Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstoupení od smluvy do 14 dnů

Dobrý večer, koupil jsem webkameru přes eschop, která má podstatnou vadu. Druhý den jsem volal prodejci, že ji chci vyměnit a on na to, že musím vyplnit reklamační formulář a poslat webkameru zpět do servisu a pokud se opraví, tak mi tu kameru pošlou a když bude neopravitelná tak mi pošlou peníze. Nesouhlasil jsem z důvodu, že nebudu kupovat nové zboží po opravě. Odstoupil jsem od smlouvy do 14dnů a zboží jsem poslal prodejci. Nastal problém a to, že zásilku nepřevzal a pravděpodobně mi přijde zpět. Potřebuji poradit co mám
dál dělat. Jakou vlastně prodejce má povinnost převzít zásilku ? Ještě mám počkat než budu informovat ČOI nebo s tím hned začít?
Děkuji předem za odpověď.

Předmět Autor Datum
Hlavní je odstoupit od smlouvy prokazatelným způsobem.Jak, to by měl prodávající uvádět ve svých obc… nový
Karel04 10.10.2020 10:03
Karel04
Co je to za obchod ? nový
Debil 12.10.2020 07:41
Debil
Vrácení ve 14 denní lhůtě neni totéž co reklamace. To bylo dřív (minimálně do roku 95), že pokud se… nový
ml1 16.10.2020 14:21
ml1
Tohle je blabol, totalni. Odstoupeni od smlouvy je podmineno nekolika vecmi, ale bezvadnost mezi nim… nový
re4zon 16.10.2020 15:22
re4zon
Odstoupeni od smlouvy je podmineno nekolika vecmi, ale bezvadnost mezi nimi neni. To jsem snad net… poslední
ml1 26.10.2020 10:42
ml1
Zdravím, poruchu jsem prodejci oznámil hned druhý den i s upozorněním, že kameru mám 1 den tedy ve 1… nový
breznak 26.10.2020 10:02
breznak
Do 6 měsíců od koupě je na prodejci, aby dokázal, že tam ta závada nebyla už při koupi. Zákazník nic… nový
Wikan 26.10.2020 10:16
Wikan

Hlavní je odstoupit od smlouvy prokazatelným způsobem.Jak, to by měl prodávající uvádět ve svých obchodních podmínkách.Měl by stačit mail se zatrženým potvrzením o doručení a přečtení.Pak teprve stačí do dalších 14 dnů poslat zboží zpět, což jste už učinil.Jen doufám, že jste to nevracel na dobírku, to nikdo nepřevezme.

Základním pravidlem je, že prodávající se musí o vašem rozhodnutí od smlouvy odstoupit dozvědět. Nestačí tedy pouze zboží nepřevzít.
Zákon nevyžaduje písemnou formu, lze ji ale doporučit. Odstoupení můžete zaslat prodávajícímu na adresu sídla nebo jiného místa podnikání, případně na jeho e-mailovou adresu. Informace, kam odstoupení a vrácení zboží směřovat, najdete ve smlouvě či obchodních podmínkách prodávajícího.
Není nutné uvádět důvod, proč jste se rozhodli využít práva na odstoupení od smlouvy. K odstoupení můžete využít vzorový formulář, který vám prodávající musí v písemné formě při uzavření smlouvy poskytnout. Pokud odstoupení sepisujete sami, nezapomeňte na identifikaci smlouvy a prodávajícího, vůči němuž odstoupení směřuje. Jasně uveďte, že odstupujete od smlouvy do 14 dnů, konkrétní paragrafy nejsou nutné. Připojte datum a váš podpis.
Důležité je, že odstoupení od smlouvy stačí (prokazatelně) odeslat prodávajícímu i poslední den 14denní lhůty.

Kde je to upraveno: § 1818, § 1820 odst. 1 písm. f zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nařízení vlády č. 363/2013 Sb., o vzorovém poučení o právu na odstoupení od smluv uzavřených distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory a vzorovém formuláři pro odstoupení od těchto smluv

ČOI-odstavec 4e

Vrácení ve 14 denní lhůtě neni totéž co reklamace.
To bylo dřív (minimálně do roku 95), že pokud se na výrobku projevila závada do 14 dnů, měla se za vadu neopravitelnou (což znamenalo výměnu nebo vrácení peněz). Někdy v té době jsme to prošvihli, takže otec tehdy půl roku nedělal nic jiného, než že nosil video do opravny (opravdu se výrobci moc nepovedlo), nutno dodat, že pak hrálo přes 20 let s jednou opravou. To byl ale relikt minulého režimu, kdy byl všeho nedostatek, takže radši lidi brali i vadné věci s tím, že to opravna vyřeší v rámci záruky.

Spousta lidí si je toho vědoma, tak namísto aby reklamovali, tak radši vrací v této lhůtě a černý petr pak putuje k dalšímu zákazníkovi (když jsem někdy v alze koupil něco takto zánovního a reklamoval jsem to (taky jsem se rozmýšlel, jestli to prostě nevrátit v této lhůtě) říkal mi technik na příjmu, že to tak lidi dělaji a že se jim stalo, že jim tam takto putovala televize, které nesvítila půlka obrazovky).

Tohle je blabol, totalni. Odstoupeni od smlouvy je podmineno nekolika vecmi, ale bezvadnost mezi nimi neni. Zbozi lze vratit bez ohledu na to, jestli je od pocatku funkcni nebo ne! Je jen slusnosti na to prodejce upozornit. A povinnosti prodejce je si zas zbozi proverit a nedavat ho rozbalene do dalsiho prodeje bez vyzkouseni.
Podle tve logiky by totiz ustanoveni o odstoupeni bez udani duvodu nedavalo zadny smysl. Zakaznikovi zamerne poslu zbozi s drobnou vadou (chybejici sroubek) a uz nemuze odstoupit, musi reklamovat. Trochu blbost, ze?
Na me tohle prodejce zkusit, dam mu jeste jedno moznost, s tim ze ovsem zaplati znovu postu, nejsem charita. Pak COI, pripadne i soud. Jeste se mi nestalo, ze by o prvni urgenci obchod nereagoval na jakykoliv zakonny pozadavek. Jen musi pochopit, zr nejsem hejl, se kterym muze vyjebat.

Odstoupeni od smlouvy je podmineno nekolika vecmi, ale bezvadnost mezi nimi neni.

To jsem snad netvrdil. I když jak to čtu, mohlo to tak vyznít. Právě naopak je tu poměrně silná munice v té podobě, že pokud se na zboží vyskytne vada v prvních 6 měsících, ná se za to, že ji výrobek měl už při prodeji (pouze zmizela ta klauzule o její neodstranitelnosti v prvních 14 dnech) a je to prodejce, kdo by měl dokazovat opak (což se tady taky stalo, že si to nechal potvrdit servisem).
Naopak pokud zboží nefunguje podle představ, těžko běžný uživatel pozná, jestli to je závada nebo vlastnost. Tak zboží vrátí s tím, že mu nevyhovuje (nepodařilo se mu nastavit, aby svítila celá obrazovka).
Jak třeba alza testuje vrácené zboží, než ho dá do prodeje nechci moc spekulovat, podle mě to netestuje vůbec, možná prohlédne mechanickou stránku, ale poochybuju, že maji kapacity na testování funkce. Nemluvím o něčem, co se jen zapne do zásuvky a je to vidět, jsou i složitější výrobky. Ale i u těch jednoduchých o tom pochybuju.

Koupil jsem třeba v alze jehličkovou tiskárnu, jak nerad takové věci kupuju, tady byla dost podstatná sleva, že jsem to zkusil. Přinesu domu, vybalim, zapnu do zásuvky, chrrr... a nic rozsvítí se error. Co teď; už jsem se smiřoval s tím, že tiskárnu povleču zpátky (z reklamace jsem strach neměl, spíš je to velká krabice), ale ještě jsem zkusil se podívat dovnitř a tam bylo něco zapadlé (už si přesně nepamatuju co (bránilo to pohybu tiskové hlavy), ale po vyproštění to bylo v pořádku). Skoro bylo vyloučené, abych to udělal já. Tak jsem to vyndal a tiskárna funguje dosud. Jen jsem si říkal, že asi to ani nezapli do zásuvky, natož aby vyzkoušeli třeba zkušební stránku (podržet tlačítko on-line při zapnutí). Kdo ví, kolik lidí to přede mnou vrátilo, když sleva byla z 5 na 3 tisíce korun. (Že se při tom koloběhu ztratil kabel, který dodnes shánim - mám tam provizorní sdrátovaný podle manuálu - považuju za detail, a podle toho, jak je dostupný, tak soudim, že tiskárna se dodávala s kabelem.) Tak se nedivte, že potom věřim zvěstem o tom, jak jde z ruky do ruky televize, které nesvítí půlka obrazovky.

Zdravím, poruchu jsem prodejci oznámil hned druhý den i s upozorněním, že kameru mám 1 den tedy ve 14 denní lhůtě pro vrácení zboží. Odpověďel i tak na to, že mám vyplnit reklamační formulář. Okamžitě jsem odstoupil od smlouvy do 14 dnů a poslal zboží zpět.
Po obdržení zboží prodejci mi napsali, že kameru posílají do servisu a pokud tam najdou závadu která byla způsobena vlastní vinou, tak mi to odečtou s ceny. Prostě bych nedostal ani korunu. Až dnes mi napsali, že mi vracejí peníze. Už jsem pochyboval o tom jestli ty peníze dostanu zpět podle toho jednání. Je možné, že prodejce prodá porouchané zboží se záměrem, že tuto poruchu zavinil kupující a tak nemusí poslat zpět peníze ? Jak prokázat, že tomu tak není ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru