Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s "obstavením" běžného účtu v případě úmrtí majitele účtu a zahájením dědického řízení?

Jak je to v případě uvedeném v titulu otázky.
Konkrétně.
Máme s manželkou společný B.Ú. založený na mé jméno. K tomuto účtu máme vystavenu debetní kartu. Disponenty B.Ú. jsme oba. Důchody, nás obou, jsou poukazovány na tento náš společný účet. Jak by to bylo, pokud bych já umřel?
Dle některých informací prý dojde k "obstavení" tohoto účtu notářem, až do ukončení dědického řízení a manželka by byla bez možnosti disponování s hotovostí na tomto účtu.
V bance nám ale pracovnice řekla, že k "obstavení" účtu notářem, po úmrtí majitele, proběhne delší doba (cca 3 týdny) po kterou je možno s hotovostí na účtu disponovat (zavčas vybrat potřebnou částku). Což se mi ale nějak nezdá.
Pak ještě máme oba, každý na své jméno, samostatné spořící účty, u jiné banky, než máme uvedený B.Ú. A pro příležitostné použití máme oba debetní COOL karty od ČSOB. Ty jdou doplňovat z libovoného účtu, tedy i z těch spořících.
Jak je to, v případě úmrtí jednoho z nás , s "obstavením" těchto spořících účtů?
Předpokládám, že by pak, v případě mé smrti, mohl být obstaven, společně s B.Ú., pouze můj spořící účet a manželka by mohla disponovat se svým spořícím účtem bez problémů a převádět z něj hotovost na její COOL kartu, po dobu, než by bylo ukončeno dědické řízení a uvolněn původní společný B.Ú. na mé jméno.
Je má úvaha správná? Případně, jak tuto situaci řešit tak, aby po mé smrti manželka, po dobu dědického řízení, nezůstala bez prostředků?
Vše zřejmě souvisí s titulem "SJM" - společné jmění manželů a s dědickým řízením.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji všem za reakce a odpovědi k původní mé otázce. Ještě, když už jste to "nakousli", měl jsem za…
George63 13.07.2018 10:39
George63
Veškerý majetek,movitý i nemovitý pořízený za trvání manželství (kromě prokazatelných darů) je majet…
kozakl 13.07.2018 10:58
kozakl
Kam? Do "slamníku"? :-D Pouze tam na ně (snad) erár nedošáhne. A navazuji na původní otázku. Nebudou…
George63 13.07.2018 11:11
George63
Stručně řečeno pokud má Vaše manželka nějaký účet,spoření nebo někde kde má peníze a je to vedené je…
Sirka22 13.07.2018 12:06
Sirka22
Díky, přečet jsem si to. Ale pořád mi není jasné (asi jsem natvrdlý, nebo to není normální), jak by… nový
George63 14.07.2018 07:58
George63
Som rodený čechúň pod oboch svojich geneticky príbuzných rodičoch, ale objasni mi vetu v slove manže…
Nuda 13.07.2018 16:25
Nuda
Množné číslo - manželé, takže jednomu z manželů, potažmo v jednotném čísle "manželu". Mohl jsem naps… nový
George63 14.07.2018 07:27
George63
potažmo v jednotném čísle "manželu" když už, tak "manželovi/manželce"nebo "jednomu z manželů". nový
jirka44 14.07.2018 07:43
jirka44
OK, prý by to mělo být (i dle mé manželky) spíše "tomu jednomu z manželů", tož "sorry.:-D Ale snad t… nový
George63 14.07.2018 08:07
George63
"manželovi/ Mně přijde správný i tvar manželu, byť se neužívá. Vzor pán, takže pánu i pánovi. Hleda… nový
čumil_old 14.07.2018 17:50
čumil_old
Karel by řekl "manžovi" a teď mudruj který to je,kolík nebo díra. nový
forestek 14.07.2018 19:03
forestek
Klucí, vyprdněte se na problém s češtinou a ujasněte mi spíš, jak to tedy je s těmi účty obou manžel… poslední
George63 14.07.2018 22:08
George63

Děkuji všem za reakce a odpovědi k původní mé otázce.
Ještě, když už jste to "nakousli", měl jsem za to, že součástí řízení o dědictví jsou veškěré nemovitosti i movitosti manželů, které jsou v jejich společném vlastnictví, dle zákona ve "SJM". Takže by to snad měly být i veškeré účty, ať jsou na jméno kteréhokoliv. Jedná se přece také o neopominutelné dědice, kterými jsou třeba děti. Není snad možné, aby třeba dům, nebo i účet, byl pouze na jméno jednoho z manželů a po smrti toho, na kterého nebyl majetek (účet) napsán, zůstala veškerá pozůstalost manželu, na nějž bylo napsáno vše.
Pochopitelně vylučuji majetek, který některý z manželů získal před uzavřením manželství, případně osobním darem (na ten by se to snad mělo také vztahovat).

Stručně řečeno pokud má Vaše manželka nějaký účet,spoření nebo někde kde má peníze a je to vedené jen na její jméno tak ten účet určitě nezablokují. Ostatní co je vedené na Vás oba tak půjde do dědického řízení. Což může trvat nějakou dobu.

Ideální je v prvních týdnech, tedy ještě předtím, než se banka od soudu dozví o smrti manžela, vybrat potřebnou hotovost. Není to nic nezákonného. Do dědictví se totiž správně započítá částka, která byla na účtu v den úmrtí manžela, ale na polovinu má manželka nárok díky tomu, že nejdřív se vypořádává společné jmění manželů (SJM).
O stavu účtu v době smrti banka informuje notáře – to, co žena vybere potom, bude buď součástí společného jmění, nebo se započte jako její podíl na dědictví. Pokud vám chodí na účet výplata či dávky, nechte si je co nejdříve posílat jinam, pak budete mít přístup k penězům bez problémů.
Zdroj: https://finance.idnes.cz/spolecny-ucet-manzelu-po-smrti-jednoho-z-nich-banka-blokuje-p43-/viteze.aspx?c=A081114_150338_viteze_fib

Myslím že tímto je Váš dotaz zodpovězen.

Díky, přečet jsem si to. Ale pořád mi není jasné (asi jsem natvrdlý, nebo to není normální), jak by bylo možné, aby byla případně veškerá hotovost na účtě toho pozůstalého manžela a nebyl by tento účet blokován pro účely dědického řízení? Jaksi mi to nedává smysl, proč společný účet na jméno zemřelého ano a účet druhého manžela ne. Pořád jde přece o to, že veškerý majetek (i peníze), pořízený a získané za trvání manželství, jsou součástí SJM. Takže také peníze na všech účtech, bez rozdílu, na koho jsou napsány.
A, v tom případě, mi ještě stále není jasné, cituji z článku "Pokud vám chodí na účet výplata či dávky, nechte si je co nejdříve posílat jinam, pak budete mít přístup k penězům bez problémů." Kam jinam? Nejspíš si tak, po staru, nechat posílat důchody poštou, případně vyzvedávat na poště?:-D
V tom případě by pozůstalý pak mohl "přežívat", po dobu dědického řízení, pouze ze svého důchodu, bez možnosti, v případě potřeby, s disponováním úsporami.
Nebo peníze mít uloženy na "cizí" jméno, třeba na jedno z dětí? Pouze v tom případě by byl účet mimo dědické řízení, neboť by nebyly uloženy na jméno ani jednoho z manželů.
Možná se v tom moc "pitvám", ale stále mi to není jasné. ;-)

Som rodený čechúň pod oboch svojich geneticky príbuzných rodičoch, ale objasni mi vetu v slove manželu(?), tj. vetu, bez riadneho skloňovania prípadne interpunkcie:

citujem:
"....nebyl majetek (účet) napsán, zůstala veškerá pozůstalost manželu, na nějž bylo napsáno vše. "

Dôvod: Aby bola pre laika veta (právna mätež) v predmetnom odseku pochopiteľná, jasná a zrozumiteľná. Páč zní to na našom území "poněkud jankovitě".

Po našom: čo tým chcel básnik povedať, akej právnej rady sa taxatívne domáhaš?

Repete, Da capo Al fine:
Není snad možné, aby třeba dům, nebo i účet, byl pouze na jméno jednoho z manželů a po smrti toho, na kterého nebyl majetek (účet) napsán, zůstala veškerá pozůstalost manželu, na nějž bylo napsáno vše.

Klucí, vyprdněte se na problém s češtinou a ujasněte mi spíš, jak to tedy je s těmi účty obou manželů a dědickým řízením, při úmrtí jednoho z nich a možností zablokování účtů, které jsou vlastně všechny součástí SJM, ať jsou založeny na kteréhokoliv z nich.:-D
Je tedy někde jednoznačně řečeno, že pokud je účet založen na jméno pozůstalého manžele (la, ky)?:-D, tak nebude zablokován po dobu dědického řízení? To v té závorce uvádím jako různé možnosti, aby zase nedošlo k diskusi mimo podstatu otázky.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru