Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konverzace pres mesenger jako dukaz

Dobry den,
resim takovy problem s asi uz byvalym kamaradem. Pujcil jsem mu penize - 15k, s tim ze mi je do dvou mesicu splati a sam prisel s tim, ze da 10% urok. po trech mesicich jsem se mu ozval, ze uz je celkem po datu a jaka je situace. Termin prodlouzil o dalsi mesic... pak se situace kazdy mesic opakovala a ja stale nevidel ani korunu. uz je to deset mesicu. Navrhl jsem mu splatky, ze mi mesicne bude posilat alespon 2k, at to proste nejak dostanu zpet. opet same slibovani a nic. pred tydnem jsem ho osobne potkal, klasicke vymluvy na problemy v praci, ale ze vcera poslal alespon ty 2k, jenze necekane nic. Takze uz jsem tomu prestal verit a chci to nejak zacit resit. komunikace o castkach a pujckach byla pres messenger, vse je tam zaznamenano. Castka byla poslana z uctu na ucet. Ma otazka zni, lze messenger pouzit jako dukaz u soudu? + kdyz se jednalo o bankovni prevody a nikdy jsme se nebavili o penezich v hotovosti, kdyby nahodou prisel s tim, ze mi je vratil v hotovosti, kdyz jsme se nekde potkali?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Za me - 15 000 neni tak strasna castka, kterou jsi nicmene velmi dobre investoval. Zjistil jsi ze:…
vopicak 24.06.2019 22:38
vopicak
15000 vždyť to je šílená suma, umis si to vůbec představit disponovat takovou sumou a pak to ztratit…
64BC 26.06.2019 09:51
64BC
Už jsem ztratil i mnohem víc. Nejsou to drobné, ale za šílenou sumu bych to rozhodně nepovažoval. nový
Wikan 26.06.2019 09:59
Wikan
Jak pro koho. Pokud na to děláš celý měsíc, tak ano, může se to zdát hodně. Ale není to až tak moc,… nový
Prasak 26.06.2019 11:20
Prasak
Messenger jako důkaz je nic moc. Možná by šlo, pokud jsi to poslal převodem, tak požádat o vrácení s…
Debil 25.06.2019 14:15
Debil
Žádat po několika měsících o vrácení "omylem" zaslaných peněz nebude moc úspěšné...
Jan Fiala 26.06.2019 07:14
Jan Fiala
Netuším jestli tam je nějaký časový limit, zeptat se může :) nový
Debil 26.06.2019 14:24
Debil
Transakci lze zrušit jen pokud platba ještě neproběhla. V tomhle případě vidím nulovou šanci, banka… nový
MachR55 26.06.2019 15:15
MachR55
O vrácení bankou nikde nic nepíšu. nový
Debil 02.07.2019 07:32
Debil
Neviem preco kecate o tom, ze Messenger bude sudom zamietnuty a ze je to slaby dokaz. Je to praveze… poslední
fleg 02.07.2019 19:44
fleg

Za me - 15 000 neni tak strasna castka, kterou jsi nicmene velmi dobre investoval.

Zjistil jsi ze:
1) penize kazi vztahy
2) zminenemu kamaradovi nemuzes verit
3) pujcku je dobry hodit na papir

Screenshot konverzace je blbost, to se da hrozne jednoduse vyrobit. Soud je taky blbost, ptz to bude v zasade slovo proti slovu, navic ty vylohy pujdou za tebou (alespon teda to uznani rozsudku, kterej muze bejt klidne az za dlouhou dobu). Tj ber to jako investici do 3 kurzu, kazdej po 5 000. To myslim neni tak strasny :-)

Messenger jako důkaz je nic moc. Možná by šlo, pokud jsi to poslal převodem, tak požádat o vrácení s tím, že jsi peníze poslal omylem.
Můžeš skrz banku požádat o vrácení, banka kontaktuje příjemce a požádá o vrácení. Pokud se tak nestane, má banka povinnost sdělit ti osobní údaje příjemce. S tím bych následně šel na PČR.

Transakci lze zrušit jen pokud platba ještě neproběhla. V tomhle případě vidím nulovou šanci, banka Ti nic vracet nebude:

V praxi to tedy bude vypadat tak, že vyplníte formulář s žádostí o vrácení neoprávněně přijatých finančních prostředků. Vaše banka pak žádost bezplatně odešle bance příjemce, do které jste peníze omylem poslali. Ve většině případů majitel účtu na upozornění reaguje a peníze vrátí zpět.
Někdy se ale stane, že žádost banky zůstane bez odezvy. Pokud vám peníze nepřijdou zpátky na účet do dvou až tří týdnů od odeslání první žádosti, budete muset ve své bance vyplnit další formulář, ve kterém žádáte banku příjemce peněz o poskytnutí jeho identifikačních údajů. Banka vám pak musí podle § 38, odst. 6 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, i bez souhlasu majitele účtu sdělit jeho jméno, datum narození a adresu trvalého bydliště. Banka si za poskytnutí informací účtuje poplatek 250 korun plus DPH 21 procent.
Víc už pro vás banka ale nemůže udělat a další vymáhání peněz je zcela ve vaší režii. Snažte se proto podle získaných údajů co nejrychleji zkontaktovat majitele účtu, na který jste omylem peníze poslali. Jestliže odmítne peníze vrátit nebo se vám bude záměrně vyhýbat, nezbyde vám nic jiného než právní cesta.

Neviem preco kecate o tom, ze Messenger bude sudom zamietnuty a ze je to slaby dokaz.
Je to praveze velmi dobry podporny dokaz, pretoze hlavnym dokazom je vypis z uctu, cize, ze peniaze prijal dotycny na svoj ucet a konverzacia pomerne doveryhodne vysvetluje naco boli tie peniaze pouzite.
Toto sa bude dotycnemu tazko vyvracat, ci vy si myslite, ze naopak bude sudcovi stacit, ked povie, ze spravy z mobilu su podvrh a peniaze prijal len tak?
Dokonca aj bez sprav z Messengera by som s tym na sud siel, pretoze to, ze dotycny peniaze obdrzal je nespochybnitelne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru