Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nafoukla baterie - zaruka nebo bezne opotrebeni

Dobry den, mam takovy problem. Teta si pred rokem koupila mobilni telefon zopo zp700. Po roce se vsak nafoukla baterie a nelze ji nabijet, tak sem kontaktoval prodejce ohledne reklamace. Ten mi vsak odmita reklamaci vzit s tim ze na baterii je zaruka 6 mesicu. Ja si ale trvam na svem ze je zaruka 24 mesicu s tim ze 6 mesicu je pouze na opotrebeni a nafoukla baterie dle meho neni opotrebeni. Jak to tedy je a jak se branit.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
batérie,žiarovky,žiarivky,lieky,potraviny, a spol sú výrobky krátkodobej spotreby a na ne sa 24 mesa…
audax 06.10.2015 13:12
audax
Nevím jak na SK, ale u nás je to rochu jinak. 24 měsíční záruční dobu zkrátit nelze (až na nějaké vý…
Roker 06.10.2015 13:17
Roker
Cituji z e-mailů co mi poslali: 1) Dobrý den, na telefon je záruka 24 měsíců, ale na baterii bohuž…
s.hriba 06.10.2015 13:50
s.hriba
Pokud tvrdí, že záruka (nikoliv životnost) je pouze 6 měsíců, tak jednají v rozporu se zákonem, kter…
Wikan 06.10.2015 13:58
Wikan
Ano, samozřejmě informují špatně a bylo by dobré jim toto sdělit, ale nechápu proč hned udávat na ČO…
Roker 06.10.2015 15:21
Roker
Nejde mi ani o samotné udání, ale pokud se obchod chová nefér, tak nevidím důvod, proč k němu být sh…
Wikan 06.10.2015 16:51
Wikan
Já už si několikrát všiml, že váš výklad práva je poněkud "svérázný"... Takže pojďme popořadě. V jed… nový
Roker 06.10.2015 17:17
Roker
Doporučuji přečíst: http://www.epravo.cz/top/clanky/odpovednost-za-vad y-u-baterie-notebooku-tabletu… nový
Wikan 06.10.2015 17:34
Wikan
Úplně nevím jestli se mi chce hrát tahleta hra, ale ještě zareaguji... Tento spor byl ale trochu o n… nový
Roker 06.10.2015 18:03
Roker
Dobrý den, velmi mě zaujala konverzace ohledně nafouklých baterií. Nabízel jste, že se můžete rozep… nový
Tantal 07.12.2016 08:47
Tantal
zaruka 2 roky je na funkci baterie, tzn. ze pokud po 1,5 roce prestane fungovat, nepujde nabit, nabi… nový
Sáček 07.12.2016 12:45
Sáček
Děkuji, za rychlou odpověď, mohu se jen zeptat odkud tyto informace čerpáte, docela ráda bych si o t… nový
Tantal 07.12.2016 14:51
Tantal
Zákonný podklad: § 619, zákona č. 40/1964, Sb., občanský zákoník § 619 Opravdu je to 6 měsíců. au… nový
kozakl 07.12.2016 21:03
kozakl
pozor, to se vztahuje pouze na opotrebeni dane uzivanim, coz znamena snizena kapacita, zcela logicky… nový
Sáček 08.12.2016 09:26
Sáček
@Kozakl > v době, kdy jste vkládal svou reakci zákon č. 40/1964, Sb., občanský zákoník už skoro tři… poslední
ivzez 19.10.2019 14:37
ivzez
Aha takže když ti baterie buchne v paprči tak je to běžné jo ? nový
s.hriba nereg. 06.10.2015 17:02
s.hriba nereg.
Běžné to není, ale stát se to může. V baterii probíhají chemické reakce a dochází tam i ke značnému… nový
Roker 06.10.2015 17:21
Roker
Dobrý večer, a když nafouknutá batrie zničí telefon. odlepil se mě kvůli ní displej. ak to se taky n… nový
TuK 17.10.2019 19:59
TuK
Pokud baterie není uživatelsky vyměnitelná, je nedílnou součástí telefonu a vztahuje se na ni 2-letá… nový
Jan Fiala 18.10.2019 07:18
Jan Fiala

Nevím jak na SK, ale u nás je to rochu jinak. 24 měsíční záruční dobu zkrátit nelze (až na nějaké výjimky - potraviny, denní tisk atd), takže u nás dochází k paradoxu, že zboží má živostnost 6 měsíců, ale zákonnou záruku 24 měsíců, takže je třeba reklamaci řešit po celou záruční dobu a odkázat se na životnost...

Bohužel takových absurdit je tady víc.

Cituji z e-mailů co mi poslali:

1) Dobrý den,

na telefon je záruka 24 měsíců, ale na baterii bohužel jen 6 měsíců. Na baterii tedy není možné záruku uplatnit.

Přeji pěkný den

Odpoveděl sem tim co sem psal tady. (Stojím si za tím že nafouknutí baterie není běžné opotřebení)

2) Dobrý den,

záruka je 6 měsíců na baterii a týká se to jakýchkoliv problémů. Za tím si bohužel musíme stát.

Přeji pěkný den

zaruka-na-baterie

Pokud tvrdí, že záruka (nikoliv životnost) je pouze 6 měsíců, tak jednají v rozporu se zákonem, který jasně stanovuje lhůtu 24 měsíců (s určitými výjimkami - baterie mezi ně ale nepatří). Porušili tedy zákonnou povinnost správně informovat zákazníka a v tom případě by nebylo od věci kontaktovat ČOI. Ta sice nemůže zasahovat do průběhu reklamace, ale poskytnutí špatných informací trestat může.

Ano, samozřejmě informují špatně a bylo by dobré jim toto sdělit, ale nechápu proč hned udávat na ČOI (to je takový dobrý český zvyk, není-liž pravda), notabene, když stejně nemá, de jure, nárok na novou baterii, POUZE mu to bylo chybně sděleno, jen z pomsty? Ničeho tím nedosáhne...

Abych to shrnul. Nárok na novou baterii ze zákona nemáte, nakolik je její životnost 6 měsíců. Máte však nárok na reklamační řízení (nevím ale, k čemu vám bude...) Obchod bych na toto upozornil s tím, že sice porušili zákon, ale vy se chcete férově domluvit, takže nechť vám navrhnou nějaké řešení, například prodej nové baterie za zvýhodněnou cenu. Jsem toho názoru, že rozumný prodejce bude na toto slyšet a spokojenost bude na obou stranách...

Nebo to můžete udělat jak radí Wikan, udat je na ČOI za špatné informace, nic tím sice nedosáhnete, ale třeba budete mít aspoň radost z toho (nevím jak Wikan, já bych ji třeba neměl), že dostali pokutu, je to na vás. ;-)

Nejde mi ani o samotné udání, ale pokud se obchod chová nefér, tak nevidím důvod, proč k němu být shovívavý.
Životnost baterie je sice 6 měsíců, ale to se týká pouze opotřebení. Nafouknutí není běžné opotřebení, ale jednoznačně vada, takže se na ní vztahuje plná dvouletá záruka.

Já už si několikrát všiml, že váš výklad práva je poněkud "svérázný"... Takže pojďme popořadě. V jednání obchodu nespatřuji ani špetku neférovsti. Možná neinformovanosti, neznalosti, ale proč neférovosti? Nárok jednoduše nevznikl, pouze je třeba to podat tak, jak zákon vyžaduje. To že to někdo neví, není imho neférové...

Živostnost výrobku je doba, po jakou se předpokládá, že bude výrobek fungovat bez vad. Výrobek po své životnosti sice může fungovat dál, ale nikdo to zkrátka nemůže zaručit, takže JAKÁKOLI závada baterie po její životnosti je bohužel bezpředmětná a prodejce nemá povinnost ji uznat. Zřejmě vám uniklo co je myšleno "živostností" a zaměňujete to s garancí kapacity ;-)

Bohužel ani ve vašem posledním bodu nemáte pravdu, fušuji do elektroniky (zvláště mobilů a IT) již 13 let a ujišťuji vás, že nafouknutí baterie není nic jiného, než jeden ze znaků vyčerpání jejího elektrolitu = opotřebení, chcete-li. Viz třeba zde

Já sice chápu, že byste rád aby to bylo jinak, bohužel ale není a znova opakuji, ač je "férovost" záležitostí subjektivního vnímání, troufám si tvrdit, že obchod nefér nejedná. Ale třeba vaše přesvědčení pramení z nedostatku informací, ty teď máte ;-)

Úplně nevím jestli se mi chce hrát tahleta hra, ale ještě zareaguji... Tento spor byl ale trochu o něčem jiném, jen na okraj, jednak nevíme, jestli v tomto případě měl prodejce upozornění, že životnost baterie je minimálně 6 měsíců od data prodeje, pak taky prodejce pochybil, když na baterii chtěl zkrátit záruku (to jsme tady už snad vysvětlili, že záruka jako taková je 24 měsíců - i když posledních 18 je de fakto k ničemu) a to mu i soud vytknul.
To, že "životností" je myšlena kapacita sděluje pouze servis zákazníkovi a nemá to žádnou právní váhu, v rozsudku se toto vůbec neřešilo a trvám na tom, že životnost nerovná se kapacita!
Celé je to postavené na tom, že prodejce měl zkrátka špatně zpracované obchodní podmínky a informace podané zákazníkovi a ten ho na tom jednoduše "uvařil", už z logiky věci ztráta 30% kapacity za rok používání není nic anomálního. Pokud udám záruku třeba i vepřovou šunku 5 let, tak nikoho nezajímá, že je to nesmysl a klidně mi ji může celou zelenou reklamovat a já musím vyhovět, pokud zákazník dodržel to, co jsem já požadoval. Už si rozumíme...?

Shrnutí případu zadavatele tohoto vlákna:

- Pokud prodejce udává živostnost baterie 6 měsíců, žádný právní nárok na výměnu nebo vrácení peněž prostě nevzniká
- Prodejce pochybil, když odmítl reklamaci jako takovou řešit (a formálně zamítnout), tím ale opět jakýkoli nárok na výměnu nebo vrácení peněž nevzniká, pouze je možno prodejce za toto, jako akt pomsty (nevím ale za co se mstít) udat na ČOI, která mu za toto udělí pokutu.
- Nafouknutí obalu (nic jiného se totiž nenafukuje) baterie je jedním ze znaků vyčerpání elektrolitu a de fakto překročení životnosti toho daného kusu (u baterí je to trochu specifické, mohu se rozepsat, pokud bude zájem).

Můj návrh řešení jsem již popsal, pokud o něj zadavatel nemá zájem, může jít do soudního sporu, alespoň se dozvíme, na čí straně je pravda ;-)

Dobrý den,

velmi mě zaujala konverzace ohledně nafouklých baterií. Nabízel jste, že se můžete rozepsat ohledně těchto jevů baterie, mohu Vás tedy požádat. Každý den řešíme nafouklé baterie v práci - zda reklamaci uznat či neuznat, pro neuznání nemáme dostatečný podklad. Děkuji

zaruka 2 roky je na funkci baterie, tzn. ze pokud po 1,5 roce prestane fungovat, nepujde nabit, nabita v telefonu nefunguje, jedna se o vadu, tedy baterie jiz neplni funkci baterie, v prpade baterie do telefonu, je jednou z funkci i to, ze do telefonu pasuje a umoznuje uzavrit krytem, pokud nafoukla baterie nejde do telefonu vlozit, ci uzavrit krytem, nesplnuje baterie svoji funkci a jedna se o vadu baterie, tedy lze reklamovat behem 24 mesicni zarucni lhuty

pozor, to se vztahuje pouze na opotrebeni dane uzivanim, coz znamena snizena kapacita, zcela logicky, zde nemohu reklamovat baterii, ktera po roce ma 70% vyrobni kapacity, ja mluvim o baterii jako o vyrobku! ktery v dusledku uplne! ztraty kapacity, ci zmene rozmeru (nafouknuti) prestava plnit svoji funkci! kterou musi plnit 2 roky, coz je duvod k reklamaci, ci odstoupeni od smlouvy, viz. obcansky zakonik, proto tedy u nafoukle baterie reklamujeme z duvodu, ze vyrobek neplni funkci!

Běžné to není, ale stát se to může. V baterii probíhají chemické reakce a dochází tam i ke značnému zahřívání, jakožto i uvolňování zůzných plynů, takže při souběhu různých okolnolstí ti (když už jsme si teda potykali) může baterie bouchnout v paprči, jak jsi napsal a nebude to nic za co by přímo mohl prodejce.

Mám ale pocit, že takovou odpověď jsi slyšet nechtěl a nevím jestli to změní tvůj úhel pohledu na věc :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru