Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lhůta na zaslání dobropisu

Ahoj, nestíhají mi vyreklamovat notebook, za 3 dny to bude 30 dní a podle servisu (Lenovo) se to nestihne. Ptal jsem se tedy, jak postupovat dále; dali mi nějaký polský email, na který mám třicátý den zaslat potvrzení o zaslání, které mi dali na poště, fakturu z obchodu a žádat o vrácení peněz.
Mluvil jsem s nějakou slovenskou slečnou, která mlela pátý přes devátý rychlostí, jak kdyby jí ujížděl vlak a nebylo jí rozumět ani fň. Zněla, že je v callcentru nová a nechtěl jsem ji nějak pohoršovat, tak jsem ji všechno odsouhlasil a volat tam znovu mi přišlo blbý, aby mi to nevzala zase ona.
Z těch nesmyslů co spletla dohromady jsem pochopil, že podle zákona je úplně jedno, kdy mi dobropis vystaví a že to bude trvat pravděpodobně až dalších 30 dní. To se mi nějak nezdá a navíc se mi nechce čekat, jsem na Lenovo značně nasranej. Po 20 dnech na reklamaci jsem tam totiž volal, abych se zeptal, jak to vypadá a dozvěděl jsem se jen to, že notebooku v servise prorazili displej a jestli to chci spravit, budu muset počkat další měsíc a ještě k tomu si to budu muset zaplatit. Samozřejmě jsem jim okamžitě řekl, že mám notebook nafocený 10 minut před tím, než jsem jej dal na poštu a posílal jsem ho v původní krabici s původním polstrováním. Bylo mi řečeno, že se pán poradí s manažerem a dá mi vědět do druhého dne - už se nikdy neozval.
Takže mi jde o toto; na Lenovo jsem vytočenej a chci dobropis 30 den co je na reklamaci. Mám na to právo?
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak už je to opravdu trochu zamotané.Na tohle se raději zeptej přímo na ČOI nebo SOS,jak postupovat.…
Karel04 14.08.2014 16:01
Karel04
A co je vlastně jednání podle zákona...
Rainy 14.08.2014 16:02
Rainy
Teď mi ten polák napsal email, že mu mám poslat ty fotky (pro ty, co čtou až odsud, notebooku v serv…
Rainy 14.08.2014 21:06
Rainy
Moc nechápu co řešíš s servisem, když jsi byl, jak píšeš, odstoupil od smlouvy. Držel bych se linie…
Ara 17.08.2014 11:42
Ara
Když jsem se ptal na hlavní sídlo firmy, abych ho mohl nahlásit na ČOI, bylo mi řečeno, že je to dův…
Rainy 17.08.2014 12:11
Rainy
Je to pěkná pitomost. Sídlo firmy je zapsáno ve veřejné listině, v tomto případě třeba v obchodním r…
Ara 17.08.2014 17:32
Ara
Sídlo firmy Lenovo, ne T.S. Bohemia, to vím, kde jsou. A nevím, jestli bych se tím ubránil. Odstoupe…
Rainy 17.08.2014 23:33
Rainy
Co furt meleš o tom odstoupení a nějakém Bosákovi?Odstupuje se u prodávajícího,čili v prodejně!Na ně… poslední
Karel04 18.08.2014 11:26
Karel04

Tak už je to opravdu trochu zamotané.Na tohle se raději zeptej přímo na ČOI nebo SOS,jak postupovat.Balík bych zatím nepřebíral,on se jim vrátí nevyzvednutý do servisu.Jelikož jsi už mezitím odstoupil od smlouvy,tak Ti vlastně už ani nepatří.Ještě zavolej na tu infolinku a zeptej se,kdy to konečně vyřídí podle zákona, že to jinak hned zítra předáváš ČOI,která jim tam asi brzy udělá kontrolu.A kde tedy mají hlavní sídlo kvůli té kontrole.Třeba se zaleknou a najednou začnou konat.Třeba ale ne.

Teď mi ten polák napsal email, že mu mám poslat ty fotky (pro ty, co čtou až odsud, notebooku v servise rozbili display a žadonili peníze po mě, naštěstí mám notebook nafocen a to jsem jim i řekl). Co po mě má co chtít fotky po 5 týdnech na reklamaci?

"Dobrý den pane ********,

omlouvám se, že jsem se k Vašemu případu
dostal až nyní. Poprosím Vás o zaslání
zmiňovaných fotografií z pošty před
odesláním a na jejich základě požádám
servis ihned o vystavení dobropisu pro Vaše
zařízení. Děkuji"

Teď už jsem dočista nasrán, povězte mi. Můžu narukovat s tím, že mám všechny hovory nahrané a že s tímto emailem a nahrávkami vše postoupím ČOIce? Nebo nemůžu jen tak nahrávat, bez toho, aniž bych informoval přímo Lenovo? Respektive, nahrávat si určitě můžu co chci, ale můžu to předat ČOIce? Vím, že na soudě bych z toho měl problémy, někde jsem něco takového četl.
Jak si může vůbec dovolit se mě na toto zeptat, po tom, co čekám 4 týdny na vrácení zboží z reklamace a už v pondělí jsou odstoupil od smlouvy? "Na základě fotografií požádám servis". To se mi snad zdá.

edit: z pracovních důvodů si nahrávám všechny hovory, takže to myslím vážně, asi to z toho nevyplynulo

Moc nechápu co řešíš s servisem, když jsi byl, jak píšeš, odstoupil od smlouvy. Držel bych se linie do 30 dnů nevyřešená reklamace, odstoupení od smlouvy. Jak jsem pochopil, poškozený displej jsi nereklamoval. Tvým partnerem není Lenovo, vztahy mezi prodejcem a servisem jsou jejich interní záležitostí a tebe se netýkají. Ty postupuješ dle zákona a ten jasně říká, že lhůta pro vyřešení reklamace je 30 dnů a při odstoupení od smlovy do 14 dnů musí prodejce vrátit peníze stejným způsobem, jakým byla provedena platba (pokud se nedohodnete jinak).

Pokud máš potřebu, klidně napiš v tomto duchu dopis prodejci, že dobropis (ať je to co chce, protože žádný platný zákon takový termín nezná), tě nezajímá a že očekáváš do 14 dnů peníze, neboť jsi odstoupil od kupní smlovy z důvodu podstatného porušení smlouvy. Marné uplynutí lhůty pro odstranění vad se za podstatné porušení smlouvy považuje.

Pokud jsou jiného názoru, rád se s příslušnou dokumentací obrátiš na ČOI, která je v této věci oprávněna.

Když jsem se ptal na hlavní sídlo firmy, abych ho mohl nahlásit na ČOI, bylo mi řečeno, že je to důvěrná informace a že mi není možné ji sdělit. To stejné jsem následně slyšel i od vedení.
A co mám dělat s tím notebookem, co mi poslali zpět? Mám ho přebrat? Oni fungují takto: zaslat odstoupení od smlouvy, zaměstnanec, který toto řeší se zpravidla za 5 dní ozve s tím, že celou situaci postoupil servisu. Servisu to potom trvá několik týdnů, zpravidla 2, než zašle zpět dobropis, který je na Lenovu zkontrolován a zaslán koncovému zákazníkovi. Ten dobropis vytiskne z emailu, převezme zboží na poště a spolu to jde odnést prodejci, který vystaví peníze. Jak mi bylo několikrát zopakováno, dobropis mi můžou vystavit klidně i za půl roku, protože v zákoně žádná daná lhůta není. Napíšu to takhle prodejci a vysvětlím mu, že to celé předám na ČOI, protože nevím, co mám dělat. At si vybere, jestli chce být podroben kontrole taky.

Je to pěkná pitomost. Sídlo firmy je zapsáno ve veřejné listině, v tomto případě třeba v obchodním rejstříku. Adresa je T.S.BOHEMIA a.s. Sladovní 103/3, Pavlovičky, 779 00 Olomouc.

Druhá pitomost je, že v zákoně není lhůta k odstoupení od kupní smlouvy. Je to 14 dnů od doručení odstoupení. Navíc, nikde není psáno, že musíš notebook nejdříve předat. V zákoně je uvedeno, že neprodleně, nejpozději do 14 dnů, máš poslat notebook. Není ale nikde uvedeno, že podmínkou vrácení peněz je vrácení notebooku. Jsou to 2 nezávislé procesy.

Popravdě, říct kde přesně v řetězci prodejce-sevis-zákazník je nyní notebook teď, si netroufám. Mimochodem, o vyřízení reklamace je dle výkladu Ústavního soudu a Nejvyššího soudu povinen podnikatel spotřebitele vyrozumět. Respektive pokud tak do 30 dnů neučiní (30 dne musí zpráva doručena spotřebiteli), vrací peníze (spis. zn. 33 Cdo 3228/2009).

Sídlo firmy Lenovo, ne T.S. Bohemia, to vím, kde jsou. A nevím, jestli bych se tím ubránil. Odstoupení od smlouvy po emailu je normální? Aby mi neřekli, že jsem jim neposlal žádnou listinu a čágo belo. Každopádně mi bylo řečeno, že mám takto postupovat. Ba jsem se i ptal, jestli mám odstoupení i posílat poštou, odpovědi stále stejné - odstupuje se emailem "panu Bosákovi".
A aby mi neřekli, že mi notebook nevydají, nebot stále leží na poště a můžu si ho přebrat po tom, co dostanu peníze. Fakt s něma už do prdele, nemám na ně nervy.
Možná se podvolím a udělám, co chtějí.

Co furt meleš o tom odstoupení a nějakém Bosákovi?Odstupuje se u prodávajícího,čili v prodejně!Na nějaké zastoupení v Polsku a mailem se vykašli ,to pak nikdo neuzná.Prostě jim to odstoupení pošli doporučeně s dodejkou na tu prodejnu nebo to tam vyřiď a sepište osobně.Nevím,proč jsi to neposlal už 5.8.,jak jsem Ti to radil.S panem Bosákem ať si to pak vyřídí sami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru