Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dovolená

Dobrý den,
sice se to snažím vyhledat v zákoníku práce, ale popravdě se v tom pořád nevyznám.

Ve smlouvě mám 28 dní dovolené - pracuji 12h směny na recepci na HPP.

Brala jsem si volno a zjistila, že mi na jednu směnu volna odečítají necelé dva dny dovolené. Setkala jsem se s tím poprvé - je to tak v pořádku? Bylo mi to vysvětleno tak, že den dovolené = 7,5h.
Což je další věc - odečítají mi i 30 min pauzu - přestože nesmím opustit prostor recepce.

Na smlouvu pracuji už rok a půl - plánuji ale změnit zaměstnání - je možné vybrat si celou dovolenou? Nebo je nějaká možnost náhrady?

Děkuji

Předmět Autor Datum
Moc nejasností. A asi zmatečně sepsána prac. smlouva (ta má být napsána "neprůstřelně"). Kolik máš…
L-Core 23.02.2013 08:19
L-Core
Smlouva mi sama o sobě přijde trochu zvláštní - mám tam udanej počet hodin na týden 37,5h - ale tím,…
lacerta. 23.02.2013 19:45
lacerta.
Na té smlouvě, jak ji popisuješ, by si asi smlsli kontrolóři - ale to teď je jedno. K tomu proplace…
L-Core 23.02.2013 20:51
L-Core
Mám tam jen údaj 28 dní - a vzhledem k tomu, že nemám dáno, co počítaj a směny se píšou pokaždé jina…
lacerta. 23.02.2013 21:47
lacerta.
Směnný provoz, pokud to nemáš podrobně vysvětleno v pracovní smlouvě, by měla řešit vnitropodniková…
L-Core 23.02.2013 21:57
L-Core
:-D Já už v té firmě nechápu nic. Každopádně díky za vysvětlení a uvidím, jak se to vše vyřeší. poslední
lacerta. 23.02.2013 23:27
lacerta.

Moc nejasností. A asi zmatečně sepsána prac. smlouva (ta má být napsána "neprůstřelně").

Kolik máš ve smlouvě stanoveno hodin za týden?
Ty tam máš 12 hodin denně? To snad ne.
Dovolená se stanovuje v týdnech.

je možné vybrat si celou dovolenou

Záleží na zaměstnavateli, to on o dovolené rozhoduje. Pokud nevybereš vše, na co máš nárok, při výstupu ze zaměstnání ti bude nevyčerpaná DOV proplacena (spolu s výplatou za poslední měsíc).

---------
Občas se to ve firmách dělá tak, že když člověk dělá dvanáctky (pochopitelně ne 20-22x v měsíci, jako při běžném prac. týdnu 5x8), při dovolené se mu odpočítá 1,5 dne (8 hod * 1,5 = 12 hodin). Kvůli případným konfliktům při kontrole z ÚP se to ale vykazuje v evidenci jinak. Vlk se nažere, koza zůstane celá.

Smlouva mi sama o sobě přijde trochu zvláštní -
mám tam udanej počet hodin na týden 37,5h - ale tím, jak nejedem v práci v rozpisech krátkej/dlouhej ani žádnej systém, tak se stane, že jeden týden nemám nic a tak. Každopádně to je jedinej údaj ve smlouvě - pak tam mám ještě plat a u všeho viz. zákoník práce. A u dovolené mám - Zaměstnanec má nárok na 28 dní dovolené na rok (viz. zákoník).

Takže jestli tomu dobře rozumím - tak když dám teď výpověď - tak mi vyplatí spolu s následující výplatou peníze i za nevybranou dovolenou - což je 28 dní, nebo 4,6 (28/12*2) dne?

A to je v pořádku?

Díky

Na té smlouvě, jak ji popisuješ, by si asi smlsli kontrolóři - ale to teď je jedno.

K tomu proplacení:

Nárok na dovolenou je v ZP myšlen jako celoroční. Když odpracuješ v roce třeba jen 5 kalendářních měsíců, bude se tvůj nárok samozřejmě krátit, na 5/12 toho ročního.

28 dní mi není jasných, to počítají i SO-NE? :-? Nebo 28 pracovních dní?

Z udaného počtu hodin týdně 37,5 hodin bych usuzoval, že pracovní směna činí 7,5 hodin denně (že děláte jinak, je věc druhá). Tedy roční nárok bych bral 28 x 7,5 hodin. Pokrať si to počtem měsíců, odečti vybranou a zbytek bych chtěl proplatit. Je to ale hodně šílené a hodně vzdálené paragrafům Zákoníku práce.

Mám tam jen údaj 28 dní - a vzhledem k tomu, že nemám dáno, co počítaj a směny se píšou pokaždé jinak, tak nejspíš počítají i víkendy (někdo za mě musí v práci zaskočit, takže v podstatě není dáno, kdy jsem měla dovolenou).
Další věc, které nerozumím a na personálním mi to nebyl nikdo schopen objasnit - mám ve smlouvě 37,5 h týdně, ale když jsem odpracovala "jen" 13 směn, tak mi ubrali den volna - protože prý mám mít odpracováno 14 směn - tedy 168h.

(Abych to tak shrnula, tak v podstatě pořádně nevím, kdy budu pracovat, protože ve smlouvě nemám udáno, kdy musím vědět směny - takže se stane, že mi dnes večer zavolá šéf a oznámí, že musím do práce v pondělí (chápu, že když někdo neplánovaně vypadne kvůli nemoci, musí se to řešit, ale když se to stane 6x za měsíc?). Prý pět nočních po sobě není problém. Když připočtu to, že už měsíc dohledáváme kam se poděla část mojí výplaty, protože na personálním mi tvrdí, že jsem odpracovala méně směn, ve výkazu mám 14 a ten, kdo je za to zodpovědný zatím nenašel, kde se stala chyba.)

Podle toho výpočtu to sedí, díky za objasnění - den volna mi tedy dělá 7,5 hodin.
Myslela jsem, že je to nějaká zvláštnost směnného provozu na recepci.

díky

Směnný provoz, pokud to nemáš podrobně vysvětleno v pracovní smlouvě, by měla řešit vnitropodniková směrnice. Ale v reálu asi sotva, co? ;-)

Nechápu, proč si to zaměstnavatel takto zbytečně komplikuje. Vždyť se to dá všechno docela jednoduše ošetřit - a hlavně neprůstřelně, v případě nějaké kontroly.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru