Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno "Sledování" práce zaměstnanců

Zdravím,

v práci řešíme hypotetickou otázku, která může nabýt zcela konkrétních rozměrů. Na záběru z kamery (on-line, bez záznamu) bude vidět zaměstnanec, který se očividně fláká. Obraz z kamery sleduje nadřízený zaměstnanec. Může nadřízený napomenout zaměstnance na základě tohoto "sledování"? Může případně snížit osobní ohodnocení? Kamera sleduje výhradně prostor, který je veřejnosti nepřístupný a sice za účelem logistiky (kde je volný prostor, atd.).

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Přesně tento popis dokazuje,jak je sledování někoho kamerou pěkná prasárna. Navíc je to protizákonné…
kozakl 09.07.2018 12:47
kozakl
Pozor, pleteš si veřejný prostor s firemním prostorem. Tam si zaměstnavatel může natáčet co chce a k… nový
Prasak 09.07.2018 20:25
Prasak
Tvůj výklad o sledování zaměstnanců a přihlížení k jeho obhajobě je velmi úsměvný. Firemní prostor j… nový
kozakl 09.07.2018 21:14
kozakl
Kamera sleduje výhradně prostor ... za účelem logistiky nový
Wikan 09.07.2018 21:21
Wikan
Firemní prostor, přesněji výrobní prostory, jsou sledovány kamerami z různých důvodů. Jedním z nich… nový
Prasak 09.07.2018 21:26
Prasak
Tvůj výklad o sledování zaměstnanců a přihlížení k jeho obhajobě je velmi úsměvný Ale bohužel/bohud… nový
Kachlík 09.07.2018 21:33
Kachlík
Ale tady bylo jasně napsáno,že kamera slouží ke kontrole pracovní morálky. Netřeba tady popisovat me… nový
kozakl 10.07.2018 07:36
kozakl
Oficiálně to zaměstnavatel může prezentovat jakkoliv jinak. Co je napsáno někde na poradně na intern… nový
Prasak 10.07.2018 16:59
Prasak
Oficiálně to zaměstnavatel může prezentovat jakkoliv jinak. Co je napsáno někde na poradně na intern… nový
Prasak 10.07.2018 17:01
Prasak
Jde o to co zaměstnanec dělá. jestli dělá na pásu a kvůli němu ten pás musí jet pomaleji nebo jestli… nový
Yarda 09.07.2018 14:20
Yarda
napadlo řešení nějakého problému, když jsem se zdržoval v zasedací místnosti pro jednoho zasedajícíh… nový
jirka44 09.07.2018 16:08
jirka44
To je jinak - mozek se při oné činnosti dostává do stadia alfa vln: převládá stav uvolnění bez jaké… nový
Zdenál 09.07.2018 20:28
Zdenál
myslîm,že by bylo vhodné ale předem se ho na to zeptat,zda s tím souhlasí a nechat to na domluvé nový
boky 11.07.2018 09:30
boky
Cože? nový
karel 11.07.2018 12:31
karel
Nejlepší je, když na právnickou poradnu napíše někdo, kdo není ani schopen smysluplně sestavit česko… poslední
Araneus84 13.07.2018 14:23
Araneus84

Přesně tento popis dokazuje,jak je sledování někoho kamerou pěkná prasárna. Navíc je to protizákonné a takový majitel,co to dovolí,by měl dostat na budku. Jak se takový prohřešek bude dokazovat ? To pan kameraman řekne "já tě už tak sleduju půl roku a tak ti dávám padáka" ??? Pokud jen řekne,"ale já to mám zdokumentované" ,tak se nedoplatí (kameraman).

Pozor, pleteš si veřejný prostor s firemním prostorem. Tam si zaměstnavatel může natáčet co chce a kde chce (krom šaten a hajzlíků, samozřejmě) - u vchodu samozřejmě musí být upozornění, že prostor je monitorován kamerami a zaměstanci jsou s tím obeznámeni.

Tvůj výklad o sledování zaměstnanců a přihlížení k jeho obhajobě je velmi úsměvný

Ale bohužel/bohudík pravdivý - pokud je prostor zřetelně označený, nezasahuje do soukromí zaměstnance (šatny, toalety), a není běžně veřejně přístupný, tak si zaměstnavatel může dělat, co chce. A dokonce si může záznamy i archivovat, pokud jsou záznamy zabezpečeny proti zneužití, aby mohl eventuálě doložit páchání trestné činnosti (např. krádeže materiálu a výrobků v areálu firmy…).

Oficiálně to zaměstnavatel může prezentovat jakkoliv jinak. Co je napsáno někde na poradně na internetu je nepodstatný. Zaměstnanec s tím může buď souhlasit a pracovat, nebo nesouhlasit a jít dělat jinam. To je tak vše, co s tím může dělat. Návštěvy ve tvým baráku taky budou tvoje kamery akceptovat, nebo tam nemusí chodit.

Oficiálně to zaměstnavatel může prezentovat jakkoliv jinak. Co je napsáno někde na poradně na internetu je nepodstatný. Zaměstnanec s tím může buď souhlasit a pracovat, nebo nesouhlasit a jít dělat jinam. To je tak vše, co s tím může dělat. Návštěvy ve tvým baráku taky budou tvoje kamery akceptovat, nebo tam nemusí chodit.

Pokud jsi někdy byl obětí telemarketingu, či jsi volal kamkoliv do větší instituce (banky, plynárny, distributor elektřiny), tak taky ti nikdy nesdělí, že tě nahrávají, aby měli důkazy o všem, co jsi po telefonu odsouhlasil, ale odůvodní to "zkvalitňováním služeb".

Jde o to co zaměstnanec dělá. jestli dělá na pásu a kvůli němu ten pás musí jet pomaleji nebo jestli je to duševní pracovník. Já bych viděl, aby šéf sledoval jeho práci - kolik toho udělá a v jaké kvalitě. A podle toho ho hodnotil.
Já jsem skoro celý svůj profesní život pracoval po konstrukcích a tvrdím, že duševní pracovník nejvíc pracuje, když zdánlivě nic nedělá, protože když začne mlátit do klávesnice a za myší je žížnivá čára, tak to znamená, že to hlavní má uděláno, protože už ví co má dělat.
Třeba já jsem dost často vstal od stolu a procházel jsem se po chodbě nebo jsem se šel podívat na dílnu, protože jsem narazil na problém se kterým jsem si nevěděl rady a potřeboval jsem si srovnat myšlenky. Nebo mne napadlo řešení nějakého problému, když jsem se zdržoval v zasedací místnosti pro jednoho zasedajícího.

napadlo řešení nějakého problému, když jsem se zdržoval v zasedací místnosti pro jednoho zasedajícího.

vzhledem k tomu, že se jedná o jev poměrně častý, vypracoval jsem k němu i teorii. Ta praví, že úsilím tam konaným se prokrví mozek, což prospívá kreativnímu myšlení:-)

To je jinak - mozek se při oné činnosti dostává do stadia alfa vln:

převládá stav uvolnění bez jakéhokoliv duševního napětí, je to stav bdělého odpočinku mysli i těla bez pocitu ospalosti. Vyskytuje se přirozeně při senzorickém odpočinku (např. při zavřených očích), hluboké relaxaci nebo meditaci. Stav Alfa zapříčiňuje pocity uvolnění a bezpečí, duševní pohody, zlepšení spánku, studijních výkonů, zvýšení pracovní produktivity, snížení strachů a úzkostí, zvýšení imunity. ...

:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru