Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Prodávající nemovitosti je někdo jiný než vlastník

Chystáme se koupit dům,
majiteli jsou manželé, ale při prodeji jednáme kromě RK pouze s jejich (zatím údajnou) dcerou. Zítra se chceme v RK na tuto situaci lépe informovat, ale předběžně jsme se chtěli nachytřit tady. Na co všechno by jsme si měli dát pozor? Kdyby měla dcera plnou moc od rodičů k prodeji, je vše ok a nehrozí žádný problém?
Díky

Předmět Autor Datum
No, podvod to být nemusí. Ale může, ovšem bude-li podvodník zběhlý, nemáte téměř šanci to poznat. Ro…
Dale Cooper 09.06.2013 19:08
Dale Cooper
Super, díky :) nový
nema 09.06.2013 19:13
nema
Plna moc sa da navyse sfalsovat alebo povodny vlastnik ju moze neskor napadnut na sude, ze bol uvede… nový
fleg 09.06.2013 19:29
fleg
Svojich spolu diskuterov doplnim nasledovne: problemom aj pravne perfektnej plnej moci je riziko, ze… nový
AK Benova 09.06.2013 19:59
AK Benova
Když chtějí prodat, tak ať se obtěžují manželé-prodávající osobně. S dcerou bych stoprocentně nejedn… poslední
L-Core 09.06.2013 20:00
L-Core

No, podvod to být nemusí. Ale může, ovšem bude-li podvodník zběhlý, nemáte téměř šanci to poznat. Rozhodně bych si od údajné dcery (mmch, kolik je jí cca let? Jestli je rodičům třeba 90, dá se to pochopit, že je zastupuje při prodeji) okopíroval tu plnou moc a ověřil si v evidenci neplatných OP a pasů, zda nebylo ověření provedeno na základě padělaného nebo zcizeného OP. Víc pro to asi udělat nelze.
Ještě bych případně telefonem/osobně kontaktoval ty rodiče a ověřil si to u nich.
Jak ale říkám - podvod to nutně být nemusí.
V té plné moci by měla být přesně vymezena ona nemovitost, v jakém je kat. území, na jakém LV. Také by tam mělo být výslovně uvedeno, že ona dcera je zmocněna k prodeji té nemovitosti a opomíjená náležitost plných mocí - datum narození všech zúčastněných nebo jejich RČ.

Plna moc sa da navyse sfalsovat alebo povodny vlastnik ju moze neskor napadnut na sude, ze bol uvedeny v omyl. Urcite by som trval na tom nech zmluvu podpisu majitelia, ak nie tak by som aspon za nimi vycestoval a ziskal minimalne ich ustny suhlas s predajom (v pritomnosti nezavisleho svedka).
Je to dost nestandardne totizto.

Svojich spolu diskuterov doplnim nasledovne: problemom aj pravne perfektnej plnej moci je riziko, ze majitelia medzicasom plnu moc odvolali, teda kupna zmluva podpisana splnomocnencom by bola neplatna. V pripade, ak su predavajuci napriklad odcestovani, je mozne riesit podpis kupnej zmluvy aj tak, ze samotnu kupnu zmluvu podpisu pred notarom na mieste, kde sa nachadzaju a nasledne Vam ju zaslu postou.

Ak sa predsa len rozhodnete risknut podpis kupnej zmluvy so splnomocnencom, nechajte si spravnost plnomocenstva pravne skontrolovat + ak by ste cerpali na kupu nehnutelnosti hypotekarny uver, ktory by bol zabezpeceny zaloznym pravom na kupovanu nehnutelnost, plnomocenstvo by malo obsahovat aj splnomocnenie na zriadenie zalozneho prava. Tzv. generalna plna moc bez uvedenia konkretneho ukonu (predaja presne specifikovanej nehnutelnosti) pred katastrom nehnutelnosti neobstoji.

Když chtějí prodat, tak ať se obtěžují manželé-prodávající osobně. S dcerou bych stoprocentně nejednal, takových podvodů už bylo. Navíc bych všechno vyřizoval přes svého notáře. Jistota je jistota, v tom našem ********* je možné všechno :x:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru