Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem insolvence / zaměstnavatel

Zdarec. Co znamená v tomto článku tento odstavec: Proto by měl zaměstnavatel pravidelně kontrolovat, zda není vedeno proti jejich zaměstnanci insolvenční řízení a zda mu nevznikla tato povinnost. Podle vyjádření Exekutorské komory ČR žádný právní předpis explicitně neukládá jakékoliv osobě povinnost sledovat insolvenční rejstřík. Zákon však implicitně předpokládá sledování insolvenčního rejstříku například u osoby, jakou je zaměstnavatel, neboť plnění zaměstnavatele, které by ušlo z majetkové podstaty dlužníka, by zaměstnavatel byl povinen do podstaty nahradit. Mzdu by tak de facto vyplatil dvakrát

, uvedla mluvčí Komory Petra Báčová a upozornila na rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 21 Cdo 726/2010.

https://www.podnikatel.cz/clanky/musi-zamestnavatel-pravidelne-sledovat-insolvencni-rejstrik/

Předmět Autor Datum
Ten odstavec je poměrně jasný. Čemu konkrétně nerozumíš?
Wikan 26.01.2019 08:10
Wikan
Komu by hradil mzdu zaměstnavatel 2 krát?
Tavares 26.01.2019 15:22
Tavares
Zaměstnavatel má povinnost provádět srážky že mzdy. Pokud vyplatí zaměstnanci plnou částku, stejně t…
Wikan 26.01.2019 15:37
Wikan
A jak by to bylo v případě že zaměstnanec nastoupí do práce a neřekl že má insolvenci? První měsíc m…
Tavares 26.01.2019 16:38
Tavares
Zaměstnanec by sice zaměstnavatele měl informovat o své insolvenci, ale i tak je to hlavně povinnost…
Wikan 26.01.2019 17:17
Wikan
Nějaký paragraf nebo odstavec v zákonu který to definuje by byl?
Tavares 26.01.2019 17:43
Tavares
V tom článku to píšou: § 406 odst. 3 písm. d insolvenčního zákona
Wikan 26.01.2019 18:03
Wikan
Když zaměstnanec nastoupi do práce a neřekne že má insolvenci a neupozorní na novou práci ani svého…
Tavares 26.01.2019 18:20
Tavares
Povinnost má z toho, že to přikázal soud. Potřebné informace si může (musí) zjistit v insolvenčním r…
Wikan 26.01.2019 18:23
Wikan
v ins. rejstříku není uvedeno číslo účtu kam zasílat strženou mzdu...č. učtu se zaměstnavatel dozví…
Tavares 26.01.2019 19:36
Tavares
Rozhodně tam je kontakt na insolvenčního správce, takže není problém si to zjistit. Případně může ko…
Wikan 26.01.2019 20:13
Wikan
Tak zaměstnavatel je povinen hlídat insolvenci zaměstnance, a + je ještě povinen kontaktovat soud ab…
Tavares 26.01.2019 20:45
Tavares
Však to se píše v tom článku, že ta povinnost tam nikde explicitně není. Zaměstnavatel má povinnost…
Wikan 26.01.2019 20:52
Wikan
jo takhle ty stále vycházíš z toho co se píše v tom článku..já myslel že to máš nějak nastudovaný kd… nový
Tavares 26.01.2019 21:41
Tavares
A proč by se měl zaměstnanec soudit se zaměstnavatelem? Zaměstnavatel vůči zaměstnanci žádnou povinn… nový
Wikan 26.01.2019 21:54
Wikan
Zaměstnavatel je povinen hlídat jestli je jeho zaměstnanec v insolvenci a to i v případě nového zamě… nový
Tavares 26.01.2019 23:36
Tavares
Nejen že může, ale dokonce i musí. nový
Wikan 27.01.2019 06:16
Wikan
Není pravda. nový
Tavares 27.01.2019 13:48
Tavares
Když zaměstnanec nenahlásí změnu zaměstnavatele, tak může insolvenční správce dojít k názoru, že nep… nový
Kachlík 26.01.2019 21:57
Kachlík
část kterou odeslal IS? část kterou zaměstnavatel neodvedl z první výplaty kvůli zatajení zaměstnanc… nový
Tavares 26.01.2019 23:41
Tavares
část kterou zaměstnavatel neodvedl z první výplaty kvůli zatajení zaměstnance odešle ins. správci je… poslední
Kachlík 27.01.2019 16:30
Kachlík

Když zaměstnanec nastoupi do práce a neřekne že má insolvenci a neupozorní na novou práci ani svého ins. správce, tak novému zaměstnavatelovy nepřijde dopisem žádný příkaz od ins. správce pokyn ke strhávání mzdy z platu zaměstnance.
Tak jak může mít zaměstnavatel povinnost zjistovat jestli zamestnanec má insolvenci když mu stejne nemuze bez příkazu a pokynu strhávat mzdu když aní neví kolik a jak.

v ins. rejstříku není uvedeno číslo účtu kam zasílat strženou mzdu...č. učtu se zaměstnavatel dozví jen když mu přijde příkaz od ins. správce aby strhával plat ...moc vám nevěřím že víte o čem se tu bavíme, není tu nějaký zkušenější uživatel?

Tak zaměstnavatel je povinen hlídat insolvenci zaměstnance, a + je ještě povinen kontaktovat soud aby mu poskytl kontakt na ins. správce zaměstnance a tomu hlásit že k němu nastoupil zaměstnanec který je v insolvenci? Tak pokud je toto pravda, tak přesně takovou definici a povinnost nikde v zákonu nevidím.

jo takhle ty stále vycházíš z toho co se píše v tom článku..já myslel že to máš nějak nastudovaný když mi tu radíš..a ty vlastně jen opakuješ co se píše v tom článku, no dobrá, to by mě teda zajímalo, co s tím může zaměstnanec dělat když nenahlásí ins. správci že má novou práci (takže ins. správce nemůže zaměstnavatele kontaktovat a zaslat mu podklady) + zaměstnanec zatají v nové práci zaměstnavatelovy že má insolvenci nebo exekuci, díky tomu zaměstnavatel nic neřeší. První měsíc zaměstnanci zaměstnavatel nic neztrhne, druhý už ano protože se to dostalo na sociálku a zdravotní a ti pak už samy kontaktuji ins. správce ;) - má zaměstnanec nárok soudit se se zaměstnavatel aby zaplatil na insovenci z první výplaty znova to co má (jak se píše ve článku defakto 2x) protože mu nic z platu první měsíc nestrhl když jak píšeš ty má zaměstnavatel povinnost hlídat a strhávat?? :-)

A proč by se měl zaměstnanec soudit se zaměstnavatelem? Zaměstnavatel vůči zaměstnanci žádnou povinnost neporušil. Porušil ji vůči insolvencnimu správci a ten to po něm bude chtít doplatit. Teoreticky by to pak mohl nárokovat na zaměstnanci, ale v praxi už neni z čeho brát, když už je zaměstnanec v insolvenci.

Zaměstnavatel je povinen hlídat jestli je jeho zaměstnanec v insolvenci a to i v případě nového zaměstnance při nástupu. Zaměstnanec ins. správci novou práci nenahlásí a v nové práci neuvede že insolvenci má i když má. První měsíc mu zaměstnavatel nic na insolvenci neztrhne. Pokud platí že zaměstnavatel si má hlídat zaměstnance jestli je v insolvenci, porušil vůči zaměstnanci povinnost odvést mu ze mzdy část na insolvenci, měl si zjistit jestli je zaměstnanec v insolvenci informovat soud a ins. správce. To neudělal, i když zaměstnanec uvedl že žádnou insolvenci nemá, existuje přeci insolvenční rejstřík kde se to dá zjistit. Takže v tomhle případě může jedině ins. správce požadovat po zaměstnavatelovy aby doplatil peníze na insolvenci které neodvel z první výplaty?

Když zaměstnanec nenahlásí změnu zaměstnavatele, tak může insolvenční správce dojít k názoru, že neplní řádně podmínky oddlužení, a podá návrh na zrušení insolvence, což bude pro dlužníka asi ten nejhorší možný scénář (vše se vrací na začátek, připočítávají se penále za dobu, kdy probíhalo oddlužení…).

má zaměstnanec nárok soudit se se zaměstnavatel aby zaplatil na insovenci z první výplaty znova to co má (jak se píše ve článku defakto 2x)

Zaměstnanec se soudit nemusí - zaměstnavatel to má dáno ze zákona, nicméně takového zaměstnance nejspíš stihne propustit ještě ve zkušební době, tedy bez nutnosti uvést důvod (a tím i odstupného), protože takového lempla fakt chtít nebude (ale může po něm tu část, kterou "navíc" odeslal IS, vymáhat, a to je další signál, že hrozí ukončení insolvence = zaměstnanec vědomě udělal "dluh" v době, kdy neměl (tam je ještě podmínka, že to zaměstnanec nestihne uhradit v termínu, daném zaměstnavatelem), a opět se to vrací na začátek…

část kterou odeslal IS? část kterou zaměstnavatel neodvedl z první výplaty kvůli zatajení zaměstnance odešle ins. správci jen když to po zaměstnavatelovy ins. správce bude požadovat není tak? A není to náhodou většinou tak že se tato situace neřeší aby zaměstnavatel nemusel po zaměstnanci vymáhat částku kterou musel odeslal IS kvůli tomu aby zaměstnanci u zaměstnavatele nevznikl dluh který by mohl nárokovat u soudu a insolvenci mu tím zrušit? myslím že tohle je na domluvě mezi IS a zaměstnavatelem

část kterou zaměstnavatel neodvedl z první výplaty kvůli zatajení zaměstnance odešle ins. správci jen když to po zaměstnavatelovy ins. správce bude požadovat není tak?

Může a nemusí - záleží na rozhodnutí IS, nicméně zákon říká, že musí…

A není to náhodou většinou tak že se tato situace neřeší aby zaměstnavatel nemusel po zaměstnanci vymáhat částku kterou musel odeslal IS kvůli tomu aby zaměstnanci u zaměstnavatele nevznikl dluh který by mohl nárokovat u soudu a insolvenci mu tím zrušit?

Může a nemusí - záleží na zaměstnavateli, kterému je to v podstatě úplně jedno, pokud zrovna neprovozuje sociální zaopatřovací ústav…

myslím že tohle je na domluvě mezi IS a zaměstnavatelem

Ne na domluvě - to záleží na tom, nakolik striktně bude IS trvat na dodržování zákona…
Sorry, ale než luštit smysl těchto otázek - nebylo by lepší rovnou napsat, oč jde, abychom se nemuseli hádat o slovíčka?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru