Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na nepoctivého stavaře?

Zdravím všechny přítomné a znalé.
Loni jsme dostali stavební povolení a začali schánět stavaře, který by zvládnul postavit domek.Nahodili jsme poptávku na internet a vybírali z různých nabídek.Samozřejmě jsme byli limitováni rozpočtem, asi jako 99 % stavících lidí.
Sítem prošel jeden, který se jevil velmi dobře, napsal nám dobrý rozpočet a jelikož pán vypadal seriozně, sepsali jsme smlouvu o díle.
Začalo se stavět loni v říjnu, vše klapalo a do zimy byla hrubá stavba pod střechou, hotový příčky,komín, okna, dveře a mohlo se dělat vevnitř.
Na jaře banka uvolnila hypotéku a rozjelo se to dál.

Fungovalo to asi do března a stavař přestal dojíždět.
Je pravda, že bylo téměř vše hotovo.Ale přeci jen pár věcí chybí a my je po něm chceme dodělat.Na domě je i pár nedodělků a závad.
Nemáme dodělanou střechu, takový ty rohový konce.Nemáme okapy které měl dodat, tzudíš nemůžeme střechu ani podbít, aby ve velkých větrech nelítala ven vata.Teče nám po komíně do technický místnosti.Chybí zakopat zemnící pásek, proto nemůžu zapojit hromosvod.
Bylo by toho hodně, proto se nebudu moc rozepisovat.

Zateplení fasády jsme si nechali na vlastní náklady dodělat.

Ale co je nejhorší, nemáme stavební deník, tlakové zkoušky kanalizace, záruční listy k oknům a dveřím a faktury s rozpisem materiálu na stavbu.Chtěli jsme žádata o dotaci zelená úsporám a nemůžeme.Jelikož jsem stavaře několikrát prosil, aby nám zaslal doklady a nereaguje, zvažuji na něj podat žalobu.

Poradíte mi, jak postupovat?Nikomu jsem nikdy nechtěl uškodit, jsem spíš lidumil a vždy se snažím rozumně dohodnout.Ale nesnesu, když ze mě někdo dělá vola.

Díky za radu.S pozdravem Tomáš

Předmět Autor Datum
Co dělat ? Vaše síto zjevně nefungovalo dobře, tedy by to chtělo se zamyslet nad tím. Ona nejlevnějš…
Araneus84 09.09.2015 17:04
Araneus84
Co dělat ? Vaše síto zjevně ... Co reference na internetu ? Tohle jsou rady na nic, to ví ikonek už…
Dale Cooper 09.09.2015 20:29
Dale Cooper
Díky za reakci. No, práce na stavbě postupně zpomalovala až to dopadlo tak, že nepřijel vůbec třeba…
iconek 09.09.2015 21:11
iconek
On dělal na sebe, na své IČO? Asi fakt nezbyde, než ho vyzvat a pokud to bude marné, tak soud... Hla…
Dale Cooper 09.09.2015 21:19
Dale Cooper
Jo, dělá na IČO. 86819291 Vladimír Dubina Polepy Sednu k počítači, sesmolím dopis se závadama a n…
iconek 09.09.2015 21:35
iconek
Výčitky bych být tebou neměl. Kdyby byl on co k čemu, tak přijede, řekne, hele, mám problém a .... n…
Dale Cooper 09.09.2015 21:42
Dale Cooper
Když občas náhodou přijel a nebo zavolal, tak se vymlouval že má nějaký problémy, blablabla.Vždycky…
iconek 09.09.2015 22:13
iconek
Držím ti palce ať to dobře dopadne.
Dale Cooper 10.09.2015 15:26
Dale Cooper
Dneska jsem si ho odchytil na stavbě ve vedlejší vesnici a začal jednat. Domluvili jsme se, že do ne…
iconek 10.09.2015 15:38
iconek
Podmínka je v takovém případě jedno, on nejspíš nepáchá úmyslný trestný čin. Jen nedostává svým záva…
Dale Cooper 10.09.2015 18:58
Dale Cooper
Co ta zmluva o dielo? Sekcia pokuty a sankcie za nedodrzanie terminov a kvality? Tam si si pre istot…
fleg 10.09.2015 08:27
fleg
Tak co? Dostál stavař slovu?
Dale Cooper 13.09.2015 22:17
Dale Cooper
Ne. Zrovna sedím u kompu a tvořím dopis k zaslání k jeho rukám. On možná zapomíná na své sliby, já a…
iconek 14.09.2015 00:04
iconek
Ne. Jsem si to myslel... :-/ Nechápu takové lidi. poslední
Dale Cooper 14.09.2015 09:04
Dale Cooper

Co dělat ? Vaše síto zjevně nefungovalo dobře, tedy by to chtělo se zamyslet nad tím. Ona nejlevnější nabídka a zdání serióznosti neznamená automaticky úspěch. Co reference na internetu ?

Pak je také dost zásadní v průběhu stavby platit jen za materiál a dohodnout se, že platba za práci (buď celá neb alespoň větší část) proběhne až po předání dokončené stavby. Zajistit si stavební dozor a vést stavební deník.
Součástí smlouvy má být projekt, kde bude jasně definováno, co všechno má zhotovitel díla provést a bez čeho není možné stavbu předat.

Co dělat ? Vaše síto zjevně ... Co reference na internetu ?

Tohle jsou rady na nic, to ví ikonek už teď taky...
Vyzvat doporučeným listem stavaře k plnění díla a vydání potřebných dokumentů. Když to bude bez reakce, nezbyde než soud a občanskoprávní spor...
Jak se jeho nereakce projevuje? Nebere telefony, nebo bere a slibuje a slibuje? Není třeba v insolvenci, nebo tak něco?

Díky za reakci.
No, práce na stavbě postupně zpomalovala až to dopadlo tak, že nepřijel vůbec třeba 3 týdny.Nás to docela štvalo, protože jsme začali platit hypošku a do toho nájem, to je docela šibeniční.
Na SMS nereagoval několik dní, pak třeba zavolal, že má problémy a nějaký soud, že se ožral a porval v hospodě.Pak třeba zase že mu upadlo kolo na autě, nemocný dítě, byl v nemocnici, odpojili mu telefon.Ono se to nezdá, ale to je tejden k tejdnu, měsíc k měsíci.Nebo slíbí že zavolá a přijede s materiálem, nezavolá, nepřijede.Pak se za 14 dní ozve, že měl nějaký problémy a spoustu práce.A zase slíbí a nesplní.

Z peněz, co měl ještě dostat jsme zaplatili materiál a montáž zateplení, zakoupili dřevo na podbití střechy a začali jsme si to zajištovat sami.Jenže peníze pomalu docházejí a nám chybí ještě materiál na okapy, zemění, hromosvod.Měl dodat futra, dveře, dokončit střechu.

Sice v domě neofiko bydlíme, ale i kdybychom chtěli zažádat o kolaudaci, bez dokladů od něj ani nemůžeme.Nehledě na to, že nám slíbil registraci žádosti zelená úsporám.on je registrovaný v tomto programu, ale to by nám musel dělat i tu fasádu.Takže zelená nebude, s tím jsem smířen.
Jde mi hlavně o to, aby dodělal nedodělky, opravil závady a vystavil záručáky na okna, dveře a dům.Zároveň dodal stavební deník a materiál na okapy a hromosvod.Pak ať táhne do prdele.

Já se vždycky snažím s lidmi normálně a rozumně domluvit, nejsem žádná svině, co by chtěla nekomu ublížit.Ale pokud si někdo o mě myslí, že mě bude houpat a taky se tak chová, to mě rozpaluje doběla.

Jo, dělá na IČO.

86819291

Vladimír Dubina
Polepy

Sednu k počítači, sesmolím dopis se závadama a návrhem řešení a pošlu mu to.Pokud nic, obrátím se na soud.

Na jednu stranu mě to sere, že mu budu dělat problémy a tahat ho po soudech.Má dvě děcka, osobně s nima byl i u nás, prostě normální chlap.Ale pokud se bude takhle chovat dál, tak holt budu svině a bude mít problémy.

Ta bezmoc, když mu napíšete sms a on nic.Napíšete další a zase nic.........voláte, nebere to.To mě fakt vytáčí.

Výčitky bych být tebou neměl. Kdyby byl on co k čemu, tak přijede, řekne, hele, mám problém a .... nějaké řešení. Ale tohle vypadá, že se dostává do nějaké dluhové spirály či co. Nebo chlastá, zahybá mu žena a podobně.
V insolvenci ale není, ani jako FO ani jako OSVČ. Na netu nenajdeš nic, jen kontakty na několika portálech.
Ale nemá srát na svoje závazky!

edit: Ještě mě napadlo, určitě ten barák nestavěl sám, nemáš třeba kontakty na jeho spolupracovníky/zaměstnance a podobně?

Když občas náhodou přijel a nebo zavolal, tak se vymlouval že má nějaký problémy, blablabla.Vždycky jsem mu řekl:Pane Dubina, pokud máte problémy, tak mi to řekněte, ale nedělejte mrtvýho brouka.On na to : No víte, já vím, měl jsem vám zavolat.

Kurva jsme lidi a všichni máme problémy.Zvednu telefon, zavolám, oznámím, navrhnu řešení.Ale pokud člověk neví na čem je, to je nahovno.

Před hodinou jsem mu poslal SMS a zavolal, abych se ujistil, že je funkční číslo.Nic.Žádná reakce.

Zaměstnance nemá, nabírá chlapy z vesnice.Kontakt na jednoho mám, chvíli jsme spolu dělali v Německu.Ale to je kluk, co má svých starostí dost a nechci ho tahat do problémů díky debilnímu stavaři.Byli jsme spolu i na pivu, vyprávěl mi, jak stavař funguje a na co všechno sere.Ale to bylo až teď nedávno.Nechci ho do toho zatahovat.

Já si hodně věcí jsem schopen udělat sám.Sice to bude trochu trvat, protože peníze docházejí.Takový ty věci okolo baráku, podbití snad taky zvládnu, hromosvod si udělám (zkoušky mám).Ale prostě do střechy či komínu si netroufnu.

Pošlu mu doporučený dopis se závadama a navrhnu řešení.Pokud nic, jak jsem psal výše, dám ho k soudu.
Musím kouknout na net, jak má takový dopis vypadat a jakou lhůtu mu mám dát.Bude to běh na dlouhou trať, do zimy budu muset podbít tu střechu, aby mi nelítala izolace ven a přečkat zimu.Zatepleno máme, kotel je zapojen, topení funguje.

Ale tomu zmrdovi už nepřeju nic dobrého.

Dneska jsem si ho odchytil na stavbě ve vedlejší vesnici a začal jednat.
Domluvili jsme se, že do neděle dodá doklady ke stavbě.Řekl jsem mu, že pokud opět nic nebude a nesplní slib, hned v pondělí začínám jednat právní cestou.Tak nějak i utrousil, že se pokusí do neděle ještě dodat materiál na okapy a v nejbližším termínu dodělají aspoň střechu.
Že prý je v takových sračkách, že neví co dál.Od soudu dostal podmínku, tak jsem ho upozornil, že si tímhle jednáním tu podmínku podepíše.
Takže čekám do neděle.
Už budu svině na lidi i já.Nesrat se s nikým.

Co ta zmluva o dielo? Sekcia pokuty a sankcie za nedodrzanie terminov a kvality? Tam si si pre istotu nic nedal?
Pokial by si to mal osetrene uz v zmluve mozes ist na sud aj bez pravnika a nemas dovod prehrat. Pokial nie budes musiet vsetko dokazovat a kluckovat medzi paragrafmi, ci ti garantuje zakon aj bez poklut v zmluve a pravnik sa uz hodi.
Pri vacsich zmluvach venujem vzdy najvacsiu pozornost clankom o povinnostiach a pravach oboch zucastnenych stran.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru