Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koupě nemovitosti a dědění

Ahoj všem.

Rozvedený muž s jedním dospělým dítětem a rozvedená žena rovněž s jedním dospělým dítětem, se rozhodnou, že by spolu chtěli žít (bez manželství) a pořídit si nemovitost k bydlení (byt, RD). Nemovitost zakoupí tzv. půl na půl. Předpokládám, že při úmrtí jednoho z nich zdědí danou polovinu dítě zemřelého, je to správně?

A druhý dotaz, pokud jeden z nich umře, lze zajistit (třeba smlouvou) aby druhý mohl v nemovitosti dožít, nemusel vyplácet dědice druhé strany, aby se dědické právo řešilo až v době, kdy budou oba mrtví?

Ptám se zatím informativně, protože ani nenám ponětí, jestli něco takového je možné. Pokud by taková situace opravdu nastala (myslím koupě nemovitosti), určitě bych to řešil i s advokátem.

Předmět Autor Datum
1) V případě dědění ze zákona ano. Je ale možné sepsat závěť, kde to bude stanovené jinak. I tak by…
Wikan 19.05.2024 12:39
Wikan
... zatížit nemovitost věčným břemenem ... Jako navěky, jo? ;-)
host 19.05.2024 19:49
host
Jasné, ale my dědice nechceme krátit na jejich právech, chceme aby oba dědicové dostali svou polovin…
Hanyse.k 19.05.2024 22:27
Hanyse.k
No ale k tomu právě slouží věcné břemeno.
Wikan 20.05.2024 07:02
Wikan
Wikan ti to vysvětlil jak to dopadne, když se budou všichni chovat slušně. Problém nastane když dědi…
nerady 19.05.2024 14:41
nerady
Přesně o to mi jde. Potomky vydědit nechceme, chceme aby každý z nich dostal polovinu, která jim bud…
Hanyse.k 19.05.2024 22:23
Hanyse.k
Jo to chápu, ale všemu nepředejdeš. Stačí aby byl dědic v exekučním řízení a je všechno v Prčicích,…
nerady 19.05.2024 23:11
nerady
Jen na doplnění. https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-nekoho-pripravit-o-nemovitost-nebo-alespon-ve… poslední
nerady 26.05.2024 11:18
nerady

1) V případě dědění ze zákona ano. Je ale možné sepsat závěť, kde to bude stanovené jinak. I tak by ale měl dospělý potomek získat alespoň čtvrtinu majetku. Což ale nemusi být čtvrtina nemovitosti, ale např. hotovost.
2) Dožít v nemovitosti může přece i bez smlouvy, pořád bude vlastnit polovinu. Kromě toho je možné zatížit nemovitost věčným břemenem zapsaným do Katastru nemovitostí.

Jasné, ale my dědice nechceme krátit na jejich právech, chceme aby oba dědicové dostali svou polovinu. Ale jde o to, že pokud jeden z nás zůstane a dědic zemřelého si bude nárokovat svou polovinu, pozůstalý partner bude muset řešit jak dědice vyplatit aby mohl v bytě bez problémů dožít. A tomu bysme rádi předešli. Jak jsem psal, vůbec nevím jestli je něco takového možné.

Wikan ti to vysvětlil jak to dopadne, když se budou všichni chovat slušně. Problém nastane když dědic (dospělé dítě) po úmrtí svého rodiče prodá jednu polovinu domu spekulantům, kteří začnou tlačit na pilu a budou chtít tu jednu polovinu využívat pro své zájmy. Jelikož nemůžeš úplně vydědit ani jedno dospělé dítě tak bude problém to smluvně vyřešit. Možná někdo tady bude znát řešení.

Přesně o to mi jde. Potomky vydědit nechceme, chceme aby každý z nich dostal polovinu, která jim bude náležet. Ale jde o to, že pokud jeden z nás zůstane a dědic zemřelého si bude nárokovat svou polovinu, pozůstalý partner bude muset řešit jak dědice vyplatit aby mohl v bytě bez problémů dožít. A tomu bysme rádi předešli.

Jo to chápu, ale všemu nepředejdeš. Stačí aby byl dědic v exekučním řízení a je všechno v Prčicích, jelikož největším pánem je exekutor. Asi nějaké řešení bude, ale asi nejlépe poradí nějaký notář, nebo se možná někdo ještě ozve. Prostě život je složitý a čím víc se chceš něčemu vyhnout, tím spíš to na tebe spadne. Je třeba možnost to napsat již nyní na ty děti s tím, že tam budete mít věcné břemeno dožití, ale pokud jedno dítě zemře dříve než jeho rodič zase se dostanete do problémů a to nemluvím o tom, že si najde nového partnera a ten ho začne negativně ovlivňovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru