Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem narůstající dluh na nájmu již už u vystěhovaného bytu

Dobrý den, měla jsem před několika měsíci jeden byt v pronájmu. Smlouva byla psaná jen na mě. S přítelem jsme se ocitli ve finanční krizi a oba jsme neměli několik měsíců stály příjem. Vznikl mi dluh na nájemném od 1.4.2018 do 31.6.2018 tři měsíce jsem nemohla zaplatit nájem. Pronajímatel mi po třetím měsíci oznámil v mobilu at se okamžite vystěhuju že jsem porušila hrubým zpusobem smlouvu kvůli neplacení. Smlouva byla sepsána od 1.1.2018 do 31.12.2018 na jeden rok. V půlce července jsem se vystěhovala a přestěhovala k matce. Žádnou výpoved jsem do nej dopisem nedostala. Majitel mi nedávno psal smsku že mu dlužím nájmy od 1.4.2018 do 31.12.2018 a že chce abych mu podepsala uznání dluhu za tyto nezaplacené všechny měsíce. Přitom jsem ale odcházela na konci července a do konce roku už tam nebydlela.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Výpověď se nedává SMS zprávou, takže já nevidím žádný ukončený nájem. Máte čím doložit, že nájem sko… nový
milan.cukrar 28.01.2019 06:14
milan.cukrar
K nějakému předání bytu při odchodu nedošlo? nový
Karel04 28.01.2019 06:30
Karel04
Bez textu nájomnej zmluvy sa nedá poradiť. V každom prípade nájomný vzťah stále trvá. Prenajímateľ… nový
Nuda 28.01.2019 08:28
Nuda
Pane Nudo, dáváte odkaz na starý zákon. nový
milan.cukrar 28.01.2019 09:10
milan.cukrar
Sorry, neotvoril som komplet odkaz s vyznačenou vodotlačou, však desiatkami rokov zhýčkaný človek si… poslední
Nuda 31.01.2019 08:37
Nuda

Bez textu nájomnej zmluvy sa nedá poradiť.

V každom prípade nájomný vzťah stále trvá.

Prenajímateľ je povinný oznámiť nájomcovi skutočnosť, že boli porušené zmluvné podmienky. Aby mal v rukách dôkaz, musí oznámenie o:
- porušení zmluvy s
- ukončením zmluvy a
- vyprataním bytu v konkrétnom termíne bez náhrady poslať nájomcovi poštou s doručenkou a tebou podpísanou vrátenkou. (Jedine s týmto dôkazom spolu s nájomnou zmluvou uspeje na súde).

V ČR sa riaď výhradne Obč.zákonníkom, konkrétnym paragrafom, lebo vypratanie z bytu v prípade nájomnej zmluvy na dobu určitú nie je také jednoduché, ako to vypadá aj v prípade, aj nájomca neplatí. (Nájomca je v lehote trvania nájmu chránený zákonom, teda prenajímateľ nemôže do vlastného bytu vtrhnúť, vymeniť vložky za svoje a byt novou zmluvou prenajať inej osobe lebo nepozná objektívne dôvody omeškania platby zo strany nájomcu).

Konkrétne § 711 O.z.

https://zakony.kurzy.cz/40-1964-obcansky-zakonik/cast-8-hlava-7-oddil-4/

https://www.finance.sk/177606-najom-bytu-nemoze-byt-ukonceny-okamzite-ani-ked-najomca-neplati/

Lenže hrať sa v tvojom prípade na mŕtveho chrobáka (brouka) sa nemusí vyplatiť, raz ťa prenajímateľ spolu so súdmi dobehne, pričom budeš cálovať nevyplatený nájom s úrokmi z omeškania a ako bonus súdne a advokátske poplatky.

Sorry, neotvoril som komplet odkaz s vyznačenou vodotlačou, však desiatkami rokov zhýčkaný človek si na boľševické, pevné, stabilné, nemenné zákony "zlatých komunistov" už tak z lenivosti a pohodlnosti navykol, že ich berie, ako za bernú mincu, za železnú košelu. Ale znenie ako tak baj očko kukám je takmer identické, akurát vám pribudli nejaké vysoké hausnumerá v paragrafovom znení, konštatujem, snaha zo strany ctihodných, slovutných zákonodarcov, ich emeritné blahorodie, tu bola:
https://www.podnikatel.cz/zakony/novy-obcansky-zakonik/f4586170/

Sú aspoň zmeny v O.z. jasné, zrozumiteľné pre laickú verejnosť? Má zákon nejakú postupnosť v ucelených článkoch, "tzv. strom" z ktorého sa v zmysle ústavných článkov odvíja? Alebo je zákon písaný znovu žeravým perom, "jak když kráva sere do plev". Lebo ho nemienim celý prelúskať.

Na SR máme zákony z roku 1967, tuším ešte funguje Správny poriadok. Ba taký O.s.p. - Občiansky súdny poriadok z r. 1964 Zb., Stavebný zákon 50/1976 Zb. z r. 1976 - s tým najviac pracujem, Obč zákonník je tiež inovovaný kadejakými príprckami, prílepkami, odňatiami, vyňatiami, ako sa lúze parazitov a zlodejov z NR SR zachcelo, tak sa "JPP" babe prisnilo. Pritom sú to hlavy pomazané, všetko má tie správne VŠ školy, vzdelanie VUML_MIGMO_KGB_JUDr. s maturitou odborára, rigorózo kvasené eštébáckymi rukaovdíteľmi v CCCP s plánovanými päťročnicami nasiaknutí socialistickou ekonomikou od "deseti k pěti", lebo im to tak nejak správne poľiticky myslí, vy ostatní šmejdi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru