Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem investice do cizí nemovitosti

Dobrý den,

Obracím se na vás s prosbou o radu v následující věci.
Rodiče manželky vlastní každý rovným dílem nemovitost – rodinný dům, odhadní cena cca 6-8mil. V domě žije pouze jeden z vlastníků – otec manželky, ten vyslovil své přání, abychom v domě bydleli společně s ním.
My tuto variantu zvažujeme, ale nevíme si rady, jakým způsobem lze právně zajistit, aby v budoucnu naše vložené náklady do nemovitosti byly vyčleněni z dědického řízení nebo byly zohledněny při dědickém řízení.
Manželka má sestru a dům se tedy bude jednou dědit rovným dílem. Pokud do domu investujeme 2mil kč, jak lze ošetřit, aby toto zhodnocení nemovitosti nebylo také nespravedlivě děleno rovným dílem při dědickém řízení?
Rodiče menželky variantu kdy by dům přepsali na dcery již nyní, došlo k následnému vyrovnání nesouhlasí.

Předem děkuji za vaši radu a nabídnutí možných variant.

Předmět Autor Datum
Spoluvlastníci musia súhlasiť s investíciami. Teda zmluva na papieri. Ďalej súdnoznalecký posudok v… nový
ok 17.06.2020 10:04
ok
děkuji za reakci, to bych si musel ale pro každou investici zařizovat smlouvu? napadá mě řada invest… nový
Milan V 17.06.2020 10:40
Milan V
Nemal by byť problém k základnej zmluve prikladať podklady následných investícií. Tak, aby to bolo d… nový
ok 17.06.2020 11:37
ok
Když do smlouvy napíšeš že to bude vybudováno v budoucnu a bude tam odhad a fotodokumentace stávajíc… nový
nerady 17.06.2020 16:05
nerady
Domnívám se, že žádná smlouva Vám nepomůže. Až se bude za mnoho let řešit hodnota domu, znalce nebud… nový
milan.cukrar 17.06.2020 19:36
milan.cukrar
V každom prípade by si na žiadnom súde ani štátnom orgáne neuspel so zmluvou s vynaloženými nákladmi… nový
Nuda 17.06.2020 20:41
Nuda
Tak buď žijte ve svém domě nebo do cizího domu neinvestujte.... To je jediné zaručené řešení. nový
Araneus84 19.06.2020 11:59
Araneus84
Pokud je s vlastníky rozumná dohoda, co kdyby ti (manželce, vám oběma) prodali nebo darovali ideální… poslední
Yarda 20.06.2020 09:35
Yarda

Spoluvlastníci musia súhlasiť s investíciami. Teda zmluva na papieri. Ďalej súdnoznalecký posudok v čase pred investíciou (ocenenie nehnuteľnosti s podrobným popisom stavu nehnuteľnosti). S výberom súdneho znalca musia súhlasiť všetci spoluvlastníci. Odkladať všetky faktúry, ktorými sa dá potvrdiť výška investície. Ak ti z toho bude niečo chýbať, tak je to dobrý základ na budúce dedičské spory.

děkuji za reakci, to bych si musel ale pro každou investici zařizovat smlouvu? napadá mě řada investic do 40tisíc, které budou realizovány v různých časových intervalech, to pro každou investici budeme muset řešit smlouvu - souhlas s danou investicí?

Když do smlouvy napíšeš že to bude vybudováno v budoucnu a bude tam odhad a fotodokumentace stávajícího stavu a smlouva bude odsouhlasená vlastníky tak by neměl být problém. Dále schovávat doklady o úhradě materiálu a prací . Jde o to aby si si ujasnil hned na začátku to co budeš chtít do budoucna na domě dělat (okna , podlahy, elektro instalace, topení atd.) a to napsat do smlouvy. Také tam můžeš uvést předpokládanou dobu investic. Když je neuděláš tak nemovitost nezhodnotíš a dcery to jednou dostanou půl na půl. Problém nastane však když tchán nebo tchyně zemře a pozůstalý si najde partnera-ku kterého si vezme za manžela. Pak pokud jeden z rodičů, který se znova o oženil (vdal) zemře za života svého partnera tak může dojít k problémům. Asi nejlepší by bylo sepsat závěť u notáře aby nedošlo k problémům.

Domnívám se, že žádná smlouva Vám nepomůže. Až se bude za mnoho let řešit hodnota domu, znalce nebude zajímat, kdo tam vložil prostředky, ale jaká je hodnota v reálném čase a důvodu.
Kdysi jsem se o totéž zajímal ale nepochodil, nakonec zadlužil a vyplatil sestru, aby byl dům jen můj (a manželky).

V každom prípade by si na žiadnom súde ani štátnom orgáne neuspel so zmluvou s vynaloženými nákladmi, lebo si si ich užil, odžil, schosnoval v predmetnej nehnuteľnosti úpravy v svoj prospech a pohodlný bľahobyt. Aj keby si reparoval so súhlasom či bez súhlasu komplet stavbu, od základu po komín.

Sťažovať sa môžeš aj u hromozvodu, "i vejš".

Taká je objektívna pravda a realita.

Jedine súdnou cestou môžeš donútiť k nutnej oprave ostatných spoluvlastníkov 1/1-ny z celku podľa spoluvlastníckych pomerov na základe súdom menovaného znalca z odboru stavebníctva. Zatiaľ na chatrč nešahaj, neinvestuj, neopravuj.

Ešte by si mohol byť v konečnom dôsledku napadnutý ktorýmkoľvek zo spoluvlastníkov na uvedenie veci do predošlého stavu v prípade nutných stavebných úprav aj keby chalupa padala na gebuľu alebo na miestnu komunikáciu okolitým občanom.

Také je ľudovodemokratické, komunistické, zločinecké neprávo po nežnej nehe.

Pokud je s vlastníky rozumná dohoda, co kdyby ti (manželce, vám oběma) prodali nebo darovali ideální část nemovitosti? A když bys do baráku vrazil další peníz, prodali (darovali) by vám další část.
Třeba když mí rodiče řešili předání domu, na mne přepsali tři desetiny, na bratra s manželkou (já jsem byl tehdy ještě šťastně svobodný) taky tři desetiny, sami si čtyři desetiny nechali. Když se pak řešilo dědictví, tak mně a bratrovi (tentokrát jen jen jemu, jeho manželka nedědila) přibyly další desetiny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru