Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dohoda o provedení práce - právní povinnosti brigádníka a zaměstnavatele

Zdravím, nevím jestli to patří sem, vedle na ekonomickou, nebo úplně někam jinam, ale doufám že se najde někdo kompetentní...já se každých pár měsíců rozhodnu, ž se na to podívám a vždy to po prostudování několika článků a diskusí vzdám - asi jsem nikdy nenašel nic dostatečně informativního, nebo jsem fakt blbej :)

Co musí splňovat OSVČ, aby si mohla najmout výpomoc?

Nastíním nějakou modelovou situaci
Dobrá, seženu si třebas důchodce, studenta, ženu v domácnosti, někoho kdo je na pracáku...například na 30h pomocných prací měsíčně, podepíšeme "dohodu o provedení práce"... a teď přijde to co jsem nikde nezjistil - smlouvu založím někam na polici pro případnou kontrolu, nebo ji musím HNED strčit do učetnictví (Jak?), HNED hlásit na nějaký úřad? Nebo se to zanese do učetnictví a na nějaké úřady čtvrtletně, či na konci učetního roku?

Všechny tyto otázky platí i pro druhou stranu - brigádníka...a nejspíš pro každého ze zmíněných platí trochu jiná pravidla?

Musím splňovat nějaké blbosti jako převlékací místnosti, školení bezpečnosti práce etc?

Vím, vypadá to celé zmateně, ale skutečně jsem z té legislativy zmaten :)

díky za každou radu

Předmět Autor Datum
Tahle dohody stejně jako další podklady a doklady by jsi měl schovávat myslím 5 let. Ty musíš dodrž…
kamzl 13.01.2015 22:53
kamzl
Hmmm, to z většiny otázek nejsem moudřejší... Jak se řeší jednorázové práce? To jako když si chci n…
nery-mimo 14.01.2015 08:26
nery-mimo
"Výpomoc" v podnikání má zákonem daná přesná pravidla. Zákoník práce třeba přímo zakazuje zaměstnat…
Ara 14.01.2015 11:31
Ara
V tomhle by se měl angažovat člověk kterému nabízíš tu díru vykopat.Berme to do důsledku: -když on… poslední
kamzl 14.01.2015 18:15
kamzl

Tahle dohody stejně jako další podklady a doklady by jsi měl schovávat myslím 5 let.

Ty musíš dodržovat pracovně právní předpisy a předpisy BoZP které jsou dané pro tenhle typ pracovního poměru.

tzn. dodržovat sjednanou pracovní dobu, určené přestávky, pravidelné vyplácení mezd a odvodů státu, na požádání ÚP,respektive v den výplaty zaslat potvrzení o výdělku na pracák.Vše by ti měli říct tom pracáku a sepsat s tebou nějakou smlouvu než k tobě ten člověk nastoupí.

Na pracovišti by měla být pitná voda, tomu člověku poskytnout OPP odpovídající práci kterou bude dělat, monterky snad ani ne.školení jen když budeš chtít aby dělal práci na kterou nemá kvalifikaci(kuchař/jeřábník např.)BoZp je samzřejmostí, minimálně mu dát podepsaný mustr z internetu že jsi ho školil, např v používán těkavých látek a místech pro kuřáky apod.

Hmmm, to z většiny otázek nejsem moudřejší...

Jak se řeší jednorázové práce? To jako když si chci najmout ropáka aby mi vykopal díru na zahradě, práce třeba na půl dne, potřebuji nějakou smlouvu s pracákem? Já v životě nebyl blíž jak 15m od tohoto úřadu a myslím že se vůbec všech úředníků štítím...

Co když chci, aby mi manželka(žena v domácnosti) pomohla v dílně - jak to zařídit, aby mi případná kontrola nedala likvidační pokutu a na druhou stranu nemusel trávit půl pracovního týdne zahrabán v papírech?

"Výpomoc" v podnikání má zákonem daná přesná pravidla. Zákoník práce třeba přímo zakazuje zaměstnat manželku. V jejím případě můžeš použít institut spolupracující osoby.

Můžeš uzavřít s jinou osobou třeba dohodu o provedení práce. Musíš se ale zaregistrovat na FÚ jako zaměstnavatel a podávat hlášení. O daních psát nebudu, protože ty záleží na mnoha faktorech. Při nástupu je třeba nechat udělat vstupní prohlídku u lékaře.

V tomhle by se měl angažovat člověk kterému nabízíš tu díru vykopat.Berme to do důsledku:

-když on si od tebe nevydupe papír na dohodu o provedení práce je to jeho blbost jestli si něco udělá nebo ho nepraavděpodobně chytnou.

-ty by jsi zase na druhou stranu neměl toho člověka tu práci za peníze bez nějaké té dohody na papíře nebo vůbec dělat nechat.Nevíš co řekne jestli se něco stane.

ty nebo můžete dohodnout přes pracák brigádu-kopání té díry ale jeho výdělek nesmí být víc jak 4250,-.To samé platí pro případ manželky, kterou můžeš vzít na brigádu, ale jestli pobírá nějaké peníze-řikejme dávky tak její měsíční nebo jednorázový výdělek nesmí přesáhnout 4250,-

V podstatě se tu dá mluvit o práci na černo v uváděných případech-jestli nechceš papírovat, nechceš stálé zaměstnance, máš nárazové práce, je to možnost ale je to o domluvě s tim komu tu černotu dohodíš a musíte si domluvit např. tu práci i mimo dny kdy nemají schůzku na praacáku apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru