Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ověřování listin.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/overeni-padelku-v-cesku-urednice-mela-pochybnost-tak-si-vzala-lupu-a-rekla-uz-to-vidim-je-to-prave-67028?dop-ab-variant=1&seq-no=1&source=hp

Já jsem se s tím už setkal - když jsem ještě pracoval, tak jsme potřebovali někomu dát ověřenou kopii nějakého anglicky psaného dokumentu. Tak jsem zaběhl na místní poštu, tam jsem u okýnka předal ten dokument, úřednice si ho vzala, strčila do kopírky, na kopii co vylezla z kopírky dala úřední razítko, napsala mi účet a bylo to.
Ručila za to, že na té kopii je přesně to jako na originálu, anglicky, aby to zkontrolovala slovo od slova nemusela umět.

Napadlo mne, kdybych sepsal dokument, že jsem marťanský král a jdu obsadit Zemi, tak by mi asi taky vyrobili ověřenou kopii.
Těm úředníkům co takhle konají vůbec nic nevytýkám. Jak by měli ověřovat, zda existuje nějaký Holprecht, nějaká Králová a kolik si dluží?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řešíš 2 různé věci. Ověření listiny (pravost) a ověřenou kopii (ověření, že kopie odpovídá originálu…
Jan Fiala 27.02.2019 10:33
Jan Fiala
Já jsem z článku vyrozuměl, že tu úřednici vláčeli, že udělala vidimaci. Taky jsem narazil na zprávu…
Yarda 27.02.2019 12:18
Yarda
Mě furt není jasný princip? Potřebujete něco ověřit, třeba diplom za 1 místo z plavání ze základní š… nový
Agre 14.03.2019 18:34
Agre
...že někomu ověří neplatnou smlouvu na prodej čehokoliv není jejich problém, platí se za to že kopi… nový
Agre 14.03.2019 18:37
Agre
Máš pravdu cizojazyčné texty pouze notáři. Jakmile vidím ověřenou kopii zpozorním. Nejkrásnější jsou…
nerady 27.02.2019 23:10
nerady
A ještě bych si u ověřených listin dal pozor, co je vlastně ověřené. Často je to právě jen ten podpi…
Jan Fiala 28.02.2019 06:46
Jan Fiala
Podpis na prázdném papíru nikdo neověří. nový
ivzez 03.03.2019 01:04
ivzez
Nejde o to, že je papír prázdný, ale po doplnění textu se může obsah úplně změnit. nový
Jan Fiala 03.03.2019 07:05
Jan Fiala
štátni úradníci konajú presne podľa litery zákona, overujú listinu prípadne pravosť tvojho podpisu n…
Nuda 28.02.2019 05:57
Nuda
To se pleteš. Notář neřeší obsah, pokud nejde o závěť nebo jiný obsah, který notář přímo sepisuje. P…
Jan Fiala 28.02.2019 06:49
Jan Fiala
Repete, citujem: "Jedine notár zodpovedná za ním vypracovaný verejný doklad, Notársku zápisnicu, za…
Nuda 28.02.2019 09:39
Nuda
K tomu falošnému Občianskemu ma napadlo: Prenajímam nehnuteľnosti na základe zmluvy. Dostavil sa Uk… nový
Nuda 28.02.2019 10:20
Nuda
Ověří ti cokoliv, je nezajímá jestli je to pro tvojí nebo něčí potřebu. nový
Agre 28.02.2019 14:19
Agre
Reportáž jsem neviděl, ale tuším oč jde. Jde tam o ověřování kopie. Tak popořadě: - z listiny v cizí… poslední
Mamko Tatić 15.03.2019 08:54
Mamko Tatić

Řešíš 2 různé věci.
Ověření listiny (pravost) a ověřenou kopii (ověření, že kopie odpovídá originálu), případně můžeš narazit na ověření podpisu. Tam se taky neřeší obsah, pouze to, že jsi to podepsal ty a ověřuje se tvá totožnost.

Jinak pro zahraničí ti ověřená kopie z CzechPointu je k ničemu, k tomu potřebuješ notářsky ověřenou kopii.

Já jsem z článku vyrozuměl, že tu úřednici vláčeli, že udělala vidimaci.
Taky jsem narazil na zprávu, že kohosi chtěli připravit o nemovitost, že na ouřadu ti zloději předložili takovou kopii, ouřad ji přijal a neřešil, že originál co z něho byla ta kopie byl vymyšlený, hlavně, že na kopii bylo ouřední razítko.

...Padělatelé pak u soudu tvrdí, že originál ztratili, ale mají jeho ověřenou kopii. Z ní však ani znalec nepozná, zda byl podpis na originálu pravý nebo natištěný....

Bylo by zajímavé vyzkoušet, jak by reagoval třeba soud, kdyby tam někdo předložil ověřenou kopii nebo třeba i originál, kde by bylo skutečné jméno a skutečná adresa, akorát to tvrzení o dluhu bylo vymyšlené.

Mě furt není jasný princip? Potřebujete něco ověřit, třeba diplom za 1 místo z plavání ze základní školy nebo smlouvu o prodeji a následné kolonizaci Uranu, tak si všude na Czech pointech ověří kopii, kterou si tam sami dělají, pohledem ten zkopírovaný dokument zkontrolují jestli je čitelný, založí ho, kopii opatří kulatým razítkem a podpisem s nějakým ID... ze zákona jim jedno co ověřují, hlavně že je to shodné s originálem a sedí údaje v průkazech totožnosti.

Máš pravdu cizojazyčné texty pouze notáři. Jakmile vidím ověřenou kopii zpozorním. Nejkrásnější jsou ověření z Kypru od různých firem (podpisové vzory, potvrzení o jednateli atd.). Potíž je v tom, že úředníci tomu věří. K Yardovi - podvody se dějí hlavně u nemovitostí a zvrátit nějaký podvod je běh na dlouhou trať a několik soudních stání. Z tohoto důvodu se změnil i zákon a katastrální úřad vyrozumívá vlastníka při nějakém "pohybu" nemovitosti.

štátni úradníci konajú presne podľa litery zákona, overujú listinu prípadne pravosť tvojho podpisu na základe identifikačnej karty. Ich nezaujíma obsah, ani pravosť uvedených údajov na listine.

Jedine notár zodpovedná za ním vypracovaný verejný doklad, Notársku zápisnicu, za explicitné znenie textu na základe vykonateľných z účinných zákonov.

Pravosť originálu, použitého materiálu, zloženie, výrobcu atramentu, ba použitého brka s jeho prípadnými v.r. podpismi overuje iná inštitúcia, ktorým je súkromný ústav rezortným ministerstvom spravodlivosti poverených súdnych znalcov z odboru "pravosťilógov" (hlavy nadicané), bádaním na základe rádionuklidovej metódy, tj. či mal verifikovaný doklad niekedy jeho zhotoviteľ v rukách zapatlaných od chleba upečeného z pravekej, špaldovej pšeničnej múky - Triticum spelta durum.

Títo experti zase nezodpovedajú za explicitné znenie obsahu listiny. K tomuto úkonu sú zase poverení iní historici. Len komunistický našlapanec, P.Rusko, si behá na Sľovensku stále po slobode.
https://www.researchgate.net/publication/265799327_Vyuziti_radionuklidove_rentgenfluorescencni_analyzy_pri_studiu_pamatek

Ak by lúza eštébáckych mafiánov, potomkov prekotom okotených z dutého milicionárskeho semena podbíjačov podvalov u železnice, kvasených MIGMO_KGB_VUML boľševických vrahov v CCCP, dala k dispozícii tie svoje neplatné komunistické grcy, VŠ flajstrá v civilizovanom svete označené pojmom "erráta in objecto", ktorými ich ako protekčných, vyvolených mafiánov ošperkovala ľudovodemokratická lúza komunistov pred menami písmenkami "JUDr.", skončili by v cuku letu v profesii ako manuálni kopáči rigólov, kanálov, robotníci pri pásoch alebo ako makáči s motykami na rolách. Leteli by porád od fízlov alebo od tzv. advokátov, ľudovodemokratických JUDr. talármafiánov či prokurátorov sovietskeho modelu. V súkromnej sfére nech si vycapia tie komunistické písmenká pred a za menami aj na vchodové dvercia od bytov, zvončeky, navštívenky, od kancelárií, náhrobných, záhlavných šutroch na hrobových miestach na cintorínoch.

To se pleteš. Notář neřeší obsah, pokud nejde o závěť nebo jiný obsah, který notář přímo sepisuje. Pak si za to, co napsal odpovídá.
Pokud dojdeš k notáři, že chceš ověřit podpis, pak ověří jen, že jsi to podepsal ty na základě identifikačního dokladu a obsah jej nezajímá.

Repete, citujem:
"Jedine notár zodpovedná za ním vypracovaný verejný doklad, Notársku zápisnicu, za explicitné znenie textu na základe vykonateľných a účinných zákonov".
----------------
Novinový článok bol prevzatý od právneho diletanta, bez právneho povedomia, bez základých znalostí platného práva.

Štátny, kompetentný úrad (notár, obec, apod.) postupoval správne a v intenciách zákona lebo verifikoval údaje z predloženého dokumentu.

Nikdy takýto štátny úrad neoveruje (nevaliduje) pravosť listín, obsah, právny význam v zmysle platnej legislatívy, explicitný význam, ani reálne podpisy s použitým atramentom či originál pečiatkami, dátumami na doklade.

Ak donesie hocikto doklad vyrobený napríklad v CorelDraw, ktorý bude opatrený "guľatými" gumenými pečiatkami s otlačkom textúry gumy a tkaniny (CorelDraw to dokáže vyrobiť), originál podpismi imaginárnych osôb získané zo skriptovej databázy elektronických rukou písaných fontov s rôznymi sklonmi s hlavičkou VŠ inštitúcie o získaní desiatok titulov s absolvovaním ukončeného vzdelania alebo úmrtia až po pochovanie na hrobové miesto, bude úradník iba verifikovať (komparovať) predložený dokument so samým sebou, ako mu bol predložený. Iné ho nezaujíma. Maximálne si overí predložený občiansky predkladateľa listiny (Aj občiansky môže byť sfalšovaný).

Takýto doklad opatrený pečiatkou úradnej osoby nemôže slúžiť k právnym úkonom.

Na kontrolu originálu je poverený iný inštitút. Na kontrolu obsahu z právneho aspektu slúži zase iná inštitúcia.

Originál text s významovým obsahom, ktorý slúži k právnym úkonom, môže vystaviť výhradne notár formou Notárskej zápisnice, RI-íčky apod.

Ak si ale v rámci svojich kompetentní notár dá overiť pravosť predloženej listiny (veci), následne k validovanej listine súdnymi znalcami z odboru vypracuje notársku zápisnicu, takéto zosumarizované dokumenty je možné akceptovať štátnymi úradmi prípadne právnymi subjektami či fyzickými osobami (zberateľmi starožitností, apod.)

Lenže je otázkou, či niekto normálny dokáže stroviť, schosnovať údaje z dielne nejakého blbečka, skrumpovaného JUDr. notára spolčeného s mafiou, ktorá celé jeho divadlo s reťazcom overení podplatila, či si nekúpili aj znalcov. (Podvody notári robia, len sú akosi mimo zákon, netrestateľní, lebo sú to "naši ľudia", nakvaenci komunistickou čvargou na PF ÚK).

Marginálne:
Na skomunizovanom Sľovensku, plnom eštébáckych vrahov (sme vám ich exportovali, tu by sa nedalo rozkrádať drobné SR hospodárstvo pre všetkých udavačov), boľševickej lúzy lumpenproletariátu, takto dopadol v dobrej viere súčasný prezident Kiska, ktorý v dobrej viere kúpil pod Slavkovom ničím nezaťaženú rolu, pozemok, ktorý bol krištáľovo čistý, voňavý, nepoškvrnený ako ľalia, bez nejakého zápisu, poznámky pod čiarou, vkladu vecného bremena, v príslušnom liste vlastníctva poctivo evidovaný katastrom.

Dopadol prezident Kiska v tomto "zdvojenom vlastníctve" tak, že musel po rozhodnutí justičného talármafiána právoplatne získanú nehnuteľnosť vrátiť pôvodnému majiteľovi, nejakému zubárovi, ktorého akýsi nevinný, celkom logicky netrestateľný pozemkový mafián (o ktorom sa ani len nešpitne v médiách), podvodom pripravil o rolu, podvodnou zmluvou o kúpe a vklade majetok v LV prepísal parcelu na seba (spol.s.r.o.) a takto očistenú rolu v LV bez záznamu, predal dobromyseľnému Kiskovi. Stalo sa tak na bohabojnom, sľušnom, poctivom, pracovitom Sľovensku roku Páně, cca pred 20-rokmi.

K tomu falošnému Občianskemu ma napadlo:

Prenajímam nehnuteľnosti na základe zmluvy. Dostavil sa Ukrajinec, že má záujem. Ukázal mi jeho občiansky, ktorý na prvý pohľad vypadal sfalšovaný, pozmenený lebo mal v občianke štátne občianstvo SR s trvalým pobytom kdesi na Východe Slovenska, pritom s jeho partiou na Slovensku makali na stavbách na čierno (túto skutočnosť som si neskôr overil u svojich chlapov).

Došli sme k notárovi v Pezinku, kde tej zapisovateľke, či koncipientke, drzo predložil Ukrajinec jeho občiansky, ja som predložil k overeniu podpisov svoju zmluvu o nájme na dobu určitú a tiež svoj občiansky, obaja sme zmluvu v dvojitom originále pred osobou z notariátu podpísali, úradníčka opatrila zmluvu šnúrkami prelepenými pečiatkou, ako-že plomba s priložním k zmluve flajstro f;A4 s tiež veľkým štempľom notárskeho úradu, a bolo vybavené. Zapísala si falošný občaňák s údajmi "pravého" Slovenského Ukrajinca jak sviňa cez celý úrad, do tej jej veľkej knihy. Neoverila si na ohlasovni, ústredí, elektronicky, či takýto človek existuje na Slovensku. Pritom občiansky vypadal na prvý pohľad ako trhací kalendár, dokonca nebol zaliaty v plastovom puzdre, obsah bol do plastu iba vsunutý, ochranný plast bol na jednom konci ustrihnutý.

Main Gáát, osobne mi je to jedno, zmluvu mám, zaplatené vopred, nehnuteľnosti nie sú zariadené, sú sakra dobre poistené a ak by sa šprajcoval nájomca, mám po ruke dvoch hrubokrkých (mávajúci pri rozcvičovaní sa 60kg jednorúčkami), ktorí s mojimi 120kg/195cm vykopú nespratníka cez celú ulicu ak mu skončí zmluva alebo poruší podmienky. Ešte dostane preplesk, medzi dvercami nakladačku. Nech volá políciu alebo nech sa ide so mnou súdiť (resp. s mojou s.r.o), ak má nejaký problém.

Reportáž jsem neviděl, ale tuším oč jde. Jde tam o ověřování kopie. Tak popořadě:
- z listiny v cizím jazyce lze udělat ověřenou kopii pouze tehdy, pokud si to ověřující sám okopíruje (tj. je jasné, že je to shodné)
- šlo tam o to, že byla předložena listina, která nesla podpis - ale ten podpis nebyl originál. Dneska si to na dobré tiskárně udělám a dá hodně práce to poznat. Správně je s tím měli vyrazit a nekopírovat. Proč? Protože do doložky se píše, z jaké listiny se ona ověřená kopie udělala. Tedy buď z prvopisu, již ověřené kopie, výstupu autorizované konverze a podobně.
Logika věci a podvodu - vytisknu si listinu včetně podpisu - ten nebude na listině napsaný propiskou, ale kvalitně vytištěný. Půjdu s tím na úřad že chci ověřenou kopii. Baba nepozná, že podpis není podpis, nýbrž výtisk. Vyrobí ověřenou kopii na kterou uvede že tato vznikla z prvopisu. A voilá, máme listinu kterou dotyčný vůbec nepodepsal; sice "jen" ověřenou kopii, ale to mnohdy stačí. I když ten podpis není ověřen. Ověřování dělám, s takovými listinami, kdy podpis není podpis ale výtisk chodí dost lidí a velice nelibě nesou, když je s tím vykopnu.
Pozor - nezaměňovat s ověřením podpisu; to je jiná věc. Tam se ověřuje, že to či ono podepsal nebo uznal podpis za vlastní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru