Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pracovní smlouva na dobu určitou - nárok na dovolenou...

Dobrý den, mamka pracuje ve školství a má uzavřenou prac. smlouvu na dobu určitou od 25.8.2015 do 24.8.2016 (smlouva nebyla prodloužena). Chci se zeptat, kolik dní má dovolenou, protože zástupce ředitele tvrdí, že má právo pouze na 24 dní a zbytek by musela o prázdninách odpracovat ve škole... Je to pravda? Protože pokud ano, tak by musela dojíždět o prázdninách asi 100 km a cesta o prázdninách na místo pracoviště trvá 3 a půl hodiny (o prázdninách jezdí autobusy blbě), takže by denně strávila cestováním cca 7-8 hodin (zástupce ředitele požaduje, aby to mamka opracovala ve škole a byla ve škole celých 8 hodin).

Zajímá mě:
1) je pravda, že je nárok jen na 24 dní dovolené?
2) je nějaká možnost, jak se vyhnout tomuto dojíždění (např. práce doma, nemocenská, neplacené volno, apod...)?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak to tak čtu, tak závěr je asi takový - zástupce jedná v souladu s předpisy. Maminka je povinna ch…
klm 13.06.2016 21:26
klm
díky za info.. ano, mamka již byla jednat s ředitelem, který je velice rozumný a příjemný, a dokonce… nový
n.u.r.v. 13.06.2016 21:39
n.u.r.v.
Co brání vaší matce, aby komunikovala pouze s ředitelem a zástupce ignorovala ? Nechť si od ředitele… nový
Araneus84 14.06.2016 17:18
Araneus84
To je trochu problém - ředitel ve škole moc často není, musí se požádat o schůzku a pak to trvá tak… nový
n.u.r.v. 15.06.2016 21:11
n.u.r.v.
http://www.mesec.cz/clanky/dostali-jste-vypoved-za mestnavatel-vam-musi-dat-volno-na-hledani-nove-pr… poslední
karel 15.06.2016 21:39
karel

Jak to tak čtu, tak závěr je asi takový - zástupce jedná v souladu s předpisy. Maminka je povinna chodit do práce. To, že dojíždí je problém tvé maminky, kdy má chodit do práce určuje zaměstnavatel resp. dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel a podle toho jak je psáno, dodržuje i ustanovení ZP. Jako řešení vidím dvě možnosti - přestat jednat se zástupcem a jednat přímo s ředitelem, ten by se neměl tomu bránit a případně přesunout jednání opět na zástupce, zdůvodnit neetickým chováním, vydíráním o předčasné resp. dřívější ukončení PP na žádost zaměstnance. Tady, ale asi budou chtít oba tj. ŘŠ i ZŘŠ totéž. Ale za pokus člověk nic nedá. Druhá možnost je zjistit si zda již některý zaměstnanec měl možnost pracovat o dovolené doma, pokud ano, pak by šlo o nerovný přístup k zaměstnancům, nechat si vše napsat a pak jen lehce se zmínit, že se člověk bude informovat o správnosti postupu na příslušném inspektorátu práce. Potom, ale není cesta k možnému opětovnému uzavření pracovní smlouvy s týmž zaměstnavatelem, ale tady předpokládám, že asi nějaká další následná smlouva nebude uzavřena. Otázkou ještě zůstává na jakou jinou práci bude o prázdninách tvá matka převedena, nevím teď přesně jestli musí odpovídat kvalifikaci a jestli musí tvá matka s převedením souhlasit. Taky by měl zaměstnavatel určit co má matka dělat a kdo bude její práci kontrolovat. Dále lze postupovat ještě mnoha způsoby, ale to by spíš eskalovalo situaci, základ je v komunikaci.

díky za info.. ano, mamka již byla jednat s ředitelem, který je velice rozumný a příjemný, a dokonce připustil možnost pracovat z domova, ale dnes mluvil s mamkou zástupce s velmi nas** tónem + hodil před mamku návrh na ukončení prac. poměru ke konci července a propiska letěla přes celý stůl...(asi mu vadilo, že ho mamka přeskočila a šla za ředitelem) a rovnou řekl že v žádném případě práce z domova...

On totiž tu školu spíš řídí ten zástupce než ten ředitel (a taky si na jeho místo brousí zuby, ředitel půjde brzo do důchodu)

Jinak pokud mám správné info - jedná se o nějakou administrativu, tedy to není žádná přímá pedagogická činnost a tedy jsem si myslel že platí to co jsem postnul v minulém příspěvku:

(1) Pedagogičtí pracovníci vykonávají v pracovní době

a) přímou pedagogickou činnost,

b) práce související s přímou pedagogickou činností.

(2) Pedagogický pracovník je povinen být na pracovišti zaměstnavatele v době stanovené rozvrhem jeho přímé pedagogické činnosti, v době stanovené rozvrhem jeho dohledu nad dětmi a žáky, v době zastupování jiného pedagogického pracovníka a v případech, které stanoví v souladu se zákoníkem práce zaměstnavatel.

(3) Jde-li o výkon jiné práce než podle odstavce 2, vykonává pedagogický pracovník sjednanou práci v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje, a na místě, které si sám určí.

...

Vůbec ta škola byla špatná volba - hned první den kdy měla mamka podepsat prac. smlouvu, tak 1) posunuli datum nástupu protože bylo 10 minut po pracovní době a 2) i když slíbili, tak neproplatili vstupní lékařskou prohlídku...

Potom, ale není cesta k možnému opětovnému uzavření pracovní smlouvy s týmž zaměstnavatelem

Ano, to opravdu nehrozí, mamka měla prac. smlouvu na dobu určitou s tím že pokud bude vše ok, tak bude prodloužena, bohužel se ale teĎ na školu přihlásilo o 200 žáků méně a tak se propustilo pro nadbytečnost asi 10 zaměstnanců a ti kteří měli na dobu určitou, tak nebyla smlouva prodloužena...

Co brání vaší matce, aby komunikovala pouze s ředitelem a zástupce ignorovala ?
Nechť si od ředitele nechá napsat minimálně emailem, lépe formou vytištěného potvrzení s podpisem ředitele a razítkem školy, že se dohodly na práci z domova v čase od do a zástupce si může propisku tak maximálně strčit do zadní části těla.

Ten vámi uvedený paragraf by bylo možné použít, pokud by se s ředitelem nedalo dohodnout. Ale výše jste napsala, že s ředitelem JE možné se dohodnout. Tak to tak udělejte, nechte si to napsat písemně a zástupci pak maximálně pošlete kopii té dohody a nemusíte se ohánět paragrafy.

Jinak ano, takto to funguje, že zaměstnavatel si stanovuje podmínky. Nikomu přece nic nebrání, aby jako zaměstnanec nepracoval, pokud mu to nevyhovuje.

To je trochu problém - ředitel ve škole moc často není, musí se požádat o schůzku a pak to trvá tak týden než někoho příjme...
Druhý problém je, že už ho asi zpracoval zástupce, takže už i ředitel změnil názor...

Mám ještě jeden dotaz - mamka dostala nabídku práce a byla pozvána na pohovor ve 13. hodin... Chtěla to rovnou spojit se zubařem, když už si má brát volno (+ týden jí bere zub). Bohužel zubař má ten den volno jen v 8 ráno a zástupce tedy mamce řekl, že to tedy ještě stihne dojet těch 100 km na poslední šestou hodinu zpátky a na pohovor že volno nedostane...

Zajímalo by mě, zda má alespoň právo na tohle, když jí končí pracovní smlouva. Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru