Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nevyžádaná pošta minulého majitele / dlužné částky / exekutor?

Ahoj všem,
již delší dobu přibližně rok, řeším problém s nevyžádanou poštou. Koupili jsme rodinný domek, který byl v minulosti zabaven (cca. dva roky zpět). Poté ho v dražbě odkoupil další člověk, který ho poté dále prodával. Nyní jsem majitel já (necelý rok), nicméně stále mi chodí pošta pro rodinu, které byl tento rodinný dům zabaven.
Tato rodina bydlí nedaleko odsud. Několikrát jsem je slušně poprosil aby si změnili doručovací adresu, vždy naslibují hory doly, ale to je tak vše. Volal jsem i do společností odkud složenky chodí, ale i tam jsem neuspěl. Prý nemohu změnit doručovací adresu, bez jejich osobních informací, které nemám. Na poště jsem také neuspěl i přes několik upozornění stále objevuji nové složenky ve schránce a to minimálně 2x do týdne.
Nejdříve jsem složenky vhazoval do schránky rodině, které patří (vždy jsem na dopis napsal, že prosím o změnu adresy), poté jsem je nosil zpět na poštu a nyní se mi už jen štosují na chodbě... Nezabrala ani samolepka na schránce, že už zde nebydlí.
Vím, že se jedná o složenky na poměrně vysoké dlužné částky a mám strach aby mi na zvonek nezazvonil exekutor či nějaký vymahač.
Při koupi domu jsem řešil ještě další problém s předchozími vlastníky a to, že na mou adresu měla celá jejich rodina nahlášené trvalé bydliště (ač ve smlouvě je jasně uvedeno, že na dům nejsou vedena žádná práva třetích osob). Když jsem je žádal o změnu, tak jsem opět neuspěl, musel jsem je tedy sám odhlásit a řešit to právní cestou. Nyní už na mou adresu nemá nikdo z nich nahlášené trvalé bydliště a jsou hlášeni na zdejším obecním úřadě.

Otázka zní. Jak tento problém vyřešit? Hrozí mi, že mi doma zazvoní exekutor nebo něco horšího? Bývalí majitel zde má nahlašený i P.O box.
Mohu se nějak hojit na bývalém majiteli s tím, že ve smlouvě je uvedeno, že na dům nemá práva žádná třetí osoba? Smlouvu, včetně veškeré dokumentace jsem si nechal dělat u právníka.

Předem děkuji za jakoukoliv přínosnou odpověď.
V

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud mohu poradit, tak udělej toto. Demontuj stávající schránku a namontuj jinou na jiné místo a na…
nerady 17.11.2018 19:47
nerady
Ještě doplním. Poště ofoť rozhodnutí o tom, že mají bydliště na obecním úřadě a dopisy a složenky, k…
nerady 18.11.2018 11:54
nerady
Děkuji za užitečné rady. Papíry mám již připravené, včetně dopisů, které zítra odešlu doporučeně s d…
VI 18.11.2018 14:18
VI
Bývalým majitelům může být ukradené, co jim budete psát s dodejkou nebo bez ní. Tohle máte řešit s p… nový
karel 18.11.2018 14:24
karel
A neměl by to řešit právě předchozí majitel? Vy jako předchozí majitel byste tento problém neřešil?… nový
VI 18.11.2018 14:31
VI
Předchozímu majiteli je to zřejmě jedno, vadí to vám. nový
karel 18.11.2018 14:34
karel
Asi máš pravdu. Bohužel dlužník se chová tak jak se chová. Jistě dojde k soudu. Dlužník se bude vyml… poslední
nerady 18.11.2018 15:24
nerady
Složenky, které jste nosil adresátům, zjevně končily v odpadkovém koši; se složenkami na Vaší chodbě…
nagios 17.11.2018 22:20
nagios
Děkuji za odpověď. Papíry, které zítra doporučeně s dodejkou odešlu adresátům složenek mám již připr… nový
VI 18.11.2018 14:28
VI

Pokud mohu poradit, tak udělej toto. Demontuj stávající schránku a namontuj jinou na jiné místo a na tu dej výrazně své jméno. Oznam oficiálně poště a bývalým vlastníkům stávající situaci. Všem to pošli doporučeně na doručenku (kopie uschovej). Bývalé vlastníky jsi už "vystěhoval" tak by mělo být vše v pořádku. Na tu poštu to pošli i na nadřízené krajské ředitelství jako stížnost na služby pošty (systém padajícího ho.na) je nejúčinnější.

Ještě doplním. Poště ofoť rozhodnutí o tom, že mají bydliště na obecním úřadě a dopisy a složenky, které jsou pro ně tak odnes na obecní úřad, kde mají nyní hlášený trvalý pobyt. Úřad je povinen to odebrat a uschovat.

Děkuji za užitečné rady. Papíry mám již připravené, včetně dopisů, které zítra odešlu doporučeně s dodejkou bývalím majitelům s žádostí o změnu doručovací adresy u všech společností, kde mají uvedenou bývalou adresu a u všech osob se kterými jsou v písemném kontaktu.

Asi máš pravdu. Bohužel dlužník se chová tak jak se chová. Jistě dojde k soudu. Dlužník se bude vymlouvat, že nedostával poštu, jelikož se přestěhoval. Bude mít ovšem smůlu jelikož zde bude důkaz, že byl o všem informován. Pokud nyní nekomunikuje s vlastníkem nemovitosti a strká hlavu do písku je to jeho rozhodnutí.. Je to tak s částí dlužníků. Domnívají se, že pokud nebudou přijímat poštu vše se "nějak" vyřeší. On to pak bude řešit soud a pokud budou trvale strkat hlavu do písku tak i bez jejich účasti, soud jim určí zástupce. Pokud chtějí po zbytek života žít jak bezdomovci je to jenom na nich. Pisateli se vůbec nedivím, že má obavy o svůj majetek. Exekutoři jsou totiž placeni z toho co vymůžou a občas "je jim jedno zda dlužník" bydlí na té adrese kde mají sebrat majetek. Bylo na to téma již dost reportáží. V naší obci s tím má velký problém jedna paní jelikož jsou čísla popisná a čísla evidenční. Dlužník bydlí v chatce s číslem evidenčním, které je stejné jako číslo popisné. V současné době to vypadá, že problém skončí až z nich někdo umře.

Složenky, které jste nosil adresátům, zjevně končily v odpadkovém koši; se složenkami na Vaší chodbě tudíž můžete naložit stejně. Jestliže však chcete mít úplný klid, pak pošlete každému z adresátů složenek doporučený dopis s dodejkou, v němž jej požádáte, aby všem osobám, s nimiž je v písemném kontaktu, zejména však výše zmíněné společnosti, ve lhůtě 15 dnů od převzetí tohoto dopisu oznámil změnu doručovací adresy s tím, že všechny další jemu určené zásilky došlé na Vaši adresu si dotyčný může po předchozí dohodě s Vámi u Vás kdykoli vyzvednout. Pak můžete složenky rovnou házet do koše a tvrdit, že pár dnů po odeslání dopisů přestaly cizí zásilky na Vaši adresu docházet.
Pošta dělá přesně to, co má: dopravuje zásilky na adresu uvedenou na zásilce; pošta (pošťačka) není povinna ani oprávněna zjišťovat, zda je adresát na uvedené adrese trvale hlášen či nikoli.
Jestliže jste v domě trvale hlášen pouze Vy s rodinou, nemá exekutor důvod u Vás zvonit kvůli cizím dluhům, neboť každá exekuce je podmíněna jednáním soudu: v tom prvním by se rozhodovalo o povinnosti, kterou musíte splnit, a v tom druhém o provedení exekuce v případě, že byste povinnost uloženou soudem v dané lhůtě nesplnil a žalobce následně podal exekuční návrh.

Děkuji za odpověď. Papíry, které zítra doporučeně s dodejkou odešlu adresátům složenek mám již připravené. Kopii rozhodnutí o změně trvalého pobytu předchozích majitelů na místní obecní úřad předám vedení pošty. A štos složenek, které mám na chodbě s radostí předám místnímu obecnímu úřadu ať si s nimi třeba zatápí...
Co se týče Vaší odpovědi ohledně exekuce, tak mi spadl kámen ze srdce. Vzhledem k tomu, že jsou dlužné částky poměrně vysoké (bohatě by stačili na koupi nového automobilu a to zdaleka nevím všechno...) jsem měl a bohužel stále mám strach z neohlášené návštěvy...
Člověk by neřekl kolik nečekaných a nepříjemných problémů přijde s koupí staršího rodinného domku. Jako by jich sám neměl dost...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru