Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pronajímatel nájemního bytu neposílá novou smlouvu, neřeší závady v bytě

Dobrý den!

Nájemce: Smlouva na dobu určitou, (od srpen/2010 v pořadí již 3. smlouva na období 01.08.2012 do 31.07.2014). Novou smlouvu na další dva roky ještě pronajímatel neposlal.

Jelikož májemce nereaguje od 6.6.2014 na e-mail, upozornil jsem ho dne 25.07.2014 písemně (doporučený dopis s Dodejkou), že nutně potřebuji novou smlouvu. Navíc mám v nájemním bytě závady:

1/ od 01.06.2014 není funkční kuchyňský odpad. Voda neodtéká, šíří se zápach. Na můj popud instalatéři zjistili, že závada není v našem bytě. Správkyně celé nemovitosti poslala zástupci Pronajímatele plánek septiku, aby se odpad mohl opravit. Ani po více než dvou měsících na to Pronajímatel nereagoval!

2/ V bytě dále není funkční (už druhý rok) na WC osvětlení a ventilátor. Ústně bylo sděleno zástupci Pronajímatele několikrát. Rovněž ani na toto nikdo nereaguje.

3/ Ve naší smlouvě článku V/b „Práva a povinnosti nájemce“ se píše: povinnost oznámit Pronajímateli potřebu oprav (mimo drobné opravy a běžné údržby bytu, které dle $ 5 Nařízení vlády 258/1995 sb. Provádí nájemce, případně je provede Pronajímatel a výučtuje nájemci k úhradě. Závada na kuch. odpadu je podle instaletérů mimo náš byt. Potřebují k opravě plánek septiku. Pronajímatel, ani jeho zástupce na to nereagují už 3 měsíce!!

Souhrn dotazu: Vlastník/pronajímatel bytu (v objektu, který spravuje jedna s.r.o.) na písemné sdělení zatím neodpověděl. Zvláštní je, že dodejku na původní adrese vlastníka/pronajímatele převzala jiná firma. Mohu z těchto důvodů vlastníka/pronajímatele varovat neplacením nájmu? Případně mus dělit, že žádám pro porušení komfortu bydlení slevu na nájmu o 50%, než bude sjednána náprava? Poznamenávám, že jsem důchodkyně, manžel je kardiak po infarktu. Je pro nás obtížné při kuchgyňských pracích - vaření, stále ručně nabírat odpadní vodu z kuchyňského dřezu a nosit ji vylét na WC. Dokonce jeden celý měsíc jsme museli odjet k synovi. Náš nájemní byt se pro nás stává neobyvatelný.

Děkuji za každou radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vím, že to nebudete chtít slyšet, ale minimálně bod č.2 si můžete (nechat) opravit. Nevěřím, že to b…
solidus 16.09.2014 16:29
solidus
Solidus, moc, moc díky za odpoveď na můj případ. Otevřel jste mně oči, tak asi!! Máte hodně pravdy,… poslední
Lidy 17.09.2014 10:26
Lidy

Vím, že to nebudete chtít slyšet, ale minimálně bod č.2 si můžete (nechat) opravit. Nevěřím, že to bude tak pracné nebo nákladné. Chápu, že se cítíte na to míti právo, ale nerozumím, proč bych neměl mít dva roky na WC světlo. Byl jsem pravděpodobně vychován jinak, nebo mi tak velí mé životní zkušenosti, ale i když je to nájemní byt, postaral bych se o sebe sám, alespoň v tomto bodě. Je třeba si uvědomit, že někde v životě jste udělala rozhodnutí nemít svůj vlastní byt a tak Vám je pronajímán, což s sebou může nést určité drobné nepříjemnosti, ale i spousty příjemný věcí (máte kde bydlet).

Předpokládám, že pronajímatel celou věc vidí stejně jako já, byt/y pronajal, nájemníky nechce nijak tlačit, život jim neznepříjemňuje (známe z TV - vypínání energií apod.), dá se tedy předpokládat, že je se situací "vlastník(pronajímatel) x nájemce" spokojen. Dá se říct "nechává Vás v klidu žít". Osobně bych mu oplácel stejně.

Nechci malovat čerta na zeď, ale jeho odpovědí na Vaše "chování" by také mohlo být právě ukončení nájemní smlouvy, neboť, jak jsem psal výše, chce poskytovat bydlení za přiměřenou cenu a nemít s tím další starosti.

Nechápejte mě zle. Pravděpodobně máte na toto ze zákona nárok, ale osobně bych také byt raději pronajímal byt někomu, s kým nebudu mít ani drobné rozepře, navíc mi byt i po letech odevzdá v udržovaném stavu, a jakmile by se někdo začal ohánět "dle nařízení vlády.....", snažil bych se tento vztah ukončit.

K bodu 1. - správkyně nemovitosti jistě musí mít pravomoci na zajištění opravy. V čem jiném by jinak tkvělo její jmenování?

Přeji Vám zdárné vyřešení situace.

Solidus, moc, moc díky za odpoveď na můj případ. Otevřel jste mně oči, tak asi!!
Máte hodně pravdy, takže fakt, budu nyní smířlivější k problémům...

1/ Problém je, mam zato, velký u oprav závad v bytě v tom, že ty opravy jsou závislé na funkci v celém domě. A to můj pronajímatel stále neřeší a nereaguje na to, protože je třeba např. na opravu kuchyňského odpadu mít plánek.
PLÁNEK správkyně nemovistopsti celého obytného bloku novostavby mému pronajimateli (zástupci v Česku) poslala, ale ten nic nesděluje, ani jeho kolega, kteří mají můj být na starosti. Instalatéři mě nechjtějí nic v kuchyni dělat, pač bez pánku potrubí ve zdi se bojí něco činit... V tom je KARDINÁLNÍ PROBL0M.

2/ Z těchto důvodů tlačím pronajímatele placením nájmu od června 2014 ve výši 50% z celkové částky nájmu+služby (Žádost poslána, do 14 dnů neodpověděl, takže to podle zákona beru jako SOUHLAS), abych ho postrčil a on jednal. Opravdu dýchat v kuchyni při vyčerpávání vody z odpadu čpící výpary a neustále vynášet vodu na WC, věřte je to otřesné, až nehorázné, že pronajímatel mlčí! Proto moje tvrdost při snížení placení nájmu.

3/ Důvodem mlčení pronajímatele je zřejmě to, že jsem nyní ve smlouvě objevila článek III- -Doba nájmu, č. 2. Píše se:
"Tato smlouva bude automaticky prodloužena za stejných podmínekj o další ropk, pokud ji jedna ze stran písemně nevypoví, a to nejuméně 1 měsíc před uplynutím doby, na kterou byl nájemní vztah sjednán. Prodloužení platností smlouvy může být i opakované. V případě prodloužení smlouvy automaticky, proběhne revize výše nájmu na další rok..... Takže k platnopsti smlouvy není co řešit, myslím.

4/ Znovu tudíž pošlu pronajímateli dopis s tím, že Platrnost smlouvy je OK, ale zdůrazním, že s opravami by měl skutečně pohnout. Zeptám se ho, proč mi aspo nepošle plánek septiku ohgledně kuchyňského odpadu, abych mohla opravy realizovat sama. Bez plánku instalatéři nechtějí nic opravovat.

Myslím, že můj postup by mohl být dobrý. Mohu poprosit oé Vaše krátké vyjádření?
Děkuji mnohokrát.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru