Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedná se o skrytou vadu u auta?

Dobrý den,
asi před měsícem jsem prodal auto... dnes mi kupující volal, že se mu vysypala převodovka. Při prodeji ale normálně fungovala, což si ověřil i zkušební jízdou... nyní po mně chce uhradit opravu s tím, že se jedná o skrytou vadu... Jedná se o skrytou vadu, když auto mělo najeto přes 300 tis km a při prodeji vše fungovalo?
Děkuji za odpověď...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejedná se o skrytou vadu. Příště do smlouvy napiš,že se jedná o auto na součástky. Ale v klidu,po 3…
kozakl 28.04.2018 21:27
kozakl
A čím mám tedy argumentovat, že se nejedná o skrytou vadu?
Diff 28.04.2018 21:57
Diff
Kupujícímu bych vysvětlil že koupil ojetinu s víc jak 300 tisícikilometrovým nájezdem a prostě odešl…
iconek 28.04.2018 22:30
iconek
no jo... ale na netu jsem našel tohle... Pokud se skrytá vada projeví do pár dnů či měsíce po převod…
Diff 28.04.2018 22:55
Diff
Jenže vy jste žádnou skrytou vadu nezatajil. Prodával jste auto, které jste měl od novoty.V době pr…
iconek 28.04.2018 23:02
iconek
Jedná se o Peugeot 206 kombi, prodejní cena 30 tis. Kč... No asi to tak jednoduché nebude, když dle…
Diff 28.04.2018 23:07
Diff
1) Odpovědnost za vady Co se použitých věcí týče, platí pak následující ustanovení §2167, písm. c) N…
iconek 28.04.2018 23:25
iconek
A můžeme pokračovat.Stačí do strejdy Google vložit vyhledávání "skrytá vada auta" Jestliže jste aut…
iconek 28.04.2018 23:30
iconek
No tak podle tohodle je ten kupec v právu... ne? Bude tvrdit, že jsem věděl o tom, že je převodovka…
Diff 28.04.2018 23:40
Diff
Tak jinak......... Pokud budete neustále brečet, jak nemáte šanci prokázat, že jste mu prodal auto…
iconek 28.04.2018 23:53
iconek
tak spíše mi jde o to, když to pak požene k soudu, jakou mám šanci na výhru, nebo naopak, zda mi nás…
Diff 29.04.2018 00:00
Diff
Pokud nemá víc peněz na automobil, nemá ani na soudní poplatky. Vyrukoval bych s tím, že zaplatíte s… nový
iconek 29.04.2018 00:51
iconek
Skrytá by byla, kdybyste o ni věděl ale neupzornil.... opravdu je tohle přesná definice "skryté vady… nový
Diff 29.04.2018 00:56
Diff
Pokud se vada projeví v době šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převze… nový
Diff 29.04.2018 01:28
Diff
Malujete zdi na čerty. Jak jsem psal, vraťte peníze a auto prodejte jinde. Prodejní smlouvu máte?Ta… nový
iconek 29.04.2018 01:43
iconek
No jediné, co mi ze smlouvy trochu hraje do karet je věta, že kupující byl seznámen s technickým sta… poslední
Diff 29.04.2018 07:51
Diff
to,čo tu citujete, platí výlučne u výrobkov/vecí,ktoré sú nové a predávajú sa ako plnohodnotný nový… nový
audax 29.04.2018 07:32
audax

Kupujícímu bych vysvětlil že koupil ojetinu s víc jak 300 tisícikilometrovým nájezdem a prostě odešla převodovka.Závadu jsi mu nezatajoval, protože v době prodeje jsi o ni ani nemohl vědět.
Pokud bych kupoval auto s těmihle kilometry, musím počítat s tím, že ne vše bude v pořádku jako u nového auta.

Pokud to kupující nepochopí, řekl bych mu ať to teda dá k soudu.

no jo... ale na netu jsem našel tohle... Pokud se skrytá vada projeví do pár dnů či měsíce po převodu, nebo dokonce další den (častý případ), je vysoká pravděpodosbnost, že znalec a následně i soud dá za pravdu kupujícímu, takže do reklamace určitě jděte.... asi to četl i ten kupec... :-)

1) Odpovědnost za vady
Co se použitých věcí týče, platí pak následující ustanovení §2167, písm. c) NOZ, které stanoví: „Ustanovení § 2165 se nepoužije… u použité věci na vadu odpovídající míře používání nebo opotřebení, kterou věc měla při převzetí kupujícím, nebo…“

Z toho plyne následující:
– prodávající stejně jako v případě nové věci odpovídá pouze za vady, které věc měla při převzetí

– to se však nevztahuje na ty vady, které vozidlo při převzetí mělo, ale které odpovídají míře používání nebo opotřebení dané věci.

Z posledního závěru vyplývá, že i když je vozidlo vadné, tzn. i když má vadu při převzetí, tak pokud tato vada odpovídá tomu, jak je auto „olítané“, prodávající za takovou vadu neodpovídá. Pokud vezmeme příklad auta, které má najeto třeba 150 000 km, pak pokud má třeba filtr pevných částic životnost 150 tisíc km a bude vadný, tak prodávající za takovou vadu neodpovídá, a to i když se taková vada projevila až následně.

Pokud tedy budete reklamovat vadu ojetého auta, budete muset prokázat, že:

– vada tam existovala již v době, kdy jste vozidlo přebírali (je otázka, jestli se aplikuje ona šestiměsíční lhůta, ve které se má za to, že vyskytne-li se vada v této lhůtě, má se za to, že existovala v době předání)

– taková vada neodpovídá míře používání nebo opotřebení daného vozidla.

Ve skutečnosti se tady na odpovědnosti za vady u ojetých vozidel NOZem nic nezměnilo a platí to, co platilo dosud. Prodávající odpovídá pouze za skryté vady, a to navíc jen za některé.

A můžeme pokračovat.Stačí do strejdy Google vložit vyhledávání "skrytá vada auta"

Jestliže jste automobil koupila od jiné fyzické osoby, která není podnikatelem, musí prodejce obeznámit kupujícího o vadách, o kterých sám ví. Jestliže zatají vadu takovou, kvůli které byste si automobil nezakoupila, jde o podstatné porušení kupní smlouvy. V tomto případě máte možnost volby mezi opravou vozu, slevou z kupní ceny nebo odstoupením od smlouvy. V úvahu také připadá výměna vozu za vůz stejné kvality, avšak bez vámi uvedených vad, nicméně tato možnost je velmi nepravděpodobná. V nepodstatném porušení smlouvy máte na výběr pouze mezi odstraněním vady či slevou z kupní ceny.

No tak podle tohodle je ten kupec v právu... ne? Bude tvrdit, že jsem věděl o tom, že je převodovka načatá... ten Váš předchozí koment se zase odvolává na životnost dílů... ale vím já, jakou má mít živtonost převodovka u P206? do gůglu jsem samo ono heslo skrytá vada auta zadal, ale to co ne mě vyjelo svědčí spíše v můj neprospěch...

Tak jinak.........

Pokud budete neustále brečet, jak nemáte šanci prokázat, že jste mu prodal auto s funkční převodovkou, tak se na to vyserte, vraťte mu peníze a budete mít klid.
Převodovka(manuální) se prostě opotřebovává, stejně jako motor.Ale narozdíl od motoru, kde měníte olej a filtry, u převodovky tohle neuděláte.Sice samozřejmě se olej mění i u manuálů, proč byste to ale dělal, když ve většině převodovek udává náplň jako doživotní. Zavolejte do Pežota s dotazem, jakou životnost má převodovka.

Asi to tak začnu dělat.Koupím vrak za pár tisíc, půl roku pojezdím po poli a na ralye a pak auto vrátím prodávajícímu, že mi zatajil vadu.Vrátím mu vrak a budu chtít nazpět peníze a nebo zaplatit opravu?

Skrytá vada je ta, o které jste věděl a zatajil.

Mějte hezkou noc.

Pokud se vada projeví v době šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí. Jedná se o tzv. vyvratitelnou právní domněnku stanovenou v § 2161 odst. 2 NOZ, která usnadňuje postavení kupujícího v případném soudním sporu.

Doba dvaceti čtyř měsíců je podle této interpretace pouze nejzazší lhůtou pro reklamaci. To znamená, že pokud dojde k uplatnění reklamace věci po uplynutí šesti měsíců od zakoupení, kupující bude muset prokázat prodávajícímu, že vada existovala na výrobku již při jeho převzetí.

Vzhledem k výše uvedeným pochybnostem ohledně správné interpretace § 2165 odst. 1 NOZ, kterou pravděpodobně postaví najisto až rozhodnutí soudu v konkrétní věci, popřípadě novelizace tohoto ustanovení, bude pro spotřebitele zajisté výhodnější náležitě vyzkoušet a otestovat zakoupený výrobek ve lhůtě šesti měsíců od zakoupení a při zjištění vady v této lhůtě zboží reklamovat.

Pakliže dojde k soudnímu sporu mezi kupujícím a prodávajícím ohledně práva z vadného plnění, bude mít kupující výhodnější postavení v prvních šesti měsících od zakoupení věci na základě vyvratitelné právní domněnky upravené v § 2161 odst. 2 NOZ: „Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí“.

Malujete zdi na čerty.
Jak jsem psal, vraťte peníze a auto prodejte jinde.

Prodejní smlouvu máte?Tak ji sem nahoďte na nakouknutí.
Nevím z čeho máte pořád strach.Auto jste prodával bez vad. To že u francouzkýho krumplu za 30K odešla převodovka, bohužel.To se stane i u auta za 500 tisíc.

Jak jsem již psal, upozorněte kupujícího na případné řešení soudní cestou.Hodně lidí si to rozmyslí.

to,čo tu citujete, platí výlučne u výrobkov/vecí,ktoré sú nové a predávajú sa ako plnohodnotný nový výrobok v bežnom maloobchodnom predaji a platí na ne plnohodnotná záručná doba zákonom stanovená na 24 mesiacov,táto záležitosť sa nevzťahuje na predaj použitých vecí.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru