Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstoupení od smlouvy-nemožnost plnění

Chtěla bych se zeptat na možnost odstoupení od kupní smlouvy na nemovitost. Podepsali jsme kupní smlouvu, ve které je sjednáno plnění ve dvou splátkách, první v hotovosti a druhá z úvěru. Současně je ujednáno, že prodávající použije prostředky z první splátky pro zaplacení svého úvěru a tím vymaže zástavu na KN ve prospěch jeho úvěrující banky, poté bude podán návrh na vklad změny vlastníka a na zástavu ve prospěch naší úvěrující banky, podmínkou je očištěné LV od všech závazků prodávajícího. Na ověřený návrh vkladu na KN můžeme čerpat druhou splátku u naší banky, celou kupní cenu máme zaplatit do 30 dnů od podpisu. Teprve týden po podpisu KS jsme se dozvěděli, že prodávajícímu vystavila banka souhlas s doplacením jeho úvěru k pozdějšímu termínu,než máme zaplatit celkovou kupní cenu. Z toho vyplývá, že pokud zaplatíme první část kupní ceny, prodávající nikdy nestihne podat návrh na vklad změny vlastníka z důvodu neodstraněné zástavy ve prospěch jeho úvěrující banky a my tím pádem nemůžeme čerpat úvěr a zaplatit v termínu. Prodávající trvá na kupní smlouvě a chce posunout termín zaplacení o tři měsíce, ale my již nechceme čekat a domníváme se, že tuto skutečnost musel vědět již při podpisu smlouvy a nám ji zatajil. Rádi bychom od smlouvy odstoupili, je to možné?

Předmět Autor Datum
Je to mozne,ved Vas v podstate uviedol do omylu,ze na nehnutelnosti nieje ziadna tarcha a ona tam v…
audax 29.05.2013 11:28
audax
Děkuji za odpověď. Jen chci upřesnit, prodávající nás informoval o existující zástavě na nemovitosti… nový
step701 29.05.2013 12:41
step701
a současně se ve smlouvě zavázal, že po zaplacení první části kupní ceny bude LV od této zástavy oči… nový
nl12345 29.05.2013 16:38
nl12345
Dobra zmluva sa vyznacuje niekolkymi vecami. V prvom rade ak su v zmluve nejake terminy musi zmluva… nový
fleg 30.05.2013 11:04
fleg
Na túto otázku nie je možné odpovedať bez náhľadu na kúpnu zmluvu, odporúčam Vám preto obrátiť sa na… poslední
AK Benova 02.06.2013 23:08
AK Benova

Je to mozne,ved Vas v podstate uviedol do omylu,ze na nehnutelnosti nieje ziadna tarcha a ona tam v skutocnosti je,takze si najmite pravnika aa ten preskuma vsetky konkretne skutocnosti,ktore my takto na dialku nemame k dispozicii a ktory Vam pomoze spisat konkretnu namietku voci kupnej zmluve aby ste splnili vsetky pravne nalezitosti,bohuzial predavajuci ma smolu,pokial zataji taketo zavazne skutocnosti ako je nejaka tarcha,pohladavka a podobne zalezitosti na predavanej veci,tym sa stava v podstate kazda zmluva neplatnou,pokial je niektora zo stran uvedena v omyl a je mozne sa voci takemuto zavazku branit odstupenim od takejto zmluvy.....

Děkuji za odpověď. Jen chci upřesnit, prodávající nás informoval o existující zástavě na nemovitosti ve prospěch jeho úvěrující banky a současně se ve smlouvě zavázal, že po zaplacení první části kupní ceny bude LV od této zástavy očištěno a plomba s novou zástavou pro naši úvěrující banku, kde na LV již není jiné zástavy, je v kupní smlouvě předpokladem pro zaplacení druhé části kupní ceny, která bude placena z našeho úvěru. Problém je, že termín na zaplacení celé ceny je do 30 dnů od podpisu a prodávající má souhlas své úvěrující banky se splacením v termínu, který je po uplynutí těchto 30 dní. Navíc je nutné připočítat dobu na výmaz zástavy v KN po tomto doplacení. My tím pádem nemáme šanci zaplatit ve lhůtě 30 dnů od podpisu celou kupní cenu a to prodávající věděl již při podpisu smlouvy. Je možné odstoupit od smlouvy z důvodu uvedení v omyl nebo nemožnosti smlouvu plnit? Máme obavu, že při odstoupení z důvodu nemožnosti plnit bude prodávající trvat na kupní smlouvě z důvodu odstranitelnosti překážky plnění prodloužením termínu zaplacení, ale my nechceme bydlet až za tři měsíce a čekat, až si za naše peníze splatí svůj úvěr. O tom nás měl informovat a za takových podmínek bychom smlouvu nepodepisovali. Děkuji za odpověď.

a současně se ve smlouvě zavázal, že po zaplacení první části kupní ceny bude LV od této zástavy očištěno a plomba s novou zástavou pro naši úvěrující banku, kde na LV již není jiné zástavy, je v kupní smlouvě předpokladem pro zaplacení druhé části kupní ceny

Jednoducho trvaj na podmienkach zmluvy aj ty. Snad ste v zmluve dohodli aj pre neho dake terminy, nie len pre seba.
Hlavne mu zatial nic neplat, kym nemate tieto veci medzi sebou doriesene.

Dobra zmluva sa vyznacuje niekolkymi vecami.
V prvom rade ak su v zmluve nejake terminy musi zmluva riesit, co sa stane v pripade ak sa terminy nedodrzia. Vasa zmluva to pravdepodobne neriesi, takze sa musis opriet o zakon, ktory pamata na takychto "zabudlivcov". Pre buducnost, mas mat v mzluje jasne zadefinovane penale, alebo okamzitu moznost odstupenia od zmluvy ak sa nedodrzi nejaky termin. Potom uz ani netreba pravnika a pripadny sudny spor mas jasne vyhrany.
Takze ak su v zmluve ujednania, maju tam byt aj postihy a hlavne treba definovat aj to za akych okolnosti je mozne od zmluvy odstupit.
Ale ak sa na to pozrieme z druhej strany...ak ste este nic neplatili tak jednoducho od zmluvy odstupte...predpokladam, ze penale tam nema zakomponovane ani predavajuci a odstupenie je tiez definovane prilis vseobecne.
Predavajuci ma sice v tomto pripade moznost podat na vas zalobu, ale to uz bude na dlhe lakte a vysledok prenho bude neisty. Navyse nehnutelnost mu zostane a nebude ju moct predat, kedze vas bude zalovat za neplnenie zmluvy a kedby sud rozhodol v jeho prospech, cize to, ze si zmluvu musite z vasej strany splnit tak musi nehnutelnost stale vlastnit.

Na túto otázku nie je možné odpovedať bez náhľadu na kúpnu zmluvu, odporúčam Vám preto obrátiť sa na advokáta, ktorý Vám na Vašu otázku zodpovie po preštudovaní kúpnej zmluvy.

Ak by ste sa rozhodli v kúpe pokračovať, resp. by zo zmluvy vyplynulo, že od nej nemôžte odstúpiť, odporúčam Vám zmluvu precizovať prostredníctvom dodatku alebo nového znenia kúpnej zmluvy. V tejto súvislosti by bolo vhodné zamyslieť sa aj nad prípadnou zmenou postupu úhrady kúpnej ceny, ja svojím klientom v podobných prípadoch, ako je Váš, odporúčam nasledovný postup:

1/Vaša banka by mala od banky predávajúceho dostať súhlas so zápisom svojho záložného práva ako záložného veriteľa v 2. rade spolu s vyčíslením zostatku pohľadávky (ku konkrétnemu dňu) a určením účtu, na ktorý je potrebné vykonať úhradu (nemal by ísť o bankový účet predávajúceho, aby predávajúci s prostriedkami nemohol nakladať)
2/následne by predávajúci s Vašou bankou podpísal zmluvu o zriadení záložného práva, na základe ktorej príde k zápisu záložného práva Vašej banky ako záložného veriteľa v 2. rade,
3/Vaša banka by finančné prostriedky potrebné na úhradu pohľadávky predávajúceho zabezpečenú záložným právom banky zaslala na účet uvedený bankou predávajúceho (v súhlase podľa bodu 1/),
4/ zbytok finančných prostriedkov by banka zaslala na účet predávajúceho.

Uvedeným postupom sa okrem iného vyhnete riziku, že predávajúci prostriedky na úhradu svojho úveru použije inak, ako na úhradu úveru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru