Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sankce za nenošení roušky na pracovišti

Zdravím,

na začátek bych chtěl podotknout, že nejsem žádný odpůrce roušek, jen mi vadí když se mnou někdo chce tzv. vyje***
K věci. Pracuji ve firmě kde jsou kanceláře, ale i dělnický a tedy občas velmi špinavý provoz (zkuste si několikrát za hodinu špinavými rukami jen posunout roušku nad nos). Zaměstnavatel nám v určitém množství roušky poskytnul, ale ne natolik abychom si je měnili několikrát denně. Nedávno nám nadřízení sdělili (ústně i písemně), že za nenošení roušky na pracovišti bude finanční postih. Chápu, kdyby zaměstnanec porušoval zákoník práce a nebo bezpečnost práce nenošením předepsaného vybavení (u svářečů kukla, rukavice atd...), ale sankcionovat zaměstnance pokud porušuje nařízení vlády, tak to snad nemá právo? Za tento přestupek snad může postihovat občany jen policie. Dotázal jsem se našeho odborového bosse, ale kdo kdy měl tu čest ......asi ví co mi odpověděl :-).

Děkuji za názory.

Předmět Autor Datum
A nemáte to součástí BOZP předpisů?
Wikan 12.01.2021 16:24
Wikan
Ne, určitě. Je to opravárenský provoz. Samozřejmě v lakovně při stříkání a nebo broušení, to se resp… nový
njaji 12.01.2021 16:29
njaji
V tom případě na to právo nemá. A jakým způsobem ten finanční postih hodlá realizovat? Snížením odmě… nový
Wikan 12.01.2021 16:33
Wikan
Vyfasovali jste roušky, noste je. Pokud máte špinavé a docházejí vám, požádejte zaměstnavatele o dal… nový
Prasak 12.01.2021 16:32
Prasak
Děkuji za názor, ale dotaz zněl: jestli má vůbec právo zaměstnavatel postihovat něco co nařídila vlá… nový
njaji 12.01.2021 16:35
njaji
Pokud to vydal jako směrnici, tak ano. Ale je povinen vám k tomu zabezpečit prostředky, tedy dostate… nový
Prasak 12.01.2021 16:36
Prasak
Směrnice vydána nebyla. Jen přepis vládních nařízení. Díky nový
njaji 12.01.2021 16:43
njaji
Vladní nařízení je pro zaměstnavatele co všechno musí zajistit, aby se nemoc na pracovišti nešířila.… nový
TNT 12.01.2021 18:42
TNT
Vládní nařízení je platný pro všechny, jak pro zaměstnavatele, tak pro tebe. Pokud nebudeš respektov… nový
Prasak 12.01.2021 19:18
Prasak
Ač to není moc hezké, tak vás klidně může postihovat i nepřímo. Stačí když bude bezpodmínečně a důsl… nový
Wikan 12.01.2021 16:37
Wikan
Samozřejmě to souhlasím. Ještě jednou opakuji, že se nikdo nechce tzv "cukat", ale vedoucí jsou různ… nový
njaji 12.01.2021 16:45
njaji
Nosíš to v obchode, na ulici - prečo si myslíš, že na pracovisku to nosiť nemusíš? Za nenosenie rúšo… nový
ok 12.01.2021 19:29
ok
Skor ako sa zacnes dovolavat svojich prav skus sa na to pozriet ocami zamestnavatela. On chce vyraba… nový
fleg 12.01.2021 20:52
fleg
U nás je prostě na každých vstupních dveřích papír, že vstup je povolený jen se zakrytým nosem a úst… nový
Karel04 12.01.2021 23:02
Karel04
Nariadenie vlády platí pre všetkých občanov (sú výnimky, ktoré toto nariadenie uvoľňujú). Takže ich… poslední
yYy 13.01.2021 11:59
yYy

Vyfasovali jste roušky, noste je. Pokud máte špinavé a docházejí vám, požádejte zaměstnavatele o další. Ty špinavé mu klidně předejte zpět, kdyby se cukal, že jich spotřebováváte moc.
U nás v práci byl příděl jedna rouška na 8 h směnu, 2 kousky na 12 h směnu. Někteří spotřebovali i více než ty dvě, když došli, nafasovali další.
Pokud to tedy po vás firma vyžaduje, musí vám zajistit roušky. Když je máte špinavé, je to nehygienické a tím bych argumentoval. Jde přece o ochranu zdraví při práci. Jestli máte ve firmě i bezpečáka, tak špinavý roušky na hubě nesmí akceptovat ani on.

Vladní nařízení je pro zaměstnavatele co všechno musí zajistit, aby se nemoc na pracovišti nešířila. Jak to zaměstnavatel předá zaměstnancům neřeší, má vás informovat jak se na pracovišti chovat, aby se tam nešířila nemoc a dodat případné další pracovní pomůcky, dezinfekce. Defakto by ses odvolával zaměstnavateli na to, že tě zaměstnavatel neinformoval o tom co má dle vládního nařízení dělat. :-) Jak tu napsal Prasak máš si požádat o víc roušek, máš řešit jádro problému o co jde, abyste tam byli happy.

Vládní nařízení je platný pro všechny, jak pro zaměstnavatele, tak pro tebe. Pokud nebudeš respektovat vládní nařízení, zaměstnavatel tě může vykázat z pracoviště a absenci si pak vysvětluj jak chceš. Buď budeš makat v roušce, nebo seď doma.
U nás v práci je alternativa k rouškám obličejový štít. Moc lidí ho nenosí, protože to taky není hitparáda a musí pro to být nějaký důvody, myslím že potvrzení od doktora, třeba astmatici a pod.

Nosíš to v obchode, na ulici - prečo si myslíš, že na pracovisku to nosiť nemusíš? Za nenosenie rúšok v prevádzke môže byť firma sankcionovaná a preto sa môže brániť napr. tak, že ti naparí pokutu, alebo ťa vykáže z pracoviska, samozrejme s absenciou. Alebo na teba zavolá políciu. Sú tam však aj výnimky napr: "Uvnitř nemusí mít roušku ani děti do 2 let (včetně) a osoby s poruchou intelektu a závažnými duševními poruchami...". Možno by si sa tým obhájil.

Skor ako sa zacnes dovolavat svojich prav skus sa na to pozriet ocami zamestnavatela.
On chce vyrabat, chce tvorit zisk a na to potrebuje mat funkcnu vyrobu a abz ju mal musi zabezpecit v maximalnej moznej miere ochranu pred sirenim virusu. Ak ma zamestanavatel pocit, ze to su ruska tak je jasne, ze trva na ich noseni a to aj pod hrozbou pokuty.
Zrovna pat hodin dozadu som volal s kamosom z vysky (vyrobny riaditel). Vo firme to zvladaju ltt, 30% ludi vo vyrou uz Covid malo, ci ho maju a aj preto po novom roku zacala firma proaktivne sama na vlastne naklady testovat zamestnancov, pretoze im hrozi zavretie vyroby.
Takze on ma v hlavu v smutku a modli sa, aby mu neochorelo este viac ludi a zvladli sa terminy a teraz si predstav, ze za nim prides ty a zacnes sa domahat svojich domnelych prav, pretoze mas pocit, ze s tebou chcu vyje***.
Akoby si rozhodol na jeho mieste ty? Chlapi je to fajn, ze serete obcas na nariadenia, hlavne, ze vase prava su ok a to, ze zavierame fabriku to nech vas netrapi, ved vy si isto najdete pracu aj inde?

U nás je prostě na každých vstupních dveřích papír, že vstup je povolený jen se zakrytým nosem a ústy. Takže kdo nemá roušku, nemá tam co dělat. Samozřejmě si ji někdo občas sundá pod bradu, ale nikdo se nebude hádat s vedením, že jim na to kašle. Protože tím poruší nařízení zaměstnavatele a asi by tam už dlouho nedělal. Nebo by tam měl vstup zakázaný i kvůli ohrožení ostatních.

Nariadenie vlády platí pre všetkých občanov (sú výnimky, ktoré toto nariadenie uvoľňujú). Takže ich musí plniť občan i zamestnávateľ. Ten zabezpečil ochranné prostriedky. Vydá internú smernicu, nariadenie pre svojich zamestnancov - je to PRÍKAZ zamestnávateľa. Takže zamestnanci sú povinní to dodržžavať. Ak zamestnanec (ako napr. ty) to nechce rešpektovať, alebo nerešpektuje, kontrola zistí porušenie nariadenia vlády - zamestnávateľovi je udelená pokuta. Ten to zosobní tomu, kto to porušil (teda tebe), pokutou. A keďže zamestnávateľ vydal interné nariadenie a ty si ho porušil, má právo vykonať aj iné opatrenie - jednoducho ťa vyhodiť a dať absenciu, alebo s tebou ukončiť pracovný pomer s okamžitou platnosťou (treba si uvedomiť, že pokiaľ je vyhlásený nejaký stav - núdzový, výnimočný a pod. v štáte - tak i zákonník práce v tomto prípade sa nemusí dodržiavať, čo sa týka nejakej výpovednej lehoty) - a tak jednoducho ti len povie - "Zbaľte si veci, na personálnom si prevezmite papiere a opustite priestor."

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru