Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškození pneu

Ahoj,
v únoru 19.02. v 19:05 se mi podařilo prorazit 2 pneu na levé straně svojí i30ky o výmol - jsou to 18ky nízkoprofilofky, zas tak těžké je prorazit není .

https://www.google.com/maps/@50.6749805,14.0508707,3a,26.3y,115.02h,83.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1sw-wgvFjX8qJsbJ86PHp2TA!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

Přivolal jsem policajty, udělali pár foteček.. nechal si odtáhnout auto. Pak jsem začal po magistrátu UL uplatňovat škodu, neboť jsem z mého pohledu o takové díře (nejsem místní) nemohl předvídat a ve tmě, mokru byla taková jáma i tak takřka neviditelná.

No a magistrát mi ted po 3 měsících napsal, že jsem spáchal dopravní přestupek, že jsem
a) nevěnoval se plně řízení vozidla ( $5 odst 1 písm b)
b) nejel jsem vpravo (z mého pohledu jsem jel pořád po své straně vozovky, díra zasahuje do pravé části komunikace)
c) nepřizpůsobil jsem rychlost (tam se zas tak rychle jet nedá, +- 40km/h pokud člověk vidí že mu zeshora nic nejede))

Jak byste se k tomu postavili Vy? Jednalo se o neoznačený úsek komunikace (značku tam dali hned po nehodě), spíše neosvětlený..
Podali byste na základě přiložené fotky a obrázku odvolání?

Předmět Autor Datum
Klasická odpoveď správcu komunikácie - hodiť vinu na poškodeného, len aby ONI nemuseli platiť. Ale!…
yYy 28.05.2024 12:03
yYy
No.. s tím policejním protokolem to bude těžký. Já mám od nich: Potvrzení o účasti na dopravní neho…
MKc 28.05.2024 12:50
MKc
update: Podle nich: sirka vozovky 6m. Díra je od krajnice vozovky: 2.4m. Auto máte siroke 1.8m. Tj.…
MKc 28.05.2024 13:09
MKc
Nevím z jaké strany je to foceno, ale proti díře je kanál a těm se také vyhýbám. Pokud prší jezdím d…
nerady 28.05.2024 13:48
nerady
Šírka 6m = platí pre obojsmernú premávku. Jazdný pruh je 3m - diera bola 2,4m od obrubníka - teda bo…
yYy 28.05.2024 16:38
yYy
Šířka 1,8 m je naopak zcela normální. Navíc to jeho auto ani tolik nemá.
Wikan 28.05.2024 21:24
Wikan
Ještě by se dalo operovat tím, že nebezpečný výtluk nebyl označený. Námitka, že takových mají stovky…
čumil old 28.05.2024 19:43
čumil old
Ahoj, "strucny vypis ze spisu" Úřední záznam (PCR): popis nehody.. vjel jsem do neoznačeného výmolu…
MKc 28.05.2024 22:01
MKc
podívej se v tomto foru, jestli se řešilo něco podobného, pak si tam svůj případ vlož www.30kmh.cz
TNT 28.05.2024 23:12
TNT
Ráno moudřejší večera.. ale ne, nenechám to bejt, podle mě jsem žádný z uvedených přestupků nespácha…
MKc 29.05.2024 07:50
MKc
Stav: podal jsem odpor .. akorat na 2x, nebot to ze jsem ho poslal z me soukrome mailove adresy nech…
MKc 14.06.2024 20:30
MKc
Dej vědět jak jsi dopadl
icepower32 15.06.2024 11:02
icepower32
napiš jim, že u pravého okraje vozovky se nacházela kočka, které si se vyhýbal.
Araneus84 18.06.2024 12:07
Araneus84
No tak hlavně je tam kanál .. ale podle toho urednika z prestupkovych agend mam radeji jezdit pres k…
MKc 18.06.2024 23:13
MKc
A ona existuje nějaká výjimka, že se nemá/nesmí jezdit přes kanály? Samozřejmě, řidiči se radši kaná… poslední
host 19.06.2024 09:47
host

Klasická odpoveď správcu komunikácie - hodiť vinu na poškodeného, len aby ONI nemuseli platiť. Ale! Pokiaľ to zdokumentovala polícia, máš od toho i protokol - pozri sa doň, čo napísali. Ak je tam zaznamenané poškodenie vozovky, ktoré NIE JE označené - upozorni magistrát, že podľa vyjadrenia polície je poškodenie spôsobené poškodenou vozovkou a zodpovednosť za škudu je na nich - inak na základe správy polície, prípadne odborného znalca (znalecký posudok) podáš na nich žalobu. A pokiaľ vyhráš - tak magistrát bude MUSIEŤ zaplatiť všetko do posledného haliera (vrátane aj tvojich výdavkov na znalca). A ak by sa nemali k činu - nastúpi exekúcia.

No.. s tím policejním protokolem to bude těžký.

Já mám od nich:
Potvrzení o účasti na dopravní nehodě, kde je uveden datum, čas.. a popis poškození. Nic víc.

Od magistrátu je:
Na základě oznámení o přestupku (stejné číslo jednací jako protokol o nehodě) udělujeme pokutu. Dokumentaci, na základě čeho se tak rozhodli (fotodokumentace od policie) k dispozici nemám, tu má pravděpodobně magistrát. Takže si ji budu muset vyžádat sám...

update:
Podle nich: sirka vozovky 6m. Díra je od krajnice vozovky: 2.4m. Auto máte siroke 1.8m. Tj. měl jste dost místa se té díře vyhnout, pokud byste jel po pravém okraji vozovky. Podle vyjádření jsem jel středem vozovky a proto je to moje chyba.

Nevím z jaké strany je to foceno, ale proti díře je kanál a těm se také vyhýbám. Pokud prší jezdím dál od chodníků abych nezacákal chodce. Další věcí je, nenadálý vstup chodce do vozovky. Díra ve vozovce byla zalitá vodou a tak jsi ji nemohl vidět. Určitě bych napsal odvolání. Nevím co je to za město, ale také bych napsal starostovi jak jednají úředníci s jeho voliči.:-)

Šírka 6m = platí pre obojsmernú premávku. Jazdný pruh je 3m - diera bola 2,4m od obrubníka - teda bola v TVOJOM jazdnom pruhu - a ONI musia dokázať, že TY si jazdil stredom vozovky! Majú dôkaz? Asi nie - zápisnica od polície nie je dôkazom, že si niečo porušil. A tých 1,8m na vozidlo - to mali vozidlá niekedy v 2010 - dnes sú vozidlá široké MINIMÁLNE 1,8-2m - takže ostáva 50 cm z každej strany jazdného pruhu. Okrem toho - zákon o prevádzke motorových vozidiel (nebudem hľadať v českom) vraví niečo aj o tom, aby vodič nepoškodil, neostriekal a pod. chodcov. V každom prípade - znova sa obráť na magistrát a nech ONI dokážu, že TY si niečo porušil. Ty máš dôkaz, že vozovka pod ICH správou bola POŠKODENÁ - a na to prihliadne i prípadný súd. Zanedbanie údržby, neodstránenie chyby nedáva právo obviňovať z porušovania zákonov niekoho iného.

Ahoj,
"strucny vypis ze spisu"

Úřední záznam (PCR):
popis nehody.. vjel jsem do neoznačeného výmolu dle svých slov rychlostí cca 40km/h, souhlasil jsem s tím, že věc bude postoupena na magistrát UL. Žádné kamerové záznamy nejsou k dispozici.

Pak od PCR došlo na magistrát:
Oznámení o přestupku - dopravní nehoda
Podle paragrafu 74 odst2 zákona 250/2016 oznamuji věc dopravní nehody k projednání.
.. blablabla .. podezřelý z porušení ustanovení par. 4 písmeno a), par. 4 písmeno b), par. 5 odstavec 1 písmeno b, par. 18 odstavec 1 zákona č. 361/2000sb o provozu na pozemních komunikacích a tím je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku podle par. 125c odstavec 1 písmeno k) zíkona 361/2000sb o provozu na pozemních komunikacích.

Odůvodnění:
Na základě oznámení o přestupku předloženého orgány policie ČR, které obdržel odbor přestupkových agent Magistrátu města UL, vydal správní orgán tento příkaz, nebot povazuje skutkové zjištění za dostatečné.
Při svém rozhodování a za stávájící důkazní situace vycházel z obsahu spisového materiálu, který obsahoval oznámení přestupku, úřední záznam PČR, fotodokumentaci atd..

Ze spisové dokumentace je patrno, že se obviněný přestupku dopustil dne ##.##.#### v ##.## v ulici Poláčkova v Ústí nad Labem, kde na uvedeném místě nejel při pravém okraji komunikace, plně se nevěnoval řízení vozidla a vlivem nepřiměřené rychlosti nebyl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled. Následně vjel u středu komunikace levým předním a levým zadním kolem do výmolu na komunikaci, čímž došlo k poškození vozidla. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na výše uvedeném vozidle.

Uvedená zjištění dostatečně prokazují, že obviněný svým jednáním naplnil skutkovou podstatu přestupku dle ust. par 125c odst1 písm. k) zákona o silničním provozu, ve kterém se uvádí, že fyzická osoba se dopouští přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až j), nesplní nebo poruší povinnost stanovenou v hlavě II tohoto zákona. Tento právní předpis ukládá, že řidič je povinen věnova se plně řízení vozidla a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích, na pozemní komunikaci jezdit vpravo a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.
Dále ukládá, že řidič musí rychlost jízdy přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace a jiným okolnostem, které je možno předvídat, smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Obviněný se přestupku dopustil porušením ustanovení zákona o silničním provozu, v jednání je spatřeno porušení právního předpisu

1) Ridic je povinen venovat se plne rizeni vozidla a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích
2) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky
3) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, předpokládanému stavebnímu a technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě a jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Správní orgán konstatuje, že k naplnmění skutkové podstaty výše kvalifikovaného přestupku zdela postačuje zavinění z nedbalosti, podle nehoz je přestupech spáchán z nedbalosti, jestlize pachatel nevedel, ze svym jednanim muze porusit nebo ohrozit zajem chraneny zakonem, ac to vzhledem k okolnostem a svym osobnim pomerum vedet měl a mohl.

z policejního protokolu
.. vjel u středu komunikace levými koly do neoznačeného výmolu na komunikaci a při tomto došlo k poškození LP a LZ pneui na vozidle. Jiná škoda nebyla zjištěna, alkohol byl vyloučen provedenou dechovou zkouškou.
Místo dopravní nehody se nachází v ulici Poláčkova za první pravotočivou zatáčkou ve směru od ulice Šrámkova. Jedná se o obousměrnou komunikaci, kde vozidla parkují v podélném stání při levém okraji komunikace. Celková šířka komunikace je 6.0m, na pravé straně je chodník o šířce 1.9. Povrch komunikace je v dobrém stavu, místy se tvoří výmoly na vozovce.
Povětrnostní podmínky v době ohledání: tma s veřejným osvětlením v provozu, viditelnost dobrá tato není ovlivněna, vozovka suchá a teplota 11 °C.

Byl jsem na magistrátě, a tam mi bylo řečeno, že na tom že jsem porusil povinnost jet pri pravem okraji vozovky trvaji. Ze mám auto o sirce 1,8m a pokud bych jel pri krajnici, k nehode by nedoslo. To, že výmol je svou celou částí na mé polovině komunikace, nebrali v potaz.

Z plánku je patrno: sirka vozovky 6m, sirka vymolu 0.5m, hloubka 12cm, vzdalenost od okraje vozovky (i s kanálem) 2.3m. Z levé strany vzdalenosti 3,7m = vymol prokazatelně celou svou velikosti na pravé straně vozovky.

Foto 2 ukazuje, jak bych asi jel (vyjetá stopa), pokud by tam výmol nebyl.. podle nich jsem to měl vzít přes kanál po okraji vozovky ...

Ráno moudřejší večera.. ale ne, nenechám to bejt, podle mě jsem žádný z uvedených přestupků nespáchal.

a) celou dobu jsem se plně věnoval řízení vozidla (kdo říká něco jiného, musí to dokázat). Z mého pohledu byl hlavní důvod nehody špatně viditelný a neoznačený hluboký výmol
b) jel jsem dostatečně vpravo, nijak jsem tento paragraf neporušil. Byt jsem vjel do díry, která je blíže středu silnice, pořád je plně na mé straně vozovky. A pokud se na tomto zakone chteji otáčet, at mi dokazou jakou stopou jsem jel, jak moc vlevo/vpravo. Brzdna draha nikde, kamerovy zaznam nikde. ... je to jen domněnka na zakladě umístění výmolu
c) Zadna znacka upozornujici na spatny stav vozovky nebo vymol tam nebyla, nebyl duvod snizit rychlost vyrazne pod povoleny limit (a kolik jsem jel, zase nemohou nijak dokazat)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru