Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem narůstající dluh na nájmu již už u vystěhovaného bytu

Dobrý den, měla jsem před několika měsíci jeden byt v pronájmu. Smlouva byla psaná jen na mě. S přítelem jsme se ocitli ve finanční krizi a oba jsme neměli několik měsíců stály příjem. Vznikl mi dluh na nájemném od 1.4.2018 do 31.6.2018 tři měsíce jsem nemohla zaplatit nájem. Pronajímatel mi po třetím měsíci oznámil v mobilu at se okamžite vystěhuju že jsem porušila hrubým zpusobem smlouvu kvůli neplacení. Smlouva byla sepsána od 1.1.2018 do 31.12.2018 na jeden rok. V půlce července jsem se vystěhovala a přestěhovala k matce. Žádnou výpoved jsem do nej dopisem nedostala. Majitel mi nedávno psal smsku že mu dlužím nájmy od 1.4.2018 do 31.12.2018 a že chce abych mu podepsala uznání dluhu za tyto nezaplacené všechny měsíce. Přitom jsem ale odcházela na konci července a do konce roku už tam nebydlela.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bez textu nájomnej zmluvy sa nedá poradiť. V každom prípade nájomný vzťah stále trvá. Prenajímateľ… nový
Nuda 28.01.2019 08:28
Nuda
Pane Nudo, dáváte odkaz na starý zákon. nový
milan.cukrar 28.01.2019 09:10
milan.cukrar
Sorry, neotvoril som komplet odkaz s vyznačenou vodotlačou, však desiatkami rokov zhýčkaný človek si… poslední
Nuda 31.01.2019 08:37
Nuda

Bez textu nájomnej zmluvy sa nedá poradiť.

V každom prípade nájomný vzťah stále trvá.

Prenajímateľ je povinný oznámiť nájomcovi skutočnosť, že boli porušené zmluvné podmienky. Aby mal v rukách dôkaz, musí oznámenie o:
- porušení zmluvy s
- ukončením zmluvy a
- vyprataním bytu v konkrétnom termíne bez náhrady poslať nájomcovi poštou s doručenkou a tebou podpísanou vrátenkou. (Jedine s týmto dôkazom spolu s nájomnou zmluvou uspeje na súde).

V ČR sa riaď výhradne Obč.zákonníkom, konkrétnym paragrafom, lebo vypratanie z bytu v prípade nájomnej zmluvy na dobu určitú nie je také jednoduché, ako to vypadá aj v prípade, aj nájomca neplatí. (Nájomca je v lehote trvania nájmu chránený zákonom, teda prenajímateľ nemôže do vlastného bytu vtrhnúť, vymeniť vložky za svoje a byt novou zmluvou prenajať inej osobe lebo nepozná objektívne dôvody omeškania platby zo strany nájomcu).

Konkrétne § 711 O.z.

https://zakony.kurzy.cz/40-1964-obcansky-zakonik/cast-8-hlava-7-oddil-4/

https://www.finance.sk/177606-najom-bytu-nemoze-byt-ukonceny-okamzite-ani-ked-najomca-neplati/

Lenže hrať sa v tvojom prípade na mŕtveho chrobáka (brouka) sa nemusí vyplatiť, raz ťa prenajímateľ spolu so súdmi dobehne, pričom budeš cálovať nevyplatený nájom s úrokmi z omeškania a ako bonus súdne a advokátske poplatky.

Sorry, neotvoril som komplet odkaz s vyznačenou vodotlačou, však desiatkami rokov zhýčkaný človek si na boľševické, pevné, stabilné, nemenné zákony "zlatých komunistov" už tak z lenivosti a pohodlnosti navykol, že ich berie, ako za bernú mincu, za železnú košelu. Ale znenie ako tak baj očko kukám je takmer identické, akurát vám pribudli nejaké vysoké hausnumerá v paragrafovom znení, konštatujem, snaha zo strany ctihodných, slovutných zákonodarcov, ich emeritné blahorodie, tu bola:
https://www.podnikatel.cz/zakony/novy-obcansky-zakonik/f4586170/

Sú aspoň zmeny v O.z. jasné, zrozumiteľné pre laickú verejnosť? Má zákon nejakú postupnosť v ucelených článkoch, "tzv. strom" z ktorého sa v zmysle ústavných článkov odvíja? Alebo je zákon písaný znovu žeravým perom, "jak když kráva sere do plev". Lebo ho nemienim celý prelúskať.

Na SR máme zákony z roku 1967, tuším ešte funguje Správny poriadok. Ba taký O.s.p. - Občiansky súdny poriadok z r. 1964 Zb., Stavebný zákon 50/1976 Zb. z r. 1976 - s tým najviac pracujem, Obč zákonník je tiež inovovaný kadejakými príprckami, prílepkami, odňatiami, vyňatiami, ako sa lúze parazitov a zlodejov z NR SR zachcelo, tak sa "JPP" babe prisnilo. Pritom sú to hlavy pomazané, všetko má tie správne VŠ školy, vzdelanie VUML_MIGMO_KGB_JUDr. s maturitou odborára, rigorózo kvasené eštébáckymi rukaovdíteľmi v CCCP s plánovanými päťročnicami nasiaknutí socialistickou ekonomikou od "deseti k pěti", lebo im to tak nejak správne poľiticky myslí, vy ostatní šmejdi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru