Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vracení nefunkčního zboží

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Včera jsem u firmy softcom koupil ventilátor. Večer jsem ho rozbalil a zjistil jsem ze tam chybí dvě hlavní součástí. Dnes jsem ho tam tedy znovu odvezl a reklamacni technik mi tyto součástí dodal ze skladu takže v pořádku. Dnes jsem ho dovezl domu sestavil a po 15 minutách přestal fungovat. Takže tam jedu zítra znovu a v tom je ta má otázka. Mohu během 14 dnů odstoupit od smlouvy když je zboží nefunkční a bylo zakoupeno v kamenné prodejně ? Protože bych nerad řešil 30 dni reklamaci, protože za 30 dni mi už bude vetrak pomalu k ničemu. Děkuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Odstoupení do 14 dnů se týká jenom obchodů uzavřených na dálku, což osobní nákup není.
Wikan 25.06.2019 21:15
Wikan
Nepovažuje se za uzavření kupní smlouvy na dálku i to, když jsem ho nejdříve objednal přes internet…
Vyboš 25.06.2019 23:14
Vyboš
Pokud tím objednáním byla uzavřena kupní smlouva a nešlo třeba jenom o nějakou nezávaznou rezervaci,… nový
Wikan 25.06.2019 23:18
Wikan
Právě jsem četl článek od dtestu, kde píší o tom že nic jako zarezervování zboží platné není a vždy… nový
Vyboš 25.06.2019 23:35
Vyboš
Jak moc je to v pořádku se zákonem nevím, ale rozhodně se to děje. Tohle je naprosto čerstvé: Rezer… nový
Wikan 28.07.2019 19:32
Wikan
Považuje, to jsi ovšem prozradil až teď. nový
karel 25.06.2019 23:44
karel
Ano, omlouvám se, nějak jsem to opomenul. A ještě k tématu. V obchodních podmínkách mají psáno Přij… nový
Vyboš 25.06.2019 23:53
Vyboš
Kdybys to chtěl řešit opravdu podle zákona, tak tady máš inspiraci:§ 2158 odst. 1 NOZ a § 2161 odst.… poslední
Kachlík 04.08.2019 16:35
Kachlík
Vrátit to můžeš, když jsi to objednal po internetu, ale když jejich technik zjistí, že jim vracíš ne… nový
Prasak 26.06.2019 07:21
Prasak
O softcomu jsem slyšel legendy co se týká řešení reklamací, od té doby se tomu obchodu raději vyhybá… nový
ml1 27.06.2019 14:38
ml1

Jak moc je to v pořádku se zákonem nevím, ale rozhodně se to děje. Tohle je naprosto čerstvé:

Rezervací zboží nedochází k uzavření kupní smlouvy ani k objednání zboží. Na základě rezervace dojde pouze k rezervování zboží na příslušném Prodejním centru Tescoma. K uzavření kupní smlouvy (a to s provozovatelem příslušného Prodejního centra Tescoma) dojde až zakoupením zboží na příslušném Prodejním centru Tescoma. To znamená, že při koupi rezervovaného zboží nevznikají práva a povinnosti stanovené občanským zákoníkem pro případ uzavření kupní smlouvy tzv. prostředky komunikace na dálku, mj. ani právo kupujícího na odstoupení od kupní smlouvy v zákonné čtrnáctidenní lhůtě.

Ano, omlouvám se, nějak jsem to opomenul. A ještě k tématu. V obchodních podmínkách mají psáno

Přijetí zboží kupujícím od prodávajícího, jakož i závazná objednávka potvrzená prodávajícím, platí jako uznání a uzavření kupní smlouvy dle těchto smluvních obchodních podmínek a kupující souhlasí s obchodními podmínkami ve znění k okamžiku odeslání závazné objednávky a je jimi vázán okamžikem uzavření kupní smlouvy.

takže již při objednávce se zde tedy jedná o uzavření smlouvy má dálku a ne o žádnou rezervaci. Nevím ale, jak funguje vracení zboží, které není funkční. Protože všude se píše že vracené zboží musí být funkční v původním obalu a neposkozene. Tak nevím jak ho vrátit no. Jestli jako bez udání důvodu a nebo reklamaci s odstoupením od smlouvy a vracenim peněz. Nemám absolutní tušení jak tohle funguje.

Vrátit to můžeš, když jsi to objednal po internetu, ale když jejich technik zjistí, že jim vracíš nefunkční zboží, tak ti peníze hned tak rychle nevrátí (oni nevrací peníze hned, ale až za několik dní, po zjištění stavu vráceného zboží). Takže na tvým místě bych tam zavolal, či došel, vyložil co se stalo a buď ti dají reklamaci, nebo nabídnou výměnu kus za kus, nebo i možná vrácení peněz. Ale to musíš řešit s obchodníkem, tady ti nikdo nezaručí, jak se zachová, zda má náhradní větrák na skladě.

O softcomu jsem slyšel legendy co se týká řešení reklamací, od té doby se tomu obchodu raději vyhybám pro nákup dražších věcí. Jinak jsem tam několikrát nakupoval (v praze i brně) a vždy byli velmi ochotní - při nákupu, je otázka jak při reklamaci, tu jsem naštěstí nemusel řešit.
Takovouhle prkotinu by měl obchod v rámci zajištění dobré pověsti vyřešit na místě výměnou nebo vrácením peněz a ne si na to nechávat 30 dnů a ještě si se zákazníkem ujednávat prodloužení té lhůty. Měli jsme v našem městě obchod s telefony a ten asi po cca roce skončil, protože se přesně takto choval, koupíte telefon, rozbalíte a zjistíte, že nefunguje, to je na výměnu, ale ne, musíte 6 neděl čekat, než si oni usmyslí to opravit přičemž oprava spočívá va výměně elektroniky (tedy poučení, nechat si to rovnou předvést) - to víte maloměsto, tam se to rychle rozkecá a nikdo nebude nakupovat v obchodě, kde dělaji takové ciráty. V dávných dobách platilo, že pokud se na výrobku objeví závada do 14 dnů, považuje se za neopravitelnou a zákazník může od smlouvy odstoupit. Ale dneska je to jinak, jak víme.
Mám dobrou zkušenost v alze, kde jsem reklamoval něco co jsem koupil jako rozbalené (vrácené v 14 denní lhůtě), pracovník mi obratem vrátil peníze a když jsem říkal, že jsem se rozmějšlel jestli to vrátit, jakože jsem si nákup rozmyslel nebo reklamovat, tak mi řekl, že to lidi běžně dělaji a jim tam pak třeba půl roku koluje televize, které nesvítí půlka obrazovky a nikdo to neřekne. Jinak reklamace řeším strašně nerad, proto mě taková zkušenost vždy potěší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru