Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nalezená občanka, co s ní ?

Dneska ráno při cestě do práce jsem nalezl občanský průkaz, jelikož vím jak je otravné vyřizování nové, říkám si udělám dobrý skutek.
Nenechám ji tam ležet ale vrátím ji majiteli.
Tak jsem koukl po příchodu do práce na net jestli podle jména a adresy o něm najdu něco na síti, nic o něm v google nevyskočilo, jelikož je dotyčný z vedlejšího města než jsem já tak jsem zvolil jinou taktiku, zavolal jsem na městskou v jeho obvodě, podotýkám na pevnou linku na služebnu.
Příslušník velice ochotný,že na adresu pošle hlídku že mi dá vědět.
Vzal si na mně telefon že ho dají dotyčnému ať se se mnou spojí a bude vše vyřešeno.
Chyba lávky tak za 2 hoďky příslušník volá že dotyčný na té adrese vůbec nefiguruje.
Ale že mám po návratů domů zavolat nebo zajet na služebnu v mém bydlišti a s něma si domluvit předání dokladů, říkal že to nebude problém že si pro to i přijedou ať se nemusím starat že by to tak udělali oni, jen že sou z jiného města tož si to mám dohodnout s našima.
Zde nastává problém po telefonátu na pevnou linku na služebnu v místě mého bydliště a vysvětlení o co se jedná my bylo zděleno že podle zákona oni takové věci (doklady) přebírat nemohou a že si mám zjistit na magistrátu kdy je otevřeno oddělení s doklady a tam to zkusit odevzdat.
Tak přemýšlím jestli si ze mě dělají prdel,jiný by si na tu občanku zašel na splátky koupit nějaké zboží, nebo ji využil jiným podobným způsobem.
Já pitomec chtěl dotyčnému chtěl ušetřit trápení s vyřizováním nových dokladů a dopadl jsem takhle.Kdysi byly schránky důvěry nebo jak se to jmenovalo,dneska jsou akurát bejbyboxy :-) .
Uvažuji že ji hodím do poštovní schránky ať se stará někdo jiný když cajti nemají zájem a dotyčný se na dané adrese nezdržuje.

Co by jste udělali vy ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak vyřešeno, byl jsem dneska v Ově a vidouc na chodníku nic nicnedělajícího měšťáka, jsem mu onu ob…
ekr 28.04.2015 15:59
ekr
Dobre si udelal, nenech se odradit od lidi tady. Ano, nezvedat, nestarat se, vsecko ingorovat...hlav…
helemese 28.04.2015 19:48
helemese
Skláním se před tebou, ty spravedlivý. S nalezenou peněženkou mám taky zkušenost. Našel jsem ji na p…
Dale Cooper 28.04.2015 22:48
Dale Cooper
Kdysi jsem byl v (tehdy ještě české) spořitelně vybírat nějaké peníze z vkladní knížky. Před spořite… nový
Yarda 30.04.2015 08:02
Yarda
Vzpomněl jsem si díky vám na podobnou věc která se mi stal ještě za totáče,která mně už tehdy měla o… nový
ekr 30.04.2015 06:45
ekr
On je docela podstatný rozdíl mezi slušností a imbecilitou... Například v Rakousku se domluví pár a… nový
Araneus84 30.04.2015 15:05
Araneus84
Imbecilne mi pride vyrabanie problemov, tam, kde byt nemusia. Netvrdim, ze naraficit nieco na clovek… nový
fleg 30.04.2015 17:18
fleg
"Ale to uz je o moralke" Tak si řekneme dvě varianty: 1) Člověk, který ztratil občanku (to samo o s… nový
Araneus84 30.04.2015 20:26
Araneus84
Souhlasím. Občanka není nic neopakovatelného, se zvláštní hodnotou a nic, bez čeho člověk nepřežije.… nový
Dale Cooper 30.04.2015 20:46
Dale Cooper
Samozrejme ak uvidis, ze niekoho tlcu nie je to tvoja vec, preco by si mal dostat za cudzieho typka?… nový
fleg 01.05.2015 16:05
fleg
Tvoje legrační snižování pravděpodobnosti toho, jak se může pomoc obrátit proti tobě, je vskutku úsm… nový
Araneus84 01.05.2015 16:31
Araneus84
Mne nejde o ziadnu pravdepodobnost, mne ide o princip. Naozaj nepomahajme si, nic z toho nemame, len… nový
fleg 01.05.2015 22:35
fleg
Tento druh chování není dán výchovou, nýbrž zákony ČR a elementární inteligencí jedince, který si do… nový
Araneus84 01.05.2015 22:58
Araneus84
Samozrejme odvolame sa na inteligenciu, ved aj Hitler, ci Stalin boli relativne inteligentni ludia.… nový
fleg 02.05.2015 16:25
fleg
No vidím, že debata jaksi začala postrádat smysl. Proti tvrzení: "inteligenci mají i stroje" snad an… nový
Araneus84 02.05.2015 17:36
Araneus84
Myslim, ze toto sa uz nehodi na pravnu poradnu a sme uz skor na urovni debat. V kazdom pripade nesuh… nový
fleg 03.05.2015 16:36
fleg
Samozřejmě, že jiným lidem rád pomohu, ale JEN A POUZE těm, u kterých jsem si jist, že se to neobrát… nový
blue5 03.05.2015 01:15
blue5
Musim s Araneus84 stoprocentne souhlasit. Ono to totiz vubec neni o vytvareni umelych problemu, ona… nový
RedMaX 30.04.2015 20:39
RedMaX
To, že v médiích vidíte a slyšíte, že je u nás většina podvodníků, ještě neznamená, že je to pravda.… nový
centsm 03.05.2015 23:03
centsm
Amen. Presne tento pocit mam aj ja. Tupy narod pozera vecer spravy (komercne) a vidi vsade sa kradne… poslední
fleg 04.05.2015 15:02
fleg
http://pravo.poradna.net/q/view/6501-pomoc-cloveku… nový
Yarda 03.05.2015 08:16
Yarda

Tak vyřešeno, byl jsem dneska v Ově a vidouc na chodníku nic nicnedělajícího měšťáka, jsem mu onu občanku vtiskl do dlaně ještě poděkoval a že prý s tím nebude žádný problém.
A pak že to nejde že se to musí odevzdávat na městě.
Tož mu tímto děkuji za ochotu překročit zákon o odevzdávání dokladů.
Ukončeno vyřízeno, jen teď nevím jestli příště až uvidím nějaké doklady jestli se pro ně sehnu, asi jo, asi sem divný.

Dobre si udelal, nenech se odradit od lidi tady. Ano, nezvedat, nestarat se, vsecko ingorovat...hlavne mit co nejednodussi a co nejlehci zivot. Jezisi, jeste si delat starosti nejaky ne?

Ty si to zvedl, starosti sis delal a neni ti vse lhostejne. Vazne je to o tolik horsi moznost? :)

Pamatuju, kdyz jsem nasel ja penezenku s dokladama a 6000kc k tomu. Celej den jsem behal po meste a nahanel majitele (na adrese z obcanky uz nezil). Nakonec jsem to vypatral a predal mu vsecko. Byl to nejaky tatka od 2 malych deti, ktery prisel o praci, kdyz krachovala v dobe krize fabrika. Tech 6000 byla podpora, kterou si zrovna tahnul od nedalekeho uradu. Doslova me brecel stestim, ze by jinak nevedel, jak uzivit aspon trochu deti. Do dnes mam dobrou naladu, kdyz si vzpomenu, jak dojatej byl :) Nebyt lhostejnej debil by totiz melo byt normalni! Hledal sem v zivote majitele penezenek (6 a 2 tisice), hledal jsem majitele klicu (obzvonil jsem 3 vchody postupne) a vracel obcanku ve vedlejsim meste. A jini holt at obcanky prekracuji a citi se byt hrozne "chytri" a spokojeni, ze nemaji starosti. Ja bych se za sebe stydel...

Skláním se před tebou, ty spravedlivý.
S nalezenou peněženkou mám taky zkušenost. Našel jsem ji na poště, kde jsem zrovna dělal. Vzal jsem ji do kanclu a dal do šuplíku "nálezy". Asi za půl hodiny přišla baba, že jestli se nenašla peněženka. Říkám, že jo, ptám se jaká a podobně. Baba ji popsala, dle občanky v peněžence to byla ona. Baba peněženku vzala, nahlédla a spustila, že jí tam chybí dva tisíce a že jsme jí je ukradli. Řekl jsem jí, že to je mi líto, ale že se nikdo v peněžence nehrabal; to až před ní, když jsem koukal na občanku. Baba, neustávajíc v držkování z pošty odešla.

Kdysi jsem byl v (tehdy ještě české) spořitelně vybírat nějaké peníze z vkladní knížky. Před spořitelnou jsem si je zběžně přepočítal, bylo to o tisícovku víc. Tak jsem se vrátil k tomu okénku, kde jsem to vybíral, že se slečna asi předala. Ta pipka akorát zakvokala, že by na to stejně při inventuře na konci pracovní doby přišla (jsem zvědavý, co by s tím už pak nadělala).

Vzpomněl jsem si díky vám na podobnou věc která se mi stal ještě za totáče,která mně už tehdy měla odradit od zvedání věcí.
Byl jsem dítko školou povinné jednoho zasněženého večera jsem se šel u nás na vesnici projít (hodit pár koulí sněhu sousedům do oken :-) ).
Při bloumání vesnicí jsem procházel kolem zastávky autobusu, kde jsem uklouzl na zasněžené složce s nějakými papíry.Vzal jsem je domu prostudovat v té době nebylo do čeho píchnout nebyly x-boxy ani HBO-čko :-) .
Už ve dveřích sem dostal facku kde že sem tak dlouho a co že sem tak mokrý, složka mi byla zabavena, že tomu stejně nerozumím.
Byly to plány k rodinnému domku, fotřík mi zdělil že on je odevzdá že to je drahá věc a že já bych dostal tak možná propisovačku to on už ví jak nato.
Příštího dne se okoupal,oholil, vzal si sváteční oblek a podle adresy na plánech takto nachystaný a natěšený nastoupil do autobusu z oné zastávky kde já je předešlého večera našel a odjel o dvě vesnice dále kde dotyčný bydle.
Z vyprávění vím že mu otevřela mladá žena a co prý chce, tak jí můj otec podávajíc plány od jejich nového domu zdělil onu historku kterou jsem tady popsal, lehce přikrášlenou o svůj podíl který tady nebudu zmiňovat ale asi si ho domyslíte.
Jak to dopadlo ? žena začala vřeštět že to ožralé hovado ( manžel ) jí ráno než šel na šichtu do ouška pošeptal že má pro ní překvapení právě že čekala jaké, ale že ztratil plány k jejich hnízdečku lásky za které zaplatili xx tisíc opravdu netušila, a bouchla milému tatíkovi před nosem dveřmi, bez poděkováni a čehokoli jiného o čem si můj otec okoupán, oholen a navoňán myslel že dostane.
Jak to dopadlo doma ? čekal jsem na něj nedočkavě a těšíce se z přinesených darů, jsem se otce dotázal co a jak, co to tedy je, ta věc co za své úsilí dostal.
Byl mi zdělen ( až po několika letech ) přesný popis toho co se stalo dneska se tomu zasměji, otec už tady není tak mu to ani nebude vadit.
Prostě po tom co mi zdělil co se starám že nic nedostal jsem mu odpověděl že kdybych tam šel já tak bych dostal aspoň tu prupisku, tak jsem dostal takovou baňu až mi chudákovi snoplik vyletěl :-).
Takže poučení zní, ale houby, zase já blbec až něco najdu tak to seberu a budu s tím mít starost a možná nějakou pěknou příhodu až budeme v důchodu před domovem plkat s vrstevníky o ničem a okukovat ženský co projdou, protože se už na nic nezmůžeme ani na zvednutí občanky která se tam bude někde válet....

On je docela podstatný rozdíl mezi slušností a imbecilitou...

Například v Rakousku se domluví pár a před takovýmto "jednodušším poctivcem" sehrají scénku, jak muž partnerku při procházce parkem bije a jen čekají na to, až dotyčný zakročí a společně ho pak zažalují za ublížení na zdraví o statisícové částky.

Jak zmínil někdo výše. Když by se zjistilo, že na danou občanku byla realizována půjčka v době, kdy byla ztracená, za kým by asi tak podle vás šla policie a u koho by hrozilo poměrně reálné nebezpečí, že bude odsouzen za podvod (s českými soudy žádný problém) ? V případě, že by měl štěstí, by "jen" musel absolvovat výslechy...

Imbecilne mi pride vyrabanie problemov, tam, kde byt nemusia.
Netvrdim, ze naraficit nieco na cloveka je nemozne. Netvrdim, ze odsudenie v tomto pripade je nemozne.
Je vsak vysoko nepravdepodobne a mne osobne ako dotazovatelovi je tiez trosku zle z vas, co si vyrabate umele problemy na ospravedlnenie svojho nicnerobenia. Ano zijte si vo svojom vlastnom svete a ked budete potrebovat pomoct nahodou tak sa moglite ku vsetky bohom, aby neboli vsetci tak blbi ako ste vy.
Imbecilita je naopak tvarit sa, ze mna sa to netyka, ze mi to moze sposobit problemy, ze to nie je moja vec a pod. Ale to uz je o moralke a to ludia neradi pocuvaju.

"Ale to uz je o moralke"

Tak si řekneme dvě varianty:
1) Člověk, který ztratil občanku (to samo o sobě je dost nezodpovědné). Nová občanka stojí 100 Kč + čas na vystání fronty na městském úřadě + cesta.
2) Člověk, který se chová zodpovědně a občanku neztratil by měl mít čas na vystání fronty na městském úřadu pro odevzdání + cesta, kterou mu nikdo neuhradí + reálně hrozící (ne že ne) hrozba stíhání v případě, že občanku zahodil kapsář/zloděj poté, co si na ni vzal půjčku.

Mně je zle z lidí, kteří se na ostatní snaží hodit povinnosti druhých a nazývají to "morálkou". Starat se o svou občanku není povinností NIKOHO jiného než jejího majitele. Pokud této povinnosti není schopen dostát, bude ho to stát 100Kč + vystání fronty, což mi vůbec nepřijde jako nějaký brutální postih. Naopak pokud mu nějaký "dobroděj" občanku přinese, dotyčný se nijak nepoučí a příště už si třeba na tu jeho ztracenou občanku někdo vzít půjčku může. Takže ve svém důsledku tím dotyčnému naopak prokáže medvědí službu...

Ne nadarmo se říká, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

Jinak příklad s párem jsem volil záměrně. Shodou okolností můj kolega asi rok běhal po soudech, protože chlapa, který dal v hospodě pěstí holce pak prohodil dveřmi. Následně pro jistotu zavolal policii. Jenže se ukázalo, že dotyčná byla dcerou onoho agresora a oba tak nějak svědčili proti němu. Tedy ono to není o "vyrábění problémů tam kde nejsou", ale o tom, že tyto problémy reálně existují...

Souhlasím. Občanka není nic neopakovatelného, se zvláštní hodnotou a nic, bez čeho člověk nepřežije. Taky mi přijde poněkud přitažené za vlasy hned dle nezvednutí občanky druhého soudit. Něco jiného je třeba pomoc člověku v nouzi a podobně. Ale občanka? Až fleg spolu s dalšími spravedlivými najdou klíče? Budou obcházet město a zkoušet? Najmou si detektiva? Trochu přemýšlet stačí... Abych kvůli cizí občance strávil půl dne na cestách od čerta k ďáblu? Fakt ne.

Samozrejme ak uvidis, ze niekoho tlcu nie je to tvoja vec, preco by si mal dostat za cudzieho typka?. Ak sa niekomu pokazi auto na ceste nezastavis, nie je to predsa tvoja povinnost, nech si niekoho zavola, ved mobil ma kazdy nie? Navyse urcite je to pasca a poruchu len simuluje a teba by okradli, tak naco si robit problemy?
Ano nepomozme nikomu ved znamemu mojho znameho sa to nevyplatilo a mal opletacky so sudmi potom.
Ano dovodov preco to neurobit mnoho a kopec z nich ma aj svoju logiku.
To vsak nemeni nic na fakte, ze mate pokrivenu moralku a este vam to pride normalne a za debilov mate tych ostatnych, ktori su v mensine a uvazuju inak ako vy.
O tejto spolocnosti si nemyslim nic extra, hlavne ked takyto nazor ako tu prezentujete je majoritny, cize je to nazor vacsiny.

Tvoje legrační snižování pravděpodobnosti toho, jak se může pomoc obrátit proti tobě, je vskutku úsměvné. A abych tě ještě poopravil. Ono můžeš někomu 100x pomoci a nic se nestane a pak se ti díky 101. pomoci život obrátí naruby. Ať si každý sám spočítá, zda mu to za to stojí.
Každý svého štěstí strůjcem. Pokud se chceš za každou cenu montovat do života jiných, směle do toho. Jak se říká: Poznání přijde časem ...

Mne nejde o ziadnu pravdepodobnost, mne ide o princip.
Naozaj nepomahajme si, nic z toho nemame, len mozne problemy, tak naco riskovat?
Pomoct niekomu? Z tvojho pohladu je to montovanie sa za kazdu cenu do niekoho zivota, nie elementarna slusnost.
Len tak sam re seba sa pytam kto vas vychoval a v akej spolocnosti ste vy vyrastali, ze takto premyslate. Netusim len viem, ze vas je naozaj vela a s tamytko typom premyslania moc sanci do buducnosti nemame.

Tento druh chování není dán výchovou, nýbrž zákony ČR a elementární inteligencí jedince, který si dokáže uvědomit všechny důsledky plynoucí ze svého "pomáhání".
Samozřejmě, že jiným lidem rád pomohu, ale JEN A POUZE těm, u kterých jsem si jist, že se to neobrátí proti mně. Tedy kamarádům, příbuzným, známým. Tím samozřejmě mám na mysli i nezištnou pomoc, kdy z toho kromě dobrého pocitu nic mít nebudu.
Ale tak nějak dávat v sázku svou svobodu nebo dokonce život pro získání dobrého pocitu ze sebe, to prostě inteligentní člověk nedělá/neudělá. Život máme jen jeden a můj život patří jen mně, nikomu jinému.

Samozrejme odvolame sa na inteligenciu, ved aj Hitler, ci Stalin boli relativne inteligentni ludia.
Lenze definicia cloveka sa neopiera len o inteligenciu, tu maju aj stroje, to co nas od nich odlisuje (malo by) su prave abstraktne pojmy ako je napriklad moralka.
A tu ma vase videnie sveta pokrivenu.

No vidím, že debata jaksi začala postrádat smysl. Proti tvrzení: "inteligenci mají i stroje" snad ani nelze argumentovat...

"Hitler a Stalin byli též relativně inteligentní lidé"
Kromě toho, že by ti neuškodilo přečíst si jejich životopisy a zjistil bys, že slovo "relativně" si použil velmi správně (já bych je třeba za inteligentní neoznačil), tak to jako znamená, že se tedy máme chovat jako pitomci, abychom nebyli jako oni ?

Jen pro ukázku ti taky mohu předvést "hodnotu tvé argumentace":
Základem tradiční morálky bylo náboženství (myšl. křesťanství), tak to tedy vlastně znamená, že si podpůrce křesťanství(morálky) a tedy i křížových výprav, kdy se například taková banda morálních lidí rozhodla na jednu z nich vyslat děti, které pak skončili rozsekané na kousky nebo v otroctví, popřípadě upalování lidí a jiných fajnovostí na které se nevzmohli ani Stalin s Hitlerem dohromady.

Vidíš ? Nic složitého... Jde mi to taky.

Máš za to, že potlačit pud sebezáchovy jen tak pro nic za nic (ne pro záchranu svých dětí nebo něčeho hodnotného, ale prostě jen tak ze svého rozmaru "někomu pomoci") a odlišit se tak od zvířat nebo od tvých inteligentních strojů, je něco, co tě staví na nějakou vyšší úroveň ? Můžeš se třeba dát k vesmírným lidem. To zvířata ani stroje taky nedokáží...

Samozřejmě, že jiným lidem rád pomohu, ale JEN A POUZE těm, u kterých jsem si jist, že se to neobrátí proti mně. Tedy kamarádům, příbuzným, známým.

Nedokazem si predstavit ako by si to chcel v praxi rozlisit... snad jedine v ramci pudu sebazachovy odsudit vsetky tebe nezname bytosti k pripadnej pomalej smrti.

to prostě inteligentní člověk nedělá/neudělá

To chces vazne hovorit za vsetkych inteligentnych?

Musim s Araneus84 stoprocentne souhlasit. Ono to totiz vubec neni o vytvareni umelych problemu, ona to je totiz docela vsedni realita!

Kolik lidi bezne ztraci obcanku? A kolik jich vymysli, jak nekoho podvest? Bohuzel minimalne v CR je tech druhych mnohem vic.

Vidim to jinak, lide se deli na dve skupiny, na ty, kteri jeste nemeli prilezitost dobry umysl realizovat a na ty, kteri ano a uz se se zlou potazali. Pak je teda jeste skupina treti, to jsou ti, co si proste nedaji pokoj ani kdyz uz spatnou zkusenost nasbirali, tem dobre tak.

To, že v médiích vidíte a slyšíte, že je u nás většina podvodníků, ještě neznamená, že je to pravda. Slušných a poctivých lidí je u nás většina. Moje dcera a snacha dokonce dostali vyznamenání za pomoc. Sám jsem mnoha lidem pomohl a jen jednou narazil na darebáky, které jsem zavčasu odhalil. A 2x mě cizí lidé zachránili všechny doklady, aniž by čekali na odměnu. Zůstali v anonymitě, ikdyž bych je rád odměnil, protože v tašce bylo dost peněz a neztratila se ani koruna. Slyšíme jen o nepoctivcích. O dobrých lidech a jejich činech se nikde nepíše, protože to nikoho nezajímá.

Amen.
Presne tento pocit mam aj ja. Tupy narod pozera vecer spravy (komercne) a vidi vsade sa kradne, vsetci su rovnaki, samy podvod. A tak si to pomaly vsugeruje do hlavy vecer za vecerom.
Na druhy den ide autom a zbada mavat cloveka pri aute. Asi ma poruchu pomysli si automaticky. Zastavim?! A nie, ved minule v spravach hovorilo o bande Rumunov co okradali vodicov na simulovane poruchy, nech mu zastavi niekto iny alebo nech si zavola.
Vitajte v realite vazeni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru