Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se ubránit proti kolektivním správcům INTERGRAM, OSA, OAZA?

Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat, zda někdo znáte nějaký účinný způsob, jak se bránit proti kolektivním správcům OSA, INTERGRAM, OAZA a odolat jejich obrovskému tlaku. Znáte snad nějaké spolky nabízející pomoc a rady nebo můžete mi prosím doporučit nějakého právníka, kterého jste již sami vyzkoušeli a vyhráli?
Předem děkuji za Vaše tipy!
Roman Novák

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslim, ze tieto vypalne firmy vsadzaju na rovnaku taktiku ako poistovne. Poistovne kedysi davnejsie… nový
fleg 31.10.2016 16:13
fleg
Tak mám zde aktuální novinku - kolektivní správce INTERGRAM nemůže automaticky vymáhat od hospodskýc… nový
Tomáš Makrlík 02.06.2019 16:45
Tomáš Makrlík
Zeby zavan zdraveho rozumu? poslední
fleg 02.06.2019 18:28
fleg

Myslim, ze tieto vypalne firmy vsadzaju na rovnaku taktiku ako poistovne.
Poistovne kedysi davnejsie matematicky zistili, ze ked nebudu vyplacat poistky i v pomerne jasnych pripadov tak vacsina ludi to vzda, maximalne sa tak stazuje v poistovni a pripad sa taha.
Malokto to dotiahne na sud s poistovnou, kde paradoxne 90% pripadov poistovna prehra. Aspon taku statistiku som pocul od advokatov a velmi radi beru poistne kauzy, su z toho pekne peniaze a vacsinou vyhrany pripad.
Preco to potom poistovne robia? Lebo to vynasa, su ziskove napriek prehranym pripadom a zaplatenym sudnym trovam. Pretoze drviva vacsina ludi sa nesudi a vykaslu sa na to.
Obdobny pripad su tieto autorske vypalne firmy, robia bububu na kazdeho u kohpo najdu tranzistorak a snazia sa vyberat vypalne. A co sa stane? Vacsina ludi podlahne ich tlaku hned, chcu mat pokoj, ti co sa brania neskor podlahnu tiez, ked zacnu na nich tlacit.
Osobne si myslim, ze keby sa o tomto probleme hovorilo viacej, padlo viacero rozsudkov v neprospech vypalnikov bol by odopor vacsi. Aj u nas na SK uz sme mali pripady kedy nasa SOZA sliapla do poriadneho hovna vid napriklad spor s obcou Pohorela.
http://www.webnoviny.sk/slovensko/deti-spievali-pe snicky-soza-im-poslala/505877-clanok.html
Nakoniec SOZA ustupila a navyse sa menil zakon, aby nemala ziaden pravny narok vyberat vypalne aj ked neodznela ziadna produkcia, ktora patri pod ich "jurisdikciu".
Mne osobne taketo organizacie celkom dvihaju zlc a trosku ma mrzi, ze ta vacsina ludi ustupi a bojovat za spravnu vec sa akosi nikomu nechce.

Tak mám zde aktuální novinku - kolektivní správce INTERGRAM nemůže automaticky vymáhat od hospodských a majitelů restauračních zařízeních licenční poplatky za televizní, rozhlasové či obdobné vysílání! Musí nejdříve prokázat, že dané vysílání obsahuje vůbec nějaká autorská díla a současně že taková díla i smluvně zastupuje ! :-) Podrobněji :>: příloha.

Zmíněný judikát navazuje na důležitý nález Ústavního soudu ČR z roku 2014 - VELO CZ vs. kolektivní správce OAZA (viz feHwQZ49UVg ), a jeho závazné právní závěry lze vztáhnout i na veškeré uživatele autorských práv ( s výjimkou provozovatelů ubytovacích zařízení).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru