mém zdravotním stavu a říkala abych to neřešil, že bych si mohl ještě ublížit.. Mě ani tak nevadí že mi snížili stupeň, to beru tak že tam sedí neovlivnitelní odborníci, ale vadí mě to křivé obvinění toho anonymu..

Proto jsem se chtěl poradit, zda zajít na policii, jestli to má cenu atd.. Nebo zda třeba mezi podezřelými schválně rozšířit fámu, že jsem na policii jíž byl a podle rukopisu a otisků je vypátrání pachatele již blízko.( což vím že je celkem nesmysl, ale ti podezřelí nejsou valného IQ, věřím že by byli schopni se pak i přiznat, jen aby dostali menší trest )
Další možnost je nechat to úplně plavat, ale to se mi moc nechce z principu, že takovéhle skutky by měli být potrestány a ze společnosti vymýceny.. Nejsem vůbec proti údání na pravdivém základě, to v žádném případě ne, ale tohle je křivé obvinění.

A na závěr jsem se chtěl zeptat, zda kdyby čistě náhodou došlo k přiznání pachatele nebo jeho odhalení, co mu za tohle jednání může přesně hrozit? Děkuji za přečtení problému a navrhnuté rady..

Předmět Autor Datum
A na závěr jsem se chtěl zeptat, zda kdyby čistě náhodou došlo k přiznání pachatele nebo jeho odhale… nový
L-Core 22.01.2018 13:30
L-Core
Dopis jsem viděl, ukazovali mi ho, psalo se tam o soustavném uplácení za účelem získání výhody před… nový
Perret 22.01.2018 13:59
Perret
OSSZ sa môže zaoberať anonymnými podnetmi, ale nie na úkor nepodložených, relevantných dôkazov s pre… nový
Ahasver Chamachir 23.01.2018 10:10
Ahasver Chamachir
Souhlasím, ted to vidím s odstupem.. Na OSSZ si mě pozvali jen aby mi to sdělili a místní OSSZ to pr… nový
Perret 23.01.2018 12:07
Perret
údaje, které zná jen pár mých příbuzných nebo se týkají přímo jejich života(vyprávění o tom proč on… nový
Karel04 23.01.2018 16:57
Karel04
To jsem udělal, a představ si, že jeden z příbuzných začal být silně nervózní a podrazdený - žena o… nový
Perret 24.01.2018 12:24
Perret
:-D protože ji odvezli do nemocnice Doufám, žes nezapomenul vyndat jí tu sekeru z těla.:-D poslední
čumil_old 24.01.2018 12:33
čumil_old

A na závěr jsem se chtěl zeptat, zda kdyby čistě náhodou došlo k přiznání pachatele nebo jeho odhalení, co mu za tohle jednání může přesně hrozit? Děkuji za přečtení problému a navrhnuté rady..

Domnívám se (nejsem právník!), že tohle:
http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-2-dil-2-paragraf-184

Nevěřím, že anonymní dopis o uplácení lékařů má vliv na rozhodování posudkové komise OSSZ o zdravotním stavu pojištěnce. Jít na policii - s čím? Dopis má (možná) jen OSSZ, začal bych tedy (chtěl-li bych to řešit) tam. Předpokládám, že každá okresní pobočka má svého právníka (ta "moje" má), nejdříve bych vše konzultoval asi tam.

Dopis jsem viděl, ukazovali mi ho, psalo se tam o soustavném uplácení za účelem získání výhody před posudkovou komisí, samozřejmě taky si myslim ze na OSSZ to nemělo žádnej vliv. Děkuji za názor.

Taky děkuji za ten paragraf..

Ono je dost možné když teď přemýšlím dozadu, že lidé to už o mě vědí ze jsem "uplácel"
Na OSSZ jsem byl dnes ráno, a teprve teď si uvedomuju ze poslední dobou na mě měli různí lidé různé narážky - pracuji totiž jako pošťák na částečný úvazek na nevelké vsi..

OSSZ sa môže zaoberať anonymnými podnetmi, ale nie na úkor nepodložených, relevantných dôkazov s predvolávaním takto označenej osoby za účelom podania vysvetlenia.

Až by OSSZ alebo iný štátny orgán či polícia zistila z anonymu, že sa jedná o podložené fakty, potom si ťa môže predvlávať za účelom objasnenia v čom si zamotaný.

V právnom štáte (nie sme v zločineckom boľševizme) je povinnosť dokázať ti vinu. Na rozdiel tohoto zákonného postupu zo strany štátnych orgánov, polície a súdu, ty sa ale nemusíš v úctivom predklone, pukrlíkovaním pred anonymom alebo aj podpísaným udaním vopred "vyviňovať", vopred obhajovať svoju nevinu. Ak sa štátni lúzeri vymáčknu o čo im ide, otoč sa bezslovne na kramfleku o 180°, zasalutuj a bez akéhokoľvek ústneho, písomného, konkludentného vyjadrenia sa s pozdravom odporúčaj. Dôvod: Čím viac sa zakecáš, zamotáš do svojich vyjadrení, je to len na tvoju škodu aj ak si skutočne "nepáchal" či potajme pred monitorom neonanoval na porne.

Souhlasím, ted to vidím s odstupem.. Na OSSZ si mě pozvali jen aby mi to sdělili a místní OSSZ to prošetření prý nařídila ČSSZ z Prahy, v podstatě nic jiného.. Dál se tím nikdo zabývat nebude. Na policii vlastně vůbec nemá cenu chodit, akorát bych se uvrhl do podezření a do podezření bych uvrhl i ty lékaře.. Jen mi vrtá hlavou kdo byl tak drzý, že si kromě klasického žalování dovolil nařčení z uplácení, protože to je docela pohyb na tenkém ledě..

údaje, které zná jen pár mých příbuzných nebo se týkají přímo jejich života(vyprávění o tom proč oni důchod nedostali). Jsem proto přesvědčen, že to byl někdo z nich..

Na policii se vykašli,asi bys fakt ublížil i těm lékařům.Ale jak už jsi psal-když máš podezření,tak mezi ty vytipované příbuzné rozhlaš,že jsi to na policii nahlásil a že toho udavače snad brzy chytnou a obviní z tr.činu pomluvy.Ať případně dotyčný pár dní nespí a čeká,kdy u něho někdo zazvoní.A že to řeší přímo v Praze!:-)

To jsem udělal, a představ si, že jeden z příbuzných začal být silně nervózní a podrazdený - žena o které jsem neměl valné mínění ani předtím. Ještě jsem se jí zeptal zda by mi zapůjčila jeden ze svých psaných dopisů, odmítla a vyptávala se proč. V jednu chvíli se dokonce prořekla a řekla že určitou část dopisu nemohla psát ona, že tohle nedělá. Jenže já jsem ji neříkal co tam přesně bylo a ona to věďela, v tu chvíli už nemohlo být pochyb, stál jsem naproti pachateli. Přiznání bych z ni ale stejně nedostal, řídila se heslem že jí nic nedokážu a zatloukat, zatloukat, zatloukat. No nic, aspoň vím na čem jsem a cítím určitou satisfakci. Dotyčná klidný spaní evidentně nemá, protože ji odvezli do nemocnice. Jako trest je to dobrý..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru