Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Snížení mzdy bez oznámení zaměstnancům zaměstnavatelem

Dobrý den. U nás na brigádě nastala kuriózní situace. Jsme parta asi 10 studentů a v okolí jedna firma rekonstruuje svoji budovu. K tomu nabírala brigádníky na práci přes prázdniny na dohodu o provedení práce od 1.7.2015 do 31.8.2015 s odměnou 100,- hrubého za odpracovanou hodinu. Ze začátku to také byli demoliční práce, avšak asi v polovině měsíce, když jsme měli demoliční práce hotové, dostali jsme za úkol rekonstrukci oken. A dnes, 27.7.2015, jsme se z pravdivého, avšak nepotvrzeného zdroje dozvěděli, že nám všem byli naše hodinová odměna snížena na 60,-Kč hrubého za odpracovanou hodinu, pravděpodobně proto, že tato práce není tak namáhavá či co. Zaměstnavatel nás nikoho neupozornil, nic nám neřekli, nepodepsali s námi žádnou jinou smlouvu, nechali nám tu stávající za 100,-Kč.
Moje otázka je tedy zřejmá: Má na tohle zaměstnavatel právo? V platné a jediné podepsané smlouvě nic takového uvedeno není, ale takhle jsme nevědomě dřeli v zaprášeném prostředí od poloviny měsíce za sníženou odměnu a to se nám nikomu nelíbí. Pravděpodobně nám všem příjde na účet o dost menší částka, než se kterou počítáme... Jak se, pokud tato situace nastane, máme zachovat? Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Máte smlouvu na 100, pokud jiná (nebo dodatek) není, platí 100. Záleží i na tom, jak přesně/podrobně…
L-Core 27.07.2015 17:28
L-Core
Kde byla uvedena ta výše mzdy? Pokud nebyla přímo ve smlouvě, tak ji měnit může, musí to ale být pís…
Wikan 27.07.2015 17:29
Wikan
výše odměny je uvedena ve smlouvě, přímo napsána, že zaměstnanci náleží 100,-Kč, ve smlouvě je to tu…
Pracant 27.07.2015 20:52
Pracant
Zaměstnavateli oznámit, že pokud nedodrží 100, půjdu dál. Třeba se zalekne, doplatí a bude klid. Tře…
L-Core 27.07.2015 22:05
L-Core
Je-li odměna za vykonanou práci sjednána ve smlouvě, je možné tuto změnit jen změnou smlouvy. Změna…
Dale Cooper 27.07.2015 22:10
Dale Cooper
Ne nemá, slušnost je Vám to říct,podebatit o tom zda to vyhovuje.Jestli máě papír na 100,-/hod hrubé…
kamzl 27.07.2015 22:17
kamzl
Ten zdroj je podle mne nejen nepotvrzený, ale i nepravdivý. Odměnu sjednanou v DPP může zaměstnavat… poslední
ivzez 29.07.2015 03:28
ivzez

Máte smlouvu na 100, pokud jiná (nebo dodatek) není, platí 100. Záleží i na tom, jak přesně/podrobně je to ve smlouvě uvedeno. Pokud budou při výplatě sedět hodiny a koruny budou nižší, nejprve bych se obrátil na zaměstnavatele, a pokud nebude vyřešeno, tak na Úřad práce a později případně soud.

výše odměny je uvedena ve smlouvě, přímo napsána, že zaměstnanci náleží 100,-Kč, ve smlouvě je to tučně zvýrazněné. Takže nejprve se obrátit na zaměstnavatele, poté na úřad práce a později na soud. Děkuji za radu.

Je-li odměna za vykonanou práci sjednána ve smlouvě, je možné tuto změnit jen změnou smlouvy. Změna smlouvy je dvoustranný akt, což znamená, že s tím musí souhlasit obě strany. Takže zaměstnavatel svévolně nemůže začít vyplácet méně, než je sjednáno.
Jiné to je, když je mzda stanovena mzdovým výměrem. Tady pak stačí, když zaměstnavatel tento zaměstnanci předloží. To ale není tvůj případ.

Ne nemá, slušnost je Vám to říct,podebatit o tom zda to vyhovuje.Jestli máě papír na 100,-/hod hrubého tu by jste měli dostat.Zachovat se můžete tak že ta odměna není i pro brigádníka adekvátní, pokud by měl z těch 60kč odvádět daně nedá vám to ani minimální možnou částku, domluvte se s vediucím proč to tak je a částku vám zvedne na potřebnou taxu nebo si hledejte něco jiného, hlavně jim ten nový výměr nepodepisujte.

tohle se řídí kapku jinýma pravidlama, vy tam máte možnost si vydělat určitou sumu, kterou nesmíte přesáhnout a ani by vám to zaměstnavatel neměl dovolit, kvůli odpočtům a vašemu statusu.

Ten pravdivý a zároveň nepotvrzený zdroj ignorujte, děláte za tu 100,- po kontrole si spočtěte výdělek-odměnu- a mělo by vám to vycházet, jestli ne žádejte vysvětlení a nápravu.

Ten zdroj je podle mne nejen nepotvrzený, ale i nepravdivý.

Odměnu sjednanou v DPP může zaměstnavatel změnit (snížit) pouze v případě,
že s tím budete souhlasit (podepíšete dodatek). A v žádném případě "zpětně".

Počkejte, kolik Vám zaměstnavatel za červenec zaplatí. Nebude-li odměna odpovídat
částce sjednané v DPP, vyzvěte (nežádat, neprosit!!) jej písemně k okamžitému
doplacení (stanovte si rozumný termín – cca 10 až 15 dnů).
Zašlete doporučeným dopisem s dodejkou.

Pokud by zaměstnavatel ve stanoveném termínu odměnu nedoplatil,
můžete se obrátit na inspektorát práce (ÚP se tímto již několik let nezabývá),
nebo zaměstnavatele rovnou žalovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru