Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamace zboží do 6 měsíců

Zdravim,
mám telefon koupený v listopadu 2013. Nyní se na něm objevila vada. Jelikož je to méně než 6 měsíců, co jsem ho zakoupil, vím, že můžu po prodejci požadovat opravu nebo výměnu za nový kus. Pokud budu požadovat nový kus, ale prodejce ho zrovna nebude mít skladem, mohu požadovat odstoupení od smlouvy a vrácení peněz? Nebo prodejce může říct že mi peníze nevrátí, ale pošle ho na reklamační opravu?

Předmět Autor Datum
Musí vrátit peníze.
manas 11.04.2014 11:22
manas
Musí vrátit peníze. Přání otcem myšlenky, ale ne vždy je to pravda... Njedříve samozřejmě musí pro…
Roker 11.04.2014 12:20
Roker
Závada je: dotykové ovládání v horní třetině telefonu špatně reaguje. Aktualizace SW ani hard reset…
ferokulda 11.04.2014 13:49
ferokulda
S největší pravděpodobností Vám servis závadu uzná, ale asi prokáže, že závada nebyla už při prodeji…
centsm 11.04.2014 23:04
centsm
Jakým způsobem může servis prokázat, že tam ta vada nebyla už při prodeji? Ten dotyk nezlobí pořád,…
ferokulda 13.04.2014 14:07
ferokulda
Třeba může tvrdit, že vám mobil zvlhl a zkorodovaly mu kontakty digitizéru.
Ara 13.04.2014 15:22
Ara
To by taky musel dokázat, že to tam nebylo už při prodeji.
Wikan 13.04.2014 15:26
Wikan
Ano, a předpokládám, že to nijak nedokáže, protože to by musel servis mít fotku dané oxidace z data…
ferokulda 13.04.2014 19:00
ferokulda
bral bych dohodu, vim ze to je mozny, zkus to vymenit za podoby-jinou znacku- typ telefonu, jeste na… poslední
kamzl 21.05.2014 20:22
kamzl
Zdravim, tak dneska mi dali vedet, ze je telefon hotovy-opraveny (vymena dotykove plochy). Ja jsem a…
ferokulda 14.05.2014 12:46
ferokulda
Samozrejme, ze nemusis. Je to tvoj telefon a ked ho nechces nechaj ho lezat u predajcu kludne. Ale b…
fleg 17.05.2014 09:45
fleg
Ale to není žádné jeho tvrzení, to je zákonný předpoklad. Zákon jasně říká, že pokud se vada objeví…
Wikan 17.05.2014 11:07
Wikan
aby dokázal opak. A Fleg právě vysvětlil, že se to dá dokázat velice lehce... Pokud ale s tímto důk…
Roker 17.05.2014 16:53
Roker
Tím dokáže maximálně to, že tam ta vada nebyla v okamžiku výstupní kontroly. Nikoliv v okamžiku prod…
Wikan 17.05.2014 17:32
Wikan
Presne tak,potvrdenie o vystupnej kontrole chrani vyrobcu,že od neho odišiel vyrobok,ktory bol v por…
audax 18.05.2014 03:50
audax
Trosku predbiehate rozhodnutie sudu mladenci. Vyrobca deklaruje vystupnou kontrolou, ze vyrobok je p…
fleg 20.05.2014 09:41
fleg

Musí vrátit peníze.

Přání otcem myšlenky, ale ne vždy je to pravda...

Njedříve samozřejmě musí prodejce reklamaci posoudit (pokud se ale nejedná o šedý dovoz, tak to posuzuje autorizovaný servis), zda je oprávněná a pokud ano, pak teprve přichází ono:

Pokud se na zboží projeví závada do 6ti měsíců od data prodeje, má se za to, že tam byla již při jeho prodeji, pokud prodejce neprokáže opak

Pak se peníze vracejí, nebo se vymění zboží za nové. Z těch informací co máme ale nemůžeme posoudit, zda není závada například na software telefonu, přičemž se jeho přehráním odstraní, pak je zcela logické, že při prodeji tam tato závada být nemohla a toto není jediný příklad, kdy vada nebyla při prodeji výrobku, ale vznikla v průběhu užívání a zákazník nemá zákonné ani morální právo na vrácení peněz...

Takže zase nevykládejme si zákony dle svého, podle toho, zda jsme prodejci nebo zákazníci ;-)

Závada je: dotykové ovládání v horní třetině telefonu špatně reaguje. Aktualizace SW ani hard reset nepomohl.
Dnes jsem s tím byl za prodejcem a jak píše Roker, závadu musí posoudit autorizovaný servis. Takže jsme sepsali reklamační protokol se závadou a dodatkem, že jelikož se závada projevila do 6 měsíců od koupě, požaduji nový kus. Tak uvidíme, snad mi vyhoví.
:?: Uzná-li servis závadu, může místo toho, aby mi dodal nový kus, tuto závadu opravit a dodat mi opravené zažízení, i když v protokolu je zapsané, že požaduji nový kus? Musím já potom v prodejně toto opravené zboží převzít, nebo mohu stále požadovat nový kus?

S největší pravděpodobností Vám servis závadu uzná, ale asi prokáže, že závada nebyla už při prodeji. Proto oprava. V případě, že by oprava byla nerentabilní, dostanete nový kus. Většinou to záleží na ceně telefonu a dostupnosti náhradních dílů. Některé díly se vůbec nedodávají.

Samozrejme, ze nemusis. Je to tvoj telefon a ked ho nechces nechaj ho lezat u predajcu kludne. Ale budes bez mobilu;o).
Vada pri predaji tam byt nemohla a predajca to moze lahko dokazat dokladom vystupnej kontroly vyrobcu, kde bol telefon preverovany. K niektorym vyrobkom sa dokonca dodava vytlaceny protokol, na telefone mas pravdepodobne len nalepku (PASS), takze v pripadnom sudnom spore by si velmi pravdepodobne so svojim tvrdenim, ze vada tam bola uz pri kupe neobstal (ak ano preco si to reklamoval az po par mesiacoch?).

aby dokázal opak.

A Fleg právě vysvětlil, že se to dá dokázat velice lehce... Pokud ale s tímto důkazem nebude zákazník souhlasit, nezbyde mu, než se obrátit na soud...
Ono je to trochu i logické, těžko bude na dotyku vada při prodeji taková, že se projeví až po několika měsících (jako servisák si ani neumím takovou představit)... Takže za mě, ta závada tam při prodeji 100% nebyla, buď Vám jde o to zda byla nebo nebyla a o tom se můžeme klidně i v odborné rovině bavit, nebo Vám jde o to, jak to "napasovat" tak, aby bylo po Vašem a pak nemohu sloužit a doufám, že Vám to nevyjde ;-)

Presne tak,potvrdenie o vystupnej kontrole chrani vyrobcu,že od neho odišiel vyrobok,ktory bol v poriadku,vysledok vystupnej kontroly vyrobku nechrani predajcu,predajca sa musi postarat o to,aby pri predaji nepredal vadny,poškodeny,znehodnoteny vyrobok nezavisle od vyrobcu,vyrobca svojou vystupnou kontrolou nedeklaruje,že nejaky predajca predava bezchybny tovar,deklaruje len to,že od neho odchadza na expediciu plne funkčny tovar....

Trosku predbiehate rozhodnutie sudu mladenci.
Vyrobca deklaruje vystupnou kontrolou, ze vyrobok je plne funkcny. Zabalenim do krabice s plombou je tento stav potvrdeny a chrani predajcu, pretoze pokial predajca predava vyrobok v neposkodenom obale a zaplombovany od vyrobcu je predpoklad, ze s vyrobok sa nemohol od vystupnej kontroly nijako poskodit. Z takehoto predpokladu bude vychadzat aj sudca, a preto si dovolim tvrdit, ze pripadny sudny spor by zakaznik prehral.
AKo som spomenul vyssie, predavajuci dokaze, ze vyrobok bol plne funkcny tym, ze krabica bola neposkodena, vyrobok odovzdaval zakaznikovi s pecatou od vyrobcu a na vyrobku je znacka vystupnej kontroly.
Navyse sme uz spomenuli, ze zavada reklamoval po 6 mesiacoch, takze uz z tohoto dovodu sa nemoze brat, ze bola uz pri predaji, pretoze by sa musela prejavit hned.
Tu proste nie je co vymyslat a kluckovat v zakonoch, samozrejme, ze sudca moze byt debil, moze byt podplateny, ale vyjadrenie vyrobcu, autorizovaneho servisu, ci obvyklej praxe (aj na to sa da poukazat na sude) budu svedcit jednoaznacne v prospech predajcu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru