Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zmena vyplatniho terminu

Zdravim, mam takove dotazy ohledne zamestnavatele...Jiz jsem sem psal drive, ze vlastne nas prebrala nova firma, ktera se zavazala dodrzet veskere podminky minule firmy. V patek prisel za mnou mistr a dal mi podepsat dodatek ke smlouve, kde bylo napsane, ze se meni vyplatni termin z 10. na 15. a dalsi vec, ze budeme mit mensi stravenky - minuly zamestnavatel nam daval 75, nynejsi chce davat 50... Samozrejme, ze jsem to nepodepsal. Muze mi naridit podepsani, kdyz s tim nesouhlasim? Jde mi o to, ze sem mel vzdycky vyplatu do 10, takze mam na ucte nastvene veskere platby k 10. dni v mesici. Neminim chodit do banky a cele to predelavat.

a jeste jeden dotaz. Co se stane, kdyz si bude posilat vyplatu jak bude chtit? to znamena kdyz mi neprijde do 10.? V pondeli mam nocni smenu, jestli mi neprijde vyplata, coz by mela, muzu zavolat sefovi, ze se nemam jak dostat do prace kdyz mi neposlal vyplatu?

Zacina se mi to tam nelibil, poslal tam na posilu 40 madaru, ja se s nema nedomluvim a sef jen chodi a kritizuje me jako vedouciho smeny, ze si neumim pohlidat smenu. Ale copak je to mozne se domluvit s madarem? Nejradeji bych dal vypoved a zadal odstupne zpetne, ale zatim asi nic neporusil.

a posledni dotaz. Zmenil jsem si telefonni cislo, v praci ho nechci hlasit - volaji mi v patek v 17:00 at prijdu v sobotu v 6:00 do prace na ranni smenu na prescas. Jsou nejake zakony, ze zamestnavatel MUSI nechat na sebe telefonni kontakt? Predem upresnuji, ze neberu zadny priplatek za pohotovost na telefonu. Diky

Předmět Autor Datum
nova firma, ktera se zavazala dodrzet veskere podminky minule firmy Písemně? V kolektivní smlouvě (…
L-Core 08.08.2015 17:09
L-Core
Zde je odkaz na dokument kde se to pise, muzu sehnat i od obou lidi podepsane... MFqK0.jpg jinak k p…
Maaartin 08.08.2015 17:41
Maaartin
Aha, tak to je pro vás (zaměstnance) o dost lepší, než jsem si původně myslel. Pokud máte odbory, by…
L-Core 08.08.2015 18:43
L-Core
No tak dekuju, tzn, ze vyplatu mi muze zaslat kdy chce? Zmenit vyplatni termin kdy chce? Co se vlast…
Maaartin 08.08.2015 18:56
Maaartin
Nepřijít do práce = neomluvená absence. Se všemi možnými důsledky. Někde mají ve "vnitropodnikových…
L-Core 08.08.2015 19:11
L-Core
Ok dekuji za info...No myslim si ze jsem momentalne nenahraditelny...V nasi firme mame 4 smenny prov…
Maaartin 08.08.2015 19:23
Maaartin
co kdybych zalozil odbory, zamestnancu je tam dost, 3 lidi sezenu... Pote me nemuzou vyhodit, za to,…
Maaartin 08.08.2015 19:37
Maaartin
Hodnotit tvou práci bude vždy nadřízený. To,že si myslíš ty,že tě nemůže vyhodit je jen naivita. Je…
pedrosoo 09.08.2015 13:53
pedrosoo
Telefonní číslo dávat samozřejmě nemusíš, stejně tak nemusíš zvedat hovory z práce, ani ti nemůžou v…
Prasak 08.08.2015 21:07
Prasak
JJ diky za info, ze nemam praci v madarstine v popisu prace to me nenapadlo :) o pouziji hned v pond…
Maaartin 08.08.2015 21:26
Maaartin
Někdy je opravdu lepší odejít, když se ti snaží srát na hlavu. Nic ti nebrání hledat si novej job. M…
Prasak 09.08.2015 01:14
Prasak
S tím telefonem,pokud to bude firma potřebovat,tak mu přidělí služební,malým dodatkem k pracovní sml…
pedrosoo 09.08.2015 13:56
pedrosoo
Ale bude muset dostat příplatek za pohotovost, pokud se od něj požaduje nečekaný nástup do práce. To…
Prasak 09.08.2015 20:43
Prasak
No slušný peníze ? Jenže to je úpis čertu,bez piva,bez opravdového volna ? Věřte,nebudu uvádět firmu… poslední
pedrosoo 09.08.2015 21:24
pedrosoo

nova firma, ktera se zavazala dodrzet veskere podminky minule firmy

Písemně? V kolektivní smlouvě (máte ji?, protože to je základ pro další poddotazy)? Nebo jen "per huba"?

Podepsání se nařídit nedá, ale podle mě tím nic nezískáš.

Pokud výplata nepřijde včas, je samozřejmě možné šéfovi volat, že nemám na autobus. Ale to není jeho problém.

S Maďarem je možné se domluvit. Buď umět maďarsky nebo najít jinou společnou řeč (anglicky, rusky, německy..)

Při výpovědi zaměstnancem žádné odstupné nenáleží.

Neexistuje zákon, který přikazuje zaměstnanci mít telefonní přístroj a sdělit jeho číslo zaměstnavateli.

----

Z uvedených reálií v dotazu mám dojem, že to klapat nebude. Buď odejdeš sám, nebo tě vyhodí.

Zde je odkaz na dokument kde se to pise, muzu sehnat i od obou lidi podepsane...
MFqK0.jpg
jinak k podpisu dodatku, nic nechci ziskat, to ne, ale chci se ridit timto dokumentem a trosku jim podelat vyplatni terminy. Pry ta firma ma 300 zamestnancu a ja to proste budu chtit do 10. v danem mesici. S tema madarama...To ze neovladam zadny jazyk je sice muj problem, vim o tom. Ale snad jsem v cr a budu mluvit cesky ne? To ze si tam firma da madary, tak nam mela zaplatit nejaky kurz ci co. No a jinak k tej vypovedi, nasel jsem paragraf, kde je psano, ze 2 mesice po prevzeti muzu dat vypoved a muze mi nalezet odstupne, ale pouze tehdy pokud nedodrzi nova firma domluvene veci...ale s tim cislem jsem jen rad. Diky za info

Aha, tak to je pro vás (zaměstnance) o dost lepší, než jsem si původně myslel. Pokud máte odbory, bylo by to ještě lepší.

Ale konkrétně, fakt neumím poradit, jak si svoje požadavky vydupat. Pokud bude zaměstnavatel chtít, vždycky se zaměstnancem nějak vydr*e. Zastávám dlouhodobě názor, že zaměstnanec má v podmínkách českého kapitalismu jen dvě možnosti: buď držet hubu a krok, nebo jít. Navzdory všem zákoníkům práce. Výjimkou je opravdu nepostradatelný zaměstnanec, případně pár společností, kde zaměstnanci jsou bráni jako spolupracovníci a vztahy (často i neformální) připomínají z pohledu vykořisťované prodavačky z super-hyper čistou sci-fi.

No tak dekuju, tzn, ze vyplatu mi muze zaslat kdy chce? Zmenit vyplatni termin kdy chce? Co se vlastne stane, kdyz vyplatu posle treba o yden pozdeji...Ja dostanu upominky v radu set korun a on nic? Muzu postavit vypoved jeste na jedne veci...Pokusim se vysvetlit...U minuleho zamestnavatele jsem jeste v dubnu kvetnu a crvnu delal cca 50 hodin prescasu za mesic...My jsme u minuleho zamestnavatele dostavali hodinovou mzdu prave z prumeru tri mesicu...Otazkou je, co tedkom s tim udela dosavadni zamestnavatel. Ja neporusim preciz nic...Vim jen to, ze jsem odmitl dat telefonni cislo a nedostal jsem vyplatu. Ostatni moji spolupracovnici vyplatu maji, ja ne. Mozna je to nahoda, minuly zamestnavatel predaval vsechny nase veci vcetne cisla uctu, mozna se stala chyba. Ale snazim se nesrat si na hlavu od nich a davam jim to najevo...Jen mi to prijde divne. Co se stane, kdyz neprijdu proste do prace z duvodu neposlane vyplaty do urceneho terminu 10.srpna? Dekuji

Nepřijít do práce = neomluvená absence. Se všemi možnými důsledky. Někde mají ve "vnitropodnikových zásadách", že neomluvená absence = zvlášť hrubé porušení pracovní kázně (a tedy možnost okamžitého zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele). Plus existuje možnost žaloby organizace za způsobenou škodu. Nemyslím si sice, že by to u soudu prošlo takhle jednoznačně, ale netuším to. Do práce nechodím 25 let a "kopu" za zaměstnavatele. Co jsem rozdal asi pět okamžitých výpovědí, s ani jednou nebyl problém..

http://pravo.poradna.net/q/view/10389-dvoumesicni- vypovedni-lhuta

Okamžité zrušení pracovního poměru je možné v případě,
že zaměstnavatel nevyplatil mzdu (nebo její část)
v zákonné lhůtě 15 dnů po období splatnosti mzdy.

Např. v případě dlužné mzdy za duben lze pracovní poměr z tohoto důvodu
zrušit nejdříve 16. června (obdobím splatnosti je celý květen).

Ok dekuji za info...No myslim si ze jsem momentalne nenahraditelny...V nasi firme mame 4 smenny provoz - dvanactky - kratky dlouhy tyden, moji praci co vykonavam umime jen my 4. Kdyz mi ta vyplata neprijde, musim se nejak upominat a nebo muzu cekat do 16.zari? Radeji bych sel opravdu pryc a to OKAMZITE, ale bojim se toho, ze muzou neco po me chtit.Kdyz ja neprijdu do pracce a nevyridim objednavky ze strany Conti..., tak jsou tam za zastaveni provozu pokuty ve vysi 50tisic eur...Kazdopadne jak ta vyplata neprijde do konce pristiho tydne, tak mam pristi tyden patek, sobota, nedela ranni...v patek tam poslu nemocensky listek a at se staraji. Stve me, ze za minuleho zamestnavatele byk klid, domluva uplne ok, vsechno fungovalo, zadni cizinci...Ted co tam prisel novy zamestnavatel, tak jsou jen problemy, chaos, cizinci, furt telefonicke obtezovani - proto jsem si zmenil telefonni cislo, ktere po me urgentne chteji. No a jeste k tomu dodatku. Ten nemam vyfocen, hrozi mi neco za to, ze nepodepisu vyplatu 15 dni a zmena vyse stravenek? Jak to tak ctu, tak je to uplne jedno, ze je ve smlouve napsane, ze je vyplatni termin 10 den v mesici

co kdybych zalozil odbory, zamestnancu je tam dost, 3 lidi sezenu... Pote me nemuzou vyhodit, za to, ze budu trvat na zakoniku prace preciz. Svoji praci si odpracuji vzdycky, kdybych nerobil, nereknu ani pul slova, ale proste ja nevidim v tom co delam nic spatneho. Bylo nam to slibeno primo v dokumentu co jsem posilal.

Hodnotit tvou práci bude vždy nadřízený. To,že si myslíš ty,že tě nemůže vyhodit je jen naivita. Je potřeba,aby ti nadřízený několikrát (snad 3x) písemně udělil napomenutí pro nějaké porušení ..., věř,to není problém tě dostat ven.Pokud nadřízený sám uzná,že jsi nepostradatelný pro firmu,tak to poznáš podle zacházení.

Telefonní číslo dávat samozřejmě nemusíš, stejně tak nemusíš zvedat hovory z práce, ani ti nemůžou v pátek zavolat, abys přišel druhej den na přesčas. To ti měli říct ještě v práci a hlavně, pokud ti volají domů a chcou po tobě přesčas, na to je jednoduchá odpověď - sorry, já sedím v hospodě a su totálně na sračky, do rána nevystřízlivím.
Nepřijít do práce kvůli chybějícím penězům na autobus - to je tvůj problém, zaměstnavatele nemusí zajímat, jak se dopravíš do práce. Někdo chodí pěšky, někdo busem. To je tvůj problém, že sis našel práci daleko od domu. Tohle bys neuhrál.
Avšak pokud ti výplata nepřijde na účet v dohodnutým termínu, lze to brát jako porušení smlouvy a použít to k okamžitýmu zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnance. Je tu však otázka, do jakýho termínu jste si dohodli výplatu. Ta změna výplatního termínu je formou dodatku, ovšem jaký máš možnosti, to přesně nevím, jestli podepsat, nebo nepodepsat a odejít?! Na to se zeptej zaměstnavatele, co to obnáší, když nepodepíšeš.
Každopádně inkaso a další platby v bance jsou opět tvůj problém.

K maďarům - pokud maďaři neumí česky, měl by zaměstnavatel zajistit překladatelský služby. Komunikaci v maďarštině v popisu práce určitě nemáš.

JJ diky za info, ze nemam praci v madarstine v popisu prace to me nenapadlo :) o pouziji hned v pondeli. Penize samozrejme mam na bus, ale jen me trosku stve to, kdyz ja nedojdu do prace mam z toho Acko, kdyz on neposle vyplatu a me to bude stat nejake penize na pokutach ( toto je prehnane, ja vim ) mu se vlastne nic nestane...Toto mi trosku vadi. Nicmene, vzdycky jsem si svoji praci udelal, vzdycky. Akorat jak jsem jiz psal, nechci se sebou nechat orat. Ale co mi prijde OPRAVDU nespravedlive je to, ze v tydnu chteli po me nove cislo, rekl jsem jim, ze jim ho opravdu nedam. Mistr mi odvetil, ze to poznam na premiich. Kdyz jsem mu rekl, ze at si je veme v srpnove vyplate a ne v cervencove, protoze jsem se takhle jakoby DRZE zachoval v srpnu, odvetil mi ze mu nikdo nebude rikat co ma dat do vyplaty :D Tak jsem mu popral krasny zbytek pohodoveho dne a sel jsem. Co s debilem? Stejne na nej nemuzu a nic jsem nezrobil.

Někdy je opravdu lepší odejít, když se ti snaží srát na hlavu. Nic ti nebrání hledat si novej job.
Mimochodem - nemysli si, že jsi nenahraditelný/obtížně nahraditelný. Ze dne na den na tvý místo dosadí jinýho a půjde to. Bude to chvilku drhnout, ale půjde to. Taky jsem si kdysi myslel, že jsem potřebný. Vždycky to půjde, bude to skřípat, ale půjde, firmy si nějak poradí. Nikdo nesmí být tak klíčový, aby to firmu položilo.

A ještě něco - chování tvýho mistra se nazývá bossing. To je, když někdo zneužívá své vyšší pozice vůči podřízeným. Na takovýto věci se dá ve velkých firmách stěžovat na personálním oddělení, v menších (obzvláště s německým vedením) bohužel má často zaměstnanec vcelku smůlu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru